Jeśli za coś lubię jesień to na pewno za dynie:) Lubię nawet kiczowate dekoracje z wykorzystaniem tego warzywa:) Domu jednak nimi nie dekoruję lecz miarowo wykorzystuję do różnych dań. Dziś świetna propozycja dla miłośników placków ziemniaczanych (a kto nimi nie jest?) na oswojenie się ze smakiem dyni. W zasadzie dynia jest w nich mało wyczuwalna w tej proporcji, ale uważam akurat, że w tym przypadku to dobrze, gdyż zbyt duża ilość tego warzywa spowodowałaby, że placki stałyby się gumowate. Uważajcie z solą - proponuję dosalać powoli po sporządzeniu pierwszego próbnego placka:) Z kwaśną śmietaną i kawałkiem wędzonego łososia to według mnie pełnoprawne danie obiadowe. Zapraszam też do skorzystania ze wcześniejszych receptur z wykorzystaniem dyni (sernik, muffinki).
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
500 gram obranej i wypestkowanej dyni
2 jajka
4 kopiaste łyżki mąki
sól (około 1 płaskiej łyżki)
olej do smażenia
Jak to zrobić?
- Zetrzeć ziemianki i dynię. Odsączyć z niepotrzebnego płynu.
- Dodać jajka, sól i mąkę. Dobrze wymieszaj.
- Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej, lekko je spłaszczając. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia.
If I like autumn for something it would be pumpkins:) I even like all these kitschy decorations:) I do not decorate my house with them (in this part of the World it's not a tradition) but I use them in different type of dishes. Today a good recipe for pancake lovers (and who doesn't like them?). As a matter of fact the pumpkin flavor here is very light but I think the proportion is good, otherwise the pancakes would be too gummy. Be careful with salt - add it bit by bit and make first experimental pancake. With sour cream and a bit of smoked salmon it would be a perfect dinner. Please feel free to use also the previous pumpkin recipes (cheesecake and muffins).
Ingredients:
1 kilo of peeled potatoes
500 grams of peeled and seeded pumpkin
2 eggs
4 big tablespoons of flour
salt (app 1 flat tablespoon)
oil for frying
Method:
- Grate potatoes and pumpkin. Drain off any excess liquid.
- Add eggs, salt and flour.
- Form flat pancakes on the frying pan. Fry both sides until they become brown.
Potato and pumpkin sounds like a delicious combination! :) Pumpkin decorations are also not for me..I prefer to eat them :D
OdpowiedzUsuńLubie wszelakie placki, ziemniaczane nr 1, ale i kazde inne... pycha!
OdpowiedzUsuńAnia, te w gruncie rzeczy smakują jak ziemniaczane, pycha!
OdpowiedzUsuńps. szkoda, że nie mogę u Ciebie komentować, nie bardzo chcę się podałączać pod te google connect czy jak to się nazywa:)
Wow I never thought of pumpkin pancakes...sounds interesting...like you said I love pancakes...bookmarking the recipe :-)
OdpowiedzUsuńOla, I love pumpkins!
OdpowiedzUsuńPyszności:)Niestety u mnie w tym roku jakoś mało dyniowatych
OdpowiedzUsuńdyniowe placki znam tylko na słodko, ale wersja z ziemniakami zapowiada się ciekawie
OdpowiedzUsuńWspaniałe placki! Robiłam je tylko w wersji solo, bez ziemniaków.
OdpowiedzUsuńpycha, ja robiłam niedawno ale z samej dyni startej na grubych oczkach rewelacja
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Warto zapamiętać przepis
OdpowiedzUsuńOch, z pewnością ten dyniowy powiew słońca był pyszny!;)
OdpowiedzUsuńYou can buy pumpkin in this part of the world all-year round :D Even during summertime , I usually serve pumpkin soup . I love the idea of combining both potato and pumpkin in this delicious fritter , it looks delicious , Ola !
OdpowiedzUsuńlubię taki złociste i chrupiące,,,
OdpowiedzUsuńPumpkins are quite spurned here, but I like them and use them! Your pancakes are perfect!
OdpowiedzUsuńWe called these...Latkes...potato, and pumpkin pancakes! Genius, and super yummy!
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki smacznie wyglądają, mniam...
OdpowiedzUsuńA ja mam dynię i będę takie placki robić :)
OdpowiedzUsuń