Wczoraj było tak ciepło i słonecznie, że aż żałowałam małej ilości czasu, którą spędziłam z małym Aleksandrem na dworze. Niestety czekaliśmy na lekarza, który dotarł do Małego dopiero po 4 dniach, a zaznaczam, że była to wizyta prywatna...Może za to dziś uda się nam być trochę dłużej, bo od rana piękne słońce. Za to jutro mamy rocznicę ślubu:)
Podążając za tropem dań z dużą ilością warzyw jesiennych, postanowiłam zrobić tym razem coś bardzo prostego i szybkiego w wykonaniu - udka kurczaka w sosie pomidorowo - warzywnym. Cały sekret tej błyskawicznej przyprawy tkwi w przyprawieniu sosu pomidorowego - jeśli pomidory są niesłodkie trzeba dodać trochę cukru. Dodaję też oregano dla uzyskania południowo-europejskich smaków oraz słodką paprykę - sentyment do kuchni węgierskiej. Sos też doskonale sprawdza się do mielonych. Smacznego!
Składniki:
3 uda z kurczaka
sól & pieprz
cukier (malutka szczypta)
łyżeczka oregano
łyżeczka papryki słodkiej
żółta i zielona papryka
1/2 litra soku pomidorowego
pomidorki koktajlowe
posiekana natka pietruszki
oliwa
Jak to zrobić?
- Udka posolić i popieprzyć, natrzeć papryką. Obsmażyć do zarumienienia na oliwie.
- W oddzielnym naczyniu podsmażyć na oliwie pociętą w paski paprykę. Dodać sos pomidorowy, doprawić do smaku. Gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać podsmażone udka i gotować, aż będą miękkie.
- Na koniec dodać pomidorki koktajlowe. Podawać posypane natką pietruszki.
Yesterday it was so warm and sunny that I regret I could spend only little time with Alexander outside. We were unfortunately waiting for a doctor to come - he finally came after 4 days... and it was a private visit. Maybe today we will manage to walk a bit longer as the day seems to be fine also. And tomorrow we have a wedding anniversary:)
I made another very simple and quick dish with autumn vegetables - chicken legs in tomato sauce. The secret of the dish is in good seasoning - when the tomatoes are not sweet - use some sugar. I add also oregano to achieve southern Europe flavor and my favorite paprika. Bon apetit!
Ingredients:
3 chicken legs
salt & pepper
a small pinch of sugar
a teaspoon of oregano
a teaspoon of paprika
green and yellow peppers
1/2 liter of tomato juice
cocktail tomatoes
chopped parsley tops
olive oil
Method:
- Salt & pepper chicken legs, spice them with paprika. Fry on the olive oil.
- In a separate pot fry the peppers cut into thin strips. Add tomato juice, spice it. Cook for several minutes as long as the peppers become soft. Add the legs and continue cooking.
- At the end add the tomatoes. Serve with the chopped parsley.
Looks so nice and warming! :) definitely perfect autumn dish
OdpowiedzUsuńPyszne danie! Z chęcią wprosiłabym się na obiad :)
OdpowiedzUsuńMoże jakiś tort z okazji rocznicy? Albo wspaniały obiad bądź kolacja? :)))
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na kolejne lata:)
trochę czasu brak z Maluchem, nadrobimy pewnie w przyszłym roku:)
OdpowiedzUsuńWarming autumn dish; looks great!
OdpowiedzUsuńOla , hope Alex is well and good ! Wedding anniversary ?! Ask your hubby to buy you something expensive lol Love your hearty and very appetizing dish ! Yum !!!
OdpowiedzUsuńthanks, he is fine, just a running nose:)
OdpowiedzUsuńAle to apetycznie wygląda, pyszności.
OdpowiedzUsuńI love chicken and this with all these herbs is right up my alley!
OdpowiedzUsuńA great recipe for our now autumn/winter weather , just what we need , thank you and hope you are well x
OdpowiedzUsuńA great recipe for our now autumn/winter weather , just what we need , thank you and hope you are well x
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Kurczak wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpyszny obiad!
OdpowiedzUsuńPyszne pełne kolorów danie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przygotowanego kurczaka...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ...
Bardzo fajny przepis, już sobie zapisałam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń