Dziś z rana obudziłam się z myślą, że najchętniej zjadłabym kanapkę z żółtym serem i wypiła kakao. Tymczasem w lodówce jeszcze trochę dobrodziejstw ze Świąt, za którymi później tęskni się cały rok. U nas na Święta nie ma tradycji pieczenia jednego powtarzającego się zawsze ciasta (no, może poza keksem i makowcem u mojej mamy). W tym roku królował u nas ten serniko-makowiec, zrobiony na specjalne życzenie Jacka, po tym, jak odkryliśmy, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ponad kilograma maku zgromadzonego ostatnimi czasy po szafkach w kuchni:)
Składniki na ciasto:
15 dag mąki
7 dag masła
7 dag cukru
Jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Składniki na warstwę makową:
½ kg maku
½ litra mleka
12 dag roztopionego masła
25 dag płynnego miodu
3 jajka
½ szklanki cukru
Po 10 dag orzechów i migdałów
Olejek rumowy
Składniki na warstwę serową:
½ kg serka homogenizowanego
12 dag masła
15 dag cukru
3 jaja
Budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
Olejek cytrynowy
Jak to zrobić?
- Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni aż do zarumienienia.
- Gorącym mlekiem zalać mak na godzinę, potem odcedzić i zmielić co najmniej 2 razy.
- Dodać roztopione masło i miód, wymieszać.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do masy.
- Białka ubić i dodać do masy z pozostałymi składnikami.
- Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
- Masło z cukrem utrzeć, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować dobrze mikserem. Wyłożyć na masę makową.
- Piec przez około godzinę w temperaturze 180 – 190 stopni.
* przepis pochodzi z „Serniki – Biblioteka poradnika domowego”.
Today I woke up thinking how nice it would be to have just a cheese sandwich with cacao. However there was still some food from Christmas in the fridge which you miss then the whole year. We do not repeat cakes for Christmas (well, maybe except teacake and poppy-seed cake of my mum). This year we had this cheesecake mixed with poppy-seed cake which was made upon request of Jacek just after the discovery of more that 1 kilo of poppy seeds in our kitchen drawers. I must add that eating poppy-seed cakes for Christmas is a typical Polish tradition.
Ingredients for the dough:
150 grams of flour
70 grams of butter
70 grams of sugar
1 egg
A teaspoon of baking powder
Vanilla sugar
Ingredients for poppy-seed layer:
½ kilo of poppy-seeds
½ liter of milk
120 grams of melted butter
250 grams of liquid honey
3 eggs
½ cup of sugar
100 grams of nuts and 100 grams of almonds
Rum or rum oil
Ingredients for the cheese layer:
½ kilo of homogenized cheese
120 grams of butter
150 grams of sugar
3 eggs
Vanilla or cream pudding powder
Lemon juice or lemon oil
How to make it?
- Prepare the dough from the above-mentioned ingredients. Bake in 180 – 190 Celsius degrees for app. 15 minutes (until it is light brown).
- Boil the milk, add to the poppy seed and leave for 1 hour. Drain it and mill at least 2 times.
- Add melted butter and honey, mix it.
- Mix the yolks with sugar, add to the poppy – seed layer.
- Beat the whites, add to the remaining ingredients, mix well, transfer over the cake.
- Mix the butter with sugar, add all the remaining ingredients of the cheese layer. Mix well. Transfer over the poppy-seed layer.
- Bake app. 1 hour in 180 – 190 Celsius degrees.
The recipe is from “Cheesecakes – the Library of home guidebook”.
A ja dziś na śniadanie wypiłam koktajl z cytrusów i awokado...
OdpowiedzUsuńSernik z makiem lub seromakowiec bardzo lubię,bo to pyszny duet!
i to był chyba słuszny wybór:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie robiłam ale lubię i sernik i makowiec:)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńKisses, Lucy!
This looks beautiful but swear I feel fatter just by looking at it.
OdpowiedzUsuńyou can't eat a lot of this so it's quite safe:)
OdpowiedzUsuńWe also make traditionally things with poppy seed for Christmas eve and Christmas. But I would never be able to find kilo of them at home :D
OdpowiedzUsuńOla, another yummy cheesecake from you! This recipe is quite different from the usual cheesecakes, must be very special :)
OdpowiedzUsuńOla , that cheesecake is so yummy ! Cheesecake during winter is a must! lol The addition of poppy seeds sounds interesting and looks really good in that filling .
OdpowiedzUsuńUnbelievably delicious. I love to eat poppy seeds and this sounds so much better than bread rolls sprinkled with a few seeds. This seems yummy when calories are not being counted.
OdpowiedzUsuńAll the recipes you find look so special. Thanks.
thank you Girls!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten serniko-makowiec! bardzo świąteczny!;)
OdpowiedzUsuńA gdzie przepis na przekąski sylwestrowe??? :)
OdpowiedzUsuńu mnie bedzie mało imprezowo:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam serniko-makowca, a tak wiele osób go zachwala... za rok jak nic trzeba będzie zrobić :D
OdpowiedzUsuńIt looks very fluffy and very tasty cheesecake Ola! Have a wonderful full of joy and prosperity New Year!
OdpowiedzUsuńKaś, to też mój pierwszy!
OdpowiedzUsuńKatherina-happy New Year!
Hi Ola, that cheesecake look so delectable and delicious. Excellent!
OdpowiedzUsuńHappy New Year to you and wish you all the best in 2013. Regards.
A gorgeous dessert! You did well Ola.
OdpowiedzUsuńHappy New Year!
sooo totally impressive recipe ...
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
Olu! Sernik wspaniały!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Pozdrawiam ciepło:)
dzięki:)
OdpowiedzUsuńSuch a gorgeous, decadent cake!! Happy New Year, my friend!!!
OdpowiedzUsuńJuż zaczynałam się martwić, że od dawna nic nie piszesz, ale zajrzałam na daleką drogę i już wszystko wiem :) Dużo zdrówka życzę :)
OdpowiedzUsuńniedługo coś wrzucę, niestety jestem w fazie, że nic mi nie smakuje:) mam nadzieje, że wkrótce wrócę do normy:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nie znam, narobilas apetytu, mniam mniam, makowiec z sernikiem w jednym - pysznie brzmi!
OdpowiedzUsuńTo lubię:-) a nawet kocham...
OdpowiedzUsuń