poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto ze śliwkami z Przepisów z mojego ogrodu/Plum pie from Recipes from my garden


Siedzę w domu, za oknami powoli topnieje śnieg. Dobrze, że nie musiałam dziś biec do pracy, wystarczył laptop i wtyczka do Internetu... Kuruję się. Muszę się nieco przyzwyczaić do ataku zimy. Dopiero niedawno pisałam, że odnotowałam pojawienie się jesieni, teraz można przypuszczalnie powiedzieć, że wypadła mi jedna pora roku. Dobrze więc, że zdążyłam zrobić choć ciasto ze śliwkami. Zdjęcie miało być zupełnie inne-całej foremki w kształcie serca, ale z rana odkryłam, że brakuje już połowy:) Przepis na ciasto pochodzi z „Przepisów z mojego ogrodu” duetu Anny Applebaum – Sikorskiej i Danielle Crittenden, o której pisałam tu. To już trzeci przepis, z którego korzystam, i jak na razie autorki trafiają w mój gust, co utwierdza mnie w przekonaniu, że był to trafiony nabytek. Jeszcze kilka czeka zaznaczonych w kolejce. Ciasto robi się prosto i jest niewiarygodnie puszyste. 

Składniki na małą foremkę: 

6-8 śliwek 
½ szklanki miękkiego masła (najlepiej wyjąć z lodówki na pół dnia wcześniej) 
¾ szklanki cukru 
1 szklanka mąki uniwersalnej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Szczypta soli 
2 jajka 

Polewa: 

1 łyżka cukru (u mnie brązowego) 
Sok z ½ cytryny 
Cynamon 

Jak to zrobić? 
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. 
  2. Utrzyj masło z cukrem. 
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj jajka i zmieszaj wszystko mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Przelej je do foremki i udekoruj połówkami wypestkowanych śliwek (rozcięciem do dołu). 
  4. Wierzch skrop z sokiem z cytryny. 
  5. Piecz około godziny, przed wyjęciem posyp cukrem i cynamonem, zapiecz jeszcze chwilę, aby cukier się skarmelizował, ale nie przypalił.

I am sitting at home and outside the snow is slowly melting. Good that I did not have to go to work, a laptop and Internet connection were sufficient. I have just written lately that I only noticed the fall and now I may say that I missed one season of the year. It’s good that I managed to prepare this plum pie. The picture was supposed to show the heart – shaped baking form but when I get up in the morning half of the pie was already missing:) The recipe comes from “Recipes from my Garden” of Anna Applebaum – Sikorska and Danielle Crittenden about which I wrote here. This is already a third recipe that I am using and so far the authors satisfied my taste, which makes me believe it was a good choice. The cake is easy to do and very delicate. 

Ingredients for a small form: 

6-8 plums 
100 grams of butter 
200 grams of sugar 
170 grams of all purpose flour 
1 teaspoon of baking powder 
a pinch of salt 
2 eggs 

For icing: 

1 tablespoon of sugar (I used brown sugar) 
Lemon juice from ½ lemon 
Cinnamon 

How to make it? 

  1. Pre-heat oven to 160 Celsius degrees. 
  2. Cream sugar with butter. 
  3. Add flour, baking powder and a pinch of salt. Mix everything until it will look like a cream. Transfer to the baking form and decorate with halves of seeded plums (the cut part down). 
  4. Besprinkle the cake with lemon juice. 
  5. Bake app. 1 hour. Just before taking off the oven sprinkle with sugar and cinnamon. Be careful – the sugar should caramelize and not to burn down on the cake.



18 komentarzy:

  1. dobrze, że wciąż dostępne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co śliwkowe to dla mnie super:D

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że Ci się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę przynajmniej tak ze dwa kawałeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis taki prosty, ze chyba nawet mnie nie uda sie go schrzanic:)))

    Biore sie do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  6. This delectable cake would make me forget about the snow outside...it looks so moist and yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. It sounds like a really good cake! I like plums in cakes and buns :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, another yummy fruity recipe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ataner, daj znać jak Ci smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jak dodam gruszki zamiast śliwek, to będzie katastrofa? Niestety, ale nie mam już dostępu do śliwek, a przepis jest tak prosty, że chciałabym spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dajana, myślę, że się nadają, albo miękkie, albo trochę np. podgotowane w winie i cukrze
    fajne też by na pewno było z wiśniami

    OdpowiedzUsuń
  12. I wonder who have eaten half of that pie ?! Maybe you're sleepwalking ?! lol This cake looks moist and yummy ! I would really like some of that now ! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. I am suspecting my husband actually:)

    OdpowiedzUsuń
  14. At least you know for a fact that the pie was really good lol! I would probably do the same thing you know, it looks perfect!

    OdpowiedzUsuń
  15. Love your awesome and pretty plum cake. Sorry you didn't have a long fall, and now winter?

    OdpowiedzUsuń