Maj to sezon na szparagi. Kolejne pęczki kupuję bez opamiętania bo choć obecnie w sklepach są przez cały rok, wolę jednak te dostępne o właściwej porze . Białe na zupę krem, a zielone na różne wariacje wokółszparagowe. Dziś bardzo prosty przepis spowodowany tym, że wreszcie po latach kupiłam sobie patelnię grillową. Przepis na sos holenderski stąd.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1-2 łyżki oliwy
Sól & pieprz
Sos holenderski:
125 g masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, biały pieprz
Jak to zrobić?
- Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Obrać.
- Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
- Grillować na patelni aż do miękkości, od czasu do czasu obracając na drugą stronę.
- Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka i łyżkę zimnej wody. Podgrzewamy, mieszając.
- Gdy sos będzie kremowy, zdejmujemy garnek z ognia i - mieszając - dolewamy sok z cytryny.
- Solimy i pieprzymy. Podajemy sos ze szparagmi.
May is asparagus season. I can’t stop buying them now despite the fact that nowadays they are usually available the whole year. I use the white ones for a soup and I am experimenting with the green ones. Today a very easy recipe caused by the fact that I finally bought myself grill frying pan.
Ingredients
1 bunch green asparagus
1-2 tablespoons olive oil
Salt & pepper
Dutch sauce:
125 grams butter
2 yolks
½ teaspoon lemon juice
Salt & white pepper
Method:
- Remove the woody ends from asparagus, peel the rest.
- Mix with olive oil, salt and pepper.
- Grill until they are soft from all sides.
- Melt the butter slowly on frying pan, add yolks and 1 tablespoon cold water. Continue mixing.
- When the sauce becomes creamy, remove the pan from the fire, and mixing, add lemon juice.
- Salt & pepper and serve with asparagus.
Pysznie podane, jeszcze nigdy nie jadłam szparagów :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie przepadam za szparagami, to nie zmienia faktu że Twoje Ola są pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńWiesz, ja bardzo lubię sos holenderski i uwielbiam szparagi. Połączyłaś wspaniale i wyszło cos pysznego :)
OdpowiedzUsuńSimple and, I bet, most delicious. The plate is perfect for the wonderful dish!
OdpowiedzUsuńOla, it looks very well grilled and must be very delicious! I have never cooked asparagus.
OdpowiedzUsuńI used to hate asparagus now I love them! They look very attractive with the rich sauce!
OdpowiedzUsuńI can imagine they are very delicious with this sauce.. :)
OdpowiedzUsuńJaka cudowna łączka na talerzu, mniam! :)
OdpowiedzUsuńI adore asparagus and now it's really the high time to enjoy them. This looks simply delicious!
OdpowiedzUsuńOstatnio wszędzie natykam się na szparagi i może w końcu się skusze i ich spróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńFajne szparagi :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWspaniały klasyk!
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie, jak do tej pory jadłam tylko gotowane z jajkiem na miękko ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam , uwielbiam! Zwylke podaję takie szparagi z jajkiem w koszulce, oj, zgłodniałam ;))
OdpowiedzUsuńThat Dutch sauce could go with many other veggies. Nice combo!
OdpowiedzUsuńOla , asparagus is also available here all-year round but it taste better during the peak season . I love baby asparagus and that's the one I usually buy if I want to make some stir fries . Love the way you've cooked this wonderful veggie , simple yet very appetizing and the hollandaise sauce is a perfect accompaniment to this dish .
OdpowiedzUsuńPysznie, najbardziej, żałuję, że sos holenderski najlepszy jest świeży, bo potem szparagi pochłaniam gorące i rzadko mam czas na zrobienie takiego pysznego sosu
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie maja bez szparagów. Pychota!
OdpowiedzUsuńWszędzie szparagowo :) z grilla ich jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić.
OdpowiedzUsuńHello Ola. I love asparagus , normally have mine with oven cooked salmon ..or you can spoil yourself and have soft boiled eggs with asparagus to dip into them .
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie u Ciebie!:-)
OdpowiedzUsuńale śliczne chudziutkie szparagi
OdpowiedzUsuńPiękny obrazek Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńthis looks super delish and the sauce seems so yummi!
OdpowiedzUsuńgreat idea!
Szparagi pierwszy raz przygotowałam w tym roku i bardzo mi zasmakowały, dlatego na pewno wykorzystam również Twój przepis :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń