piątek, 28 grudnia 2012

Sernik z makiem/Cheesecake with poppy-seed


Dziś z rana obudziłam się z myślą, że najchętniej zjadłabym kanapkę z żółtym serem i wypiła kakao. Tymczasem w lodówce jeszcze trochę dobrodziejstw ze Świąt, za którymi później tęskni się cały rok. U nas na Święta nie ma tradycji pieczenia jednego powtarzającego się zawsze ciasta (no, może poza keksem i makowcem u mojej mamy). W tym roku królował u nas ten serniko-makowiec, zrobiony na specjalne życzenie Jacka, po tym, jak odkryliśmy, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ponad kilograma maku zgromadzonego ostatnimi czasy po szafkach w kuchni:)

Składniki na ciasto: 

15 dag mąki 
7 dag masła 
7 dag cukru 
Jajko 
Łyżeczka proszku do pieczenia 
Cukier waniliowy 

Składniki na warstwę makową: 

½ kg maku 
½ litra mleka 
12 dag roztopionego masła 
25 dag płynnego miodu 
3 jajka 
½ szklanki cukru 
Po 10 dag orzechów i migdałów 
Olejek rumowy 

Składniki na warstwę serową: 

½ kg serka homogenizowanego 
12 dag masła 
15 dag cukru 
3 jaja 
Budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku 
Olejek cytrynowy 

Jak to zrobić? 

  1. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni aż do zarumienienia. 
  2. Gorącym mlekiem zalać mak na godzinę, potem odcedzić i zmielić co najmniej 2 razy. 
  3. Dodać roztopione masło i miód, wymieszać. 
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do masy. 
  5. Białka ubić i dodać do masy z pozostałymi składnikami. 
  6. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. 
  7. Masło z cukrem utrzeć, dodać pozostałe składniki masy serowej, zmiksować dobrze mikserem. Wyłożyć na masę makową. 
  8. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 – 190 stopni. 
* przepis pochodzi z „Serniki – Biblioteka poradnika domowego”.

Today I woke up thinking how nice it would be to have just a cheese sandwich with cacao. However there was still some food from Christmas in the fridge which you miss then the whole year. We do not repeat cakes for Christmas (well, maybe except teacake and poppy-seed cake of my mum). This year we had this cheesecake mixed with poppy-seed cake which was made upon request of Jacek just after the discovery of more that 1 kilo of poppy seeds in our kitchen drawers. I must add that eating poppy-seed cakes for Christmas is a typical Polish tradition. 

Ingredients for the dough: 

150 grams of flour 
70 grams of butter 
70 grams of sugar 
1 egg 
A teaspoon of baking powder 
Vanilla sugar 

Ingredients for poppy-seed layer: 

½ kilo of poppy-seeds 
½ liter of milk 
120 grams of melted butter 
250 grams of liquid honey 
3 eggs 
½ cup of sugar 
100 grams of nuts and 100 grams of almonds 
Rum or rum oil 

Ingredients for the cheese layer: 

½ kilo of homogenized cheese 
120 grams of butter 
150 grams of sugar 
3 eggs 
Vanilla or cream pudding powder 
Lemon juice or lemon oil 

How to make it? 

  1. Prepare the dough from the above-mentioned ingredients. Bake in 180 – 190 Celsius degrees for app. 15 minutes (until it is light brown). 
  2. Boil the milk, add to the poppy seed and leave for 1 hour. Drain it and mill at least 2 times. 
  3. Add melted butter and honey, mix it. 
  4. Mix the yolks with sugar, add to the poppy – seed layer. 
  5. Beat the whites, add to the remaining ingredients, mix well, transfer over the cake. 
  6. Mix the butter with sugar, add all the remaining ingredients of the cheese layer. Mix well. Transfer over the poppy-seed layer. 
  7. Bake app. 1 hour in 180 – 190 Celsius degrees. 
The recipe is from “Cheesecakes – the Library of home guidebook”.




27 komentarzy:

  1. A ja dziś na śniadanie wypiłam koktajl z cytrusów i awokado...
    Sernik z makiem lub seromakowiec bardzo lubię,bo to pyszny duet!

    OdpowiedzUsuń
  2. i to był chyba słuszny wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam że nigdy nie robiłam ale lubię i sernik i makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. It looks delicious!

    Kisses, Lucy!

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks beautiful but swear I feel fatter just by looking at it.

    OdpowiedzUsuń
  6. you can't eat a lot of this so it's quite safe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. We also make traditionally things with poppy seed for Christmas eve and Christmas. But I would never be able to find kilo of them at home :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, another yummy cheesecake from you! This recipe is quite different from the usual cheesecakes, must be very special :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola , that cheesecake is so yummy ! Cheesecake during winter is a must! lol The addition of poppy seeds sounds interesting and looks really good in that filling .

    OdpowiedzUsuń
  10. Unbelievably delicious. I love to eat poppy seeds and this sounds so much better than bread rolls sprinkled with a few seeds. This seems yummy when calories are not being counted.
    All the recipes you find look so special. Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny ten serniko-makowiec! bardzo świąteczny!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdzie przepis na przekąski sylwestrowe??? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie bedzie mało imprezowo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nigdy nie robiłam serniko-makowca, a tak wiele osób go zachwala... za rok jak nic trzeba będzie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  15. It looks very fluffy and very tasty cheesecake Ola! Have a wonderful full of joy and prosperity New Year!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kaś, to też mój pierwszy!
    Katherina-happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi Ola, that cheesecake look so delectable and delicious. Excellent!

    Happy New Year to you and wish you all the best in 2013. Regards.

    OdpowiedzUsuń
  18. A gorgeous dessert! You did well Ola.

    Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu! Sernik wspaniały!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Such a gorgeous, decadent cake!! Happy New Year, my friend!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Już zaczynałam się martwić, że od dawna nic nie piszesz, ale zajrzałam na daleką drogę i już wszystko wiem :) Dużo zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. niedługo coś wrzucę, niestety jestem w fazie, że nic mi nie smakuje:) mam nadzieje, że wkrótce wrócę do normy:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Takiego ciasta nie znam, narobilas apetytu, mniam mniam, makowiec z sernikiem w jednym - pysznie brzmi!

    OdpowiedzUsuń