poniedziałek, 14 października 2013

Słoneczne placki z dynią/Sunny pumpkin pancakes

Jeśli za coś lubię jesień to na pewno za dynie:) Lubię nawet kiczowate dekoracje z wykorzystaniem tego warzywa:) Domu jednak nimi nie dekoruję lecz miarowo wykorzystuję do różnych dań. Dziś świetna propozycja dla miłośników placków ziemniaczanych (a kto nimi nie jest?) na oswojenie się ze smakiem dyni. W zasadzie dynia jest w nich mało wyczuwalna w tej proporcji, ale uważam akurat, że w tym przypadku to dobrze, gdyż zbyt duża ilość tego warzywa spowodowałaby, że placki stałyby się gumowate. Uważajcie z solą - proponuję dosalać powoli po sporządzeniu pierwszego próbnego placka:) Z kwaśną śmietaną i kawałkiem wędzonego łososia to według mnie pełnoprawne danie obiadowe. Zapraszam też do skorzystania ze wcześniejszych receptur z wykorzystaniem dyni (sernik, muffinki).

Składniki: 

1 kg obranych ziemniaków 
500 gram obranej i wypestkowanej dyni 
2 jajka 
4 kopiaste łyżki mąki 
sól (około 1 płaskiej łyżki) 
olej do smażenia 

Jak to zrobić? 
  1. Zetrzeć ziemianki i dynię. Odsączyć z niepotrzebnego płynu. 
  2. Dodać jajka, sól i mąkę. Dobrze wymieszaj.
  3. Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej, lekko je spłaszczając. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia.




If I like autumn for something it would be pumpkins:) I even like all these kitschy decorations:) I do not decorate my house with them (in this part of the World it's not a tradition) but I use them in different type of dishes. Today a good recipe for pancake lovers (and who doesn't like them?). As a matter of fact the pumpkin flavor here is very light but I think the proportion is good, otherwise the pancakes would be too gummy. Be careful with salt - add it bit by bit and make first experimental pancake. With sour cream and a bit of smoked salmon it would be a perfect dinner. Please feel free to use also the previous pumpkin recipes (cheesecake and muffins).

Ingredients: 
1 kilo of peeled potatoes
500 grams of peeled and seeded pumpkin
2 eggs
4 big tablespoons of flour
salt (app 1 flat tablespoon)
oil for frying

Method:
  1. Grate potatoes and pumpkin. Drain off any excess liquid. 
  2. Add eggs, salt and flour. 
  3. Form flat pancakes on the frying pan. Fry both sides until they become brown. 

18 komentarzy:

  1. Potato and pumpkin sounds like a delicious combination! :) Pumpkin decorations are also not for me..I prefer to eat them :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie wszelakie placki, ziemniaczane nr 1, ale i kazde inne... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania, te w gruncie rzeczy smakują jak ziemniaczane, pycha!
    ps. szkoda, że nie mogę u Ciebie komentować, nie bardzo chcę się podałączać pod te google connect czy jak to się nazywa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow I never thought of pumpkin pancakes...sounds interesting...like you said I love pancakes...bookmarking the recipe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności:)Niestety u mnie w tym roku jakoś mało dyniowatych

    OdpowiedzUsuń
  6. dyniowe placki znam tylko na słodko, ale wersja z ziemniakami zapowiada się ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe placki! Robiłam je tylko w wersji solo, bez ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, ja robiłam niedawno ale z samej dyni startej na grubych oczkach rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! Warto zapamiętać przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, z pewnością ten dyniowy powiew słońca był pyszny!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. You can buy pumpkin in this part of the world all-year round :D Even during summertime , I usually serve pumpkin soup . I love the idea of combining both potato and pumpkin in this delicious fritter , it looks delicious , Ola !

    OdpowiedzUsuń
  12. Pumpkins are quite spurned here, but I like them and use them! Your pancakes are perfect!

    OdpowiedzUsuń
  13. We called these...Latkes...potato, and pumpkin pancakes! Genius, and super yummy!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam dynię i będę takie placki robić :)

    OdpowiedzUsuń