piątek, 14 listopada 2014

Proste ciasto "Dynia"/Simple 'Pumpkin' cake


Ostatnio zauważyłam, że redukuję ilość cukru w ciastach podaną w przepisach i generalnie wychodzi mi to na dobrze. A jak nie zredukuję, potrafią wyjść przesłodzone potworki:) W pierwotnej wersji to ciasto miało wiele więcej cukru, w środku jeszcze białą czekoladę (ulepek sam w sobie) i żurawinę (kliknij tutaj). Za drugim razem cukier został zredukowany, czekolada wyeliminowana, a zamiast niej ciasto przełożyłam prostym kremem z mascarpone i na koniec polałam cienką warstwą lukru z sokiem z pomarańczy i dodałam pestki z dyni. W tej o wiele smaczniejszej wersji świętowaliśmy Dzień Niepodległości. Ciasto jest wilgotne, dobrze się przechowuje i smak dyni jest w nim lekko, ale jednak wyczuwalny. 

Składniki:

4 jajka
150 gram masła
150 gram cukru brązowego
300 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
400 gram startej dyni (po obraniu)
ok. 1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
250 gram mascarpone + łyżeczka cukru pudru + sok z pomarańczy do smaku
pestki z dyni do dekoracji + lukier na bazie soku z pomarańczy (1/2 szklanki cukru pudru plus 1 łyżka soku, ew. więcej do uzyskania konsystencji lekkiego lukru)

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzać piecyk do 170 stopni
  2. Ubić jajka z masłem i cukrem.
  3. Powoli dodawać mąkę, proszek, sodę i imbir, wymieszać.
  4. Na koniec dodać dynię i starannie wymieszać jeszcze raz.
  5. Natłuścić formę i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto.
  6. Piec ok. 1 godzinę. 
  7. Ciasto wystudzić, przekroić na 2 blaty.
  8. Przełożyć mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy.
  9. Utrzeć lukier, polać ciasto, posypać pestkami z dyni. 

Lately I have noticed that I am reducing the amount of sugar in the recipes and it works for me. If I do not do it, usually it ends up with a luscious monster:) In a primary original version this cake had a lot of more sugar, inside also white chocolate and cranberries. I reduced on sugar, eliminated chocolate, and instead of this I made mascarpone layer with orange juice and some pumpkin seeds. With this more delicious version we celebrated Polish Independence Day on November 11th. The cake is moist, can be kept for a few days and the pumpkin flavor is noticeable. 

Ingredients:

4 eggs
150 grams butter
150 grams brown sugar
300 grams flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon ginger powder 
400 grams peeled grated pumpkin
app. 1/2 cup orange juice
250 grams mascarpone cheese + 1 teaspoon icing sugar + orange juice
pumpkin seeds for decoration + frosting made of icing sugar and orange juice

Method:

  1. Preheat the oven to 170 degrees Celsius.
  2. Beat the eggs with butter and sugar.
  3. Add slowly flour, baking powder, baking soda, ginger, mix.
  4. Add pumpkin and mix everything once again well.
  5. Bake app. 1 hour.
  6. Cool down the cake, cut into 2 layers.
  7. Layer the cake with the mascarpone mixed with icing sugar and a spoon of orange juice.
  8. Prepare the icing, decorate the cake with the icing and pumpkin seeds.

28 komentarzy:

  1. Lubię takie coś poczęstuję się.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks positively scrumptious and would be a wonderful addition to our Thanksgiving feast!

    OdpowiedzUsuń
  3. No i bardzo dobrze, że redukujesz. Też podmieniam, co się da. Na mniej tłuste, mniej słodkie itp. A potem, gdy gdzieś zjem w oryginalnej wersji, to już mi dziwnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie wyszło! ;) PS Olu, nie mam jeszcze oficjalnego potwierdzenia, ale prawdopodobnie za tydzień będzie program, 22 listopada;) Dam Ci znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę mniej słodkie ciasta, przynajmniej da się wtedy wyczuć ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No niektórzy przeginają ostro z tym cukrem! Zrobiłam placki z dyni wg przepisu jakiegoś i mi gębe wykrzywiło. Ciasto wygląda super, zrobię, ale górę chyba skropię czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajka, nie do końca byłabym przekonana, że tu czekolada pasuje, raczej bardziej jakieś cytrusy własnie:)

      Usuń
  7. Masz rację redukowanie cukru w przepisach wychodzi na dobre. Ciasto kusząco wygląda.... Chętnie bym go spróbowała:)
    Nie działa (klik) przy żurawinie

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi zachęcająco ale szkoda że nie pokazałaś w przekroju. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pumpkins everywhere (in northern hemisphere)! Yummy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo jadłabym! szczególnie, gdy jest przekładane mascarpone
    ja też często redukują ilość cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda no i mascarpone w środku brzmi kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola, I love cakes or muffins with pumpkin. The taste is good and it is so moist. It is a great idea to layer your cake with mascarpone. So delicious!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie ciasta o korzennym aromacie...

    OdpowiedzUsuń
  14. na proszę, bardzo ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. też tak mam, ale to chyba większość z nas :) bo cukru czasem nie trza tyle..
    a ciacho? Boskie.. jeszcze te pestki dyni!

    OdpowiedzUsuń
  16. Też bym poświętowała przy takim cieście.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ola, your pumpkin cake is beautiful, and delicious...love the mascarpone cream filling, and the pumpkin seeds are very decorative on the top!

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja właśnie szuka jakiegoś dobrego przepisu na ciasto na weekend:) Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu, zapraszam jutro na emisję odcinka Ewa gotuje z moim sernikiem ;) Polsat 10:10

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, wszystkie odcinki programu Ewa gotuje są dostępne na ipla.tv ;)

      Usuń
  20. Było przy czym świętować :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ola , same here especially if it is a cake or cookie recipe from some American cookbook :P Way too much sugar and yeah , the recipe always work even cutting the sugar in half :D Love the look of your pumpkin cake , really delicious !

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie też się staram jak najbardziej unikać cukru i ogólnie zwracać uwagę na to jak się żywię i czym... niestety jestem straszną niezdarą w kuchni... ale takie właśnie przepisy zawsze mi bardzo pomagają i potem zaczyna się gotowanie z laptopem.

    Ciasto wygląda znakomicie, tym bardziej, że uwielbiam wszystko, co związane z dynią. I gratuluję przede wszystkim talentu kulinarnego !

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń