piątek, 23 listopada 2012

Buraczków czas - Przepisy z mojego ogrodu/Time for beetroot - Recipes from my garden



Kiedy zapoznawałam się z książką „Przepisy z mojego ogrodu” (kliknij też tutaj oraz tutaj), pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to duża liczba przepisów na warzywa. Jest do dla mnie duży plus, bo w tym zakresie jakoś brakuje mi nieco kreatywności. Po prostu niektóre pomysły są dla mnie zbyt oczywiste, bym na nie sama wpadła, jeśli sobie o nich nie przypomnę. Dziś przepis na buraczki, w zasadzie ćwikłę, klasyk nad klasykami, przydatny na pewno na nadchodzące Święta, ale świetny także np. ze zwykłymi mielonymi. 

Ciekawostka z książki – nasze MSZ do niedawna zakazywało podawania potraw z buraków na oficjalnych spotkaniach, jako zbyt plebejskich. Gdy nastała na nie moda na Zachodzie, okazało się, że nie hańbią wyrafinowanych podniebień dyplomatów:) 

Składniki: 

5 dużych buraków 
1 duże kwaśne jabłko 
1 łyżka białego chrzanu 
¼ szklanki śmietany 18% 
Sok z ½ cytryny 
Sól & pieprz 

Jak to zrobić? 
  1. Umyj buraki, ugotuj do miękkości, obierz ze skóry, zetrzyj na grubej tarce. 
  2. Obierz i zetrzyj jabłko. 
  3. Dodaj wszystkie składniki. 
  4. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku.

When I read „Recipes from my garden” (click here and here) first thing that I noticed is the multitude of recipes for vegetables. It is a big advantage for me, as I am sort of out of the creativity on this field. Simply some ideas are to obvious for me to remember about them if I somehow don’t recall them. Today a recipe for beetroots, a Polish classic, very useful for Christmas but it is also good with for example meatballs. 

A tidbit from the book – our Ministry of Foreign Affairs forbad to serve beetroots on official meetings – they seemed to be too much in plebs style. When they became fashionable in fancy Western restaurants, they appeared not to be a dishonor for the diplomats:)

Ingredients: 

5 big beetroots 
1 big sour apple 
1 spoon of white horseradish 
½ glass of cream (18%) 
Lemon juice from half of a lemon 
Salt & pepper 

How to make it? 
  1. Wash the beetroots, cook the beetroots until they are soft, peel them, grate them. 
  2. Peel and grate the apple. 
  3. Mix all the ingredients. 
  4. Keep in a refrigerator in a closed jar.



20 komentarzy:

  1. Ola, interesting because I never ate beetroot before.

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam mamie tą książkę na gwiazdkę w zeszłym roku i ani razu do niej nie zajrzałam... sierota...

    OdpowiedzUsuń
  3. Yeah, it's also one of our traditional recipes too :)
    beetroot is really good vegetable :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Medeja-interesting to find out!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh how wonderful this sounds. I have always loved to eat beetroot but my husband does not like them at all. I could consume this recipe on its own as it has horseradish another favourite flavour. I will make this soon that is definite it may even swing my husband as he too loves horseradish! It also looks so beautiful too.

    OdpowiedzUsuń
  6. I adore beets and will have to try this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię wszelkie jarzynki bardzo, a ten przepis wydaje się fajny, zrobię sobie coś takiego;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sophisticated palates of the diplomats ?! Ha ! lol Love the amazing color of your dish !

    OdpowiedzUsuń
  9. kiedyś nie mogłam jeść buraków, bo moje kubki smakowe po prostu ich nie przyjmowały... cieszę się, że to się zmieniło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi Ola, excellent picture. Look interesting, first time seeing this.

    Have a nice weekend.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię! często wyjadam prosto z michy, w której były przygotowywane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola, ja też kiedyś nie bardzo lubiłam, jem z przyjemnością dopiero tak od 2 lat

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam buraczki, chociaż z chrzanem to akurat najmniej, ale i tak mogę je jeść bez przerwy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love beets and this is yet another way to enjoy them!

    OdpowiedzUsuń
  15. Widzę, że książka przypadła Ci do gustu! Miałam ją w empiku w swoich łapkach! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba kupie ksiazke, przepisy ktore sprawdzasz sa bardzo fajne.
    A buraczki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. This is a perfect! ... I do something similar... :)

    OdpowiedzUsuń