Siedzę w domu, za oknami powoli topnieje śnieg. Dobrze, że nie musiałam dziś biec do pracy, wystarczył laptop i wtyczka do Internetu... Kuruję się. Muszę się nieco przyzwyczaić do ataku zimy. Dopiero niedawno pisałam, że odnotowałam pojawienie się jesieni, teraz można przypuszczalnie powiedzieć, że wypadła mi jedna pora roku. Dobrze więc, że zdążyłam zrobić choć ciasto ze śliwkami. Zdjęcie miało być zupełnie inne-całej foremki w kształcie serca, ale z rana odkryłam, że brakuje już połowy:) Przepis na ciasto pochodzi z „Przepisów z mojego ogrodu” duetu Anny Applebaum – Sikorskiej i Danielle Crittenden, o której pisałam tu. To już trzeci przepis, z którego korzystam, i jak na razie autorki trafiają w mój gust, co utwierdza mnie w przekonaniu, że był to trafiony nabytek. Jeszcze kilka czeka zaznaczonych w kolejce. Ciasto robi się prosto i jest niewiarygodnie puszyste.
Składniki na małą foremkę:
6-8 śliwek
½ szklanki miękkiego masła (najlepiej wyjąć z lodówki na pół dnia wcześniej)
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
Polewa:
1 łyżka cukru (u mnie brązowego)
Sok z ½ cytryny
Cynamon
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
- Utrzyj masło z cukrem.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj jajka i zmieszaj wszystko mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Przelej je do foremki i udekoruj połówkami wypestkowanych śliwek (rozcięciem do dołu).
- Wierzch skrop z sokiem z cytryny.
- Piecz około godziny, przed wyjęciem posyp cukrem i cynamonem, zapiecz jeszcze chwilę, aby cukier się skarmelizował, ale nie przypalił.
I am sitting at home and outside the snow is slowly melting. Good that I did not have to go to work, a laptop and Internet connection were sufficient. I have just written lately that I only noticed the fall and now I may say that I missed one season of the year. It’s good that I managed to prepare this plum pie. The picture was supposed to show the heart – shaped baking form but when I get up in the morning half of the pie was already missing:) The recipe comes from “Recipes from my Garden” of Anna Applebaum – Sikorska and Danielle Crittenden about which I wrote here. This is already a third recipe that I am using and so far the authors satisfied my taste, which makes me believe it was a good choice. The cake is easy to do and very delicate.
Ingredients for a small form:
6-8 plums
100 grams of butter
200 grams of sugar
170 grams of all purpose flour
1 teaspoon of baking powder
a pinch of salt
2 eggs
For icing:
1 tablespoon of sugar (I used brown sugar)
Lemon juice from ½ lemon
Cinnamon
How to make it?
- Pre-heat oven to 160 Celsius degrees.
- Cream sugar with butter.
- Add flour, baking powder and a pinch of salt. Mix everything until it will look like a cream. Transfer to the baking form and decorate with halves of seeded plums (the cut part down).
- Besprinkle the cake with lemon juice.
- Bake app. 1 hour. Just before taking off the oven sprinkle with sugar and cinnamon. Be careful – the sugar should caramelize and not to burn down on the cake.
Smaki lata:)
OdpowiedzUsuńdobrze, że wciąż dostępne:)
OdpowiedzUsuńmouthwatering pie:)
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Rosemary OR Sesame @ Now Serving
wszystko co śliwkowe to dla mnie super:D
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci się podoba!
OdpowiedzUsuńPoproszę przynajmniej tak ze dwa kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis taki prosty, ze chyba nawet mnie nie uda sie go schrzanic:)))
OdpowiedzUsuńBiore sie do roboty!
This delectable cake would make me forget about the snow outside...it looks so moist and yummy!
OdpowiedzUsuńIt sounds like a really good cake! I like plums in cakes and buns :)
OdpowiedzUsuńOla, another yummy fruity recipe!
OdpowiedzUsuńAtaner, daj znać jak Ci smakowało:)
OdpowiedzUsuńCzy jak dodam gruszki zamiast śliwek, to będzie katastrofa? Niestety, ale nie mam już dostępu do śliwek, a przepis jest tak prosty, że chciałabym spróbować. :)
OdpowiedzUsuńDajana, myślę, że się nadają, albo miękkie, albo trochę np. podgotowane w winie i cukrze
OdpowiedzUsuńfajne też by na pewno było z wiśniami
I wonder who have eaten half of that pie ?! Maybe you're sleepwalking ?! lol This cake looks moist and yummy ! I would really like some of that now ! :D
OdpowiedzUsuńI am suspecting my husband actually:)
OdpowiedzUsuńAt least you know for a fact that the pie was really good lol! I would probably do the same thing you know, it looks perfect!
OdpowiedzUsuńMmmm great!
OdpowiedzUsuńwww.gvozdishe.com
GIVEAWAY in my blog
Love your awesome and pretty plum cake. Sorry you didn't have a long fall, and now winter?
OdpowiedzUsuń