niedziela, 23 lutego 2020

Kocie oczka/Cats' eyes


 
I jeszcze jeden przepis z książki p. Starmach, i kto by pomyślał, że znajdę tam aż tyle pomysłów, które będę chciała wypróbować i w dodatku zachować na blogu do ponownego wykorzystania. Ciastka robiłam już dwa razy i na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Ciasto zagniata się bardzo łatwo, jest w przyjemnym dla oka pomarańczowym kolorze dzięki karotenowi, a same ciasteczka w pojemniku zachowują świeżość do tygodnia. Z przepisu wychodzą 2 blachy.
 
Składniki:
 
450 gram mąki
200 gram masła
4 marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 gram cukru pudru
150 gram gęstej konfitury
 
Jak to zrobić?
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i marchewkę.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj koła. W połowie kół wytnij jeszcze w środku mniejsze kółko.
  5. Piecz ciastka 15-17 minut.
  6. Po wystudzeniu zlepiaj ciastka konfiturą.
 
 
Very nice cookies called in Poland cats' eyes. Do you find them similar to cats' eyes? I do. I made them already twice and I will repeat it again. The pastry is easy to prepare and has very nice orange colour due to the carotene.
 
Ingredients:
 
450 gram flour
200 gram butter
4 carrots
1 tsp baking powder
70 gram icing sugar
150 gram consistent marmalade
 
Method:

 
  1. Preheat oven to 190 degrees Celsius. Line the baking sheet with baking powder.
  2. Grate the carrots finely.
  3. Mix flour with sugar and baking powder. Add butter and carrots. Prepare the pastry.
  4. Roll the pastry out thinly, cut out small circles, in half of the circles cut out again smaller circles.
  5. Bake the cookies app. 15-17 minutes.
  6. Join the cookies with marmalade, when cool.


21 komentarzy:

  1. They look so tasty and perfect with a cup of tea :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszności - a ja jeszcze przed śniadaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie pyszne ciasteczka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, mega apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te ciasteczka, ale w wersji bez marchewki. Jak dla mnie obecność marchewki przemawia na ich korzyść :-D Bo lubię ciasto marchewkowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, rewelacyjny pomysł z tą marchewką!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojoj pamiętam podobno ciasta mojej prababci:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, właśnie, były reklamowane w książce jako zmodyfikowany przepis po babci, ja szczerze mówiąc dopiero dowiedziałam się o ich istnieniu:)

      Usuń
  8. Ciasteczka wyglądają wspaniale :) Częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I am sure these are very tasty pastries! It sounds quite simple to bak etoo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wydaje się być prosty, więc chętnie go wypróbuję :D
    Ciasteczka przepysznie się prezentują :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja babcia uwielbia piec je do tej pory, kocham je całym sercem! Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń