Latem prawie nie pojawiały się tu sałatki, jakoś bardziej
wówczas preferuję proste smaki – talerz pełen pomidorów, trochę bazylii, oliwek,
tartego sera i oliwy i… już. Korzystam z takich możliwości, póki pomidory
smakują jeszcze pomidorami. Powoli jednak mamy ochotę na bardziej konkretne
sałatki. Ta sałatka zaskoczyła mnie połączeniem smaków, by następnie zachwycić
i na stałe wejść chyba już do naszego śniadaniowego repertuaru, choć równie
dobrze smakuje z grillowanym mięsem.
Składniki:
Klika łodyg selera naciowego
Puszka czerwonej fasolki
Pomidor obrany ze skórki
4 ogórki małosolne
Majonez
Sól & pieprz
Jak to zrobić?
- Pokroić selera naciowego na drobne kawałki.
- Pomidora wypestkować, pokroić w drobną kostkę.
- Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać, osuszyć.
- Posiekać ogórki w drobną kostkę.
- Składniki wymieszać, dodać majonez, przyprawić.
During summer salads almost didn’t appear here. Somehow I preferred simpler tastes – plates full of tomatoes, some basil, olives, grated cheese, olive oil and…that’s all. I am using such opportunities as long as tomatoes still taste like tomatoes. Slowly I feel more like eating nutritious salads. This salad surprised me with the combination of flavors and now we have it more often for breakfasts but it tastes as well with grilled meat. It is with pickled cucumbers which are very popular in Poland.
Ingredients:
Some stalks of celery
A can of red bean
Peeled tomato
4 law slat cucumbers
Mayonnaise
Salt & pepper
How to prepare it?
- Chop finely the celery.
- Seed the tomato, chop it.
- Drain the bean from the sauce, rinse well, let it dry.
- Chop the cucumbers.
- Mix the ingredients, add mayonnaise and spice it.
Dla mnie super sprawa! Mogę życ jedynie sałatkami :)
OdpowiedzUsuńteż mam takie okresy kulinarne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam selera naciowego,muszę wygrzebać swój przepis z jego udziałem:)
OdpowiedzUsuńz chęcią się zapoznam, zwłaszcza, że zawsze go trochę zostaje
OdpowiedzUsuńInteresująca kompozycja warzyw.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje z samą oliwą i odrobiną cytryny?
Jako smakoszka sałatek mówię- pysznie!
OdpowiedzUsuńSimple and delicious! I like that you you have used beans with tomato and cucumber!
OdpowiedzUsuńAmber, pewnie też dobrze, ale ja mam właśnie fazę majonezu:)
OdpowiedzUsuńYummy! I love your salad, Ola!
OdpowiedzUsuńjejku jejku uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam w sałatce ogórka z czerwona fasolą. Hmm, ciekawe...
OdpowiedzUsuńOla, your salad looks delicious, I am going to try it, but what is a law slat cucumber ? Please.
OdpowiedzUsuńI love pickled cucumbers and I add them in all my salads. This one would be perfect for me!
OdpowiedzUsuńAnne, we eat in in Eastern Europe, it's kind of a pickle-like after 2-3 days from its preparation
OdpowiedzUsuńOgorki malosolne i kiszone...to jest to czego mi tutaj brakuje:(
OdpowiedzUsuńSalatka pychota! Chyba ja popelnie, a brak odpowiednich ogorasow zrekompensuje solidna porcja majo "Kieleckiego"...on tak przyjemnie szczypie w jezyk;)
Kachna, no tak, te ogórki to nasza tut. lokalna specyfika...a nie da się ich zrobić samemu w słonecznej Italii?
OdpowiedzUsuńJuz lubie, bo prosta! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń