wtorek, 16 lutego 2016

Lody sycylijskie bez jajek/Sicilian ice cream without eggs

Żar się z nieba leje, gdzieś nad nami robią hałas cykady, w oddali widok na morze. My delektujemy się pod rozłożystym drzewem pysznymi, lekko topiącymi się lodami. Powoli odkrywamy w nich kolejne doznania smakowe – skórka pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady, kandyzowany imbir, a nawet migdały! Raj! Zróbmy je zimą by poczuć się tak niebiańsko, w końcu mamy w domu kaloryfery!

Składniki:

½ litra śmietanki 30%
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Ok. 30-40 dag gorzkiej posiekanej drobno czekolady
Łyżka skórki pomarańczowej
Łyżka kandyzowanego imbiru
Łyżka płatków migdałowych

Jak to zrobić?
  1. Do garnka o grubym dnie wlej śmietanę i dodaj cukier.
  2. Przekrój wzdłuż strąk wanilii, nożem do garnka wyskrob nasiona, dodaj też strąk.
  3. Doprowadź do wrzenia, odstaw do ostygnięcia pod przykryciem, schłodź w lodówce, najlepiej przez noc. 
  4. Namocz przez chwilę w gorącej wodzie imbir, żeby napęczniał, posiekaj w razie potrzeby drobniej.
  5. W schłodzoną wedle instrukcji producenta maszynkę do lodów wlej śmietanę (poprzednio wyjąwszy strąk wanilii), zacznij kręcić lody.
  6. Na sam koniec dodaj bakalie. Schłodź w zamrażalniku wedle potrzeby.

Boiling hot temperature is coming down from the sky, over our heads we can hear a noise made cicadas, from the distance we may admire beautiful sea panorama. We are enjoying delicious, slightly melting ice cream under a huge tree. Step by step we are discovering new flavors – orange – peel, pieces of dark chocolate, candied ginger and even almonds! Heaven! Do not wait for your summer! Try it now!

Ingredients:

½ liter cream 30% (or more)
3 flat tablespoons of icing sugar
1 vanilla bean
App. 300-400 grams plain chocolate finely chopped
1 tablespoon orange – peel
1 tablespoon candied ginger
1 tablespoon almond flakes

Method:

  1. Pour the cream and sugar into a thick bottom pot. 
  2. Cut the vanilla bean in half lengthwise, scrape out the pulp to the pot and add also the bean itself.
  3. Bring to the boil and leave under cover to cool down, preferably leave it in a fridge overnight.
  4. Soak the ginger for a while in a warm water, chop it needed.
  5. Pour the cream into the ice cream machine according to the producer’s instruction (remove first the bean), and start mixing ice cream.
  6. At the very end add the dried fruit and chocolate. Freeze in a freezer, if needed. 


24 komentarze:

  1. Lody mogę jeść o każdej porze roku. Zawsze mam w zamrażarce różne smaki. Ale takich sycylijskich nie mam. Kusisz mnie. Zjadłabym taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds delicious. I love Italian icecream or Gelato 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody w zimie jem rzadko, ale sama nie wiem dlaczego - przecież ochotę na nie mam w każdą porę roku :D

    smacznyrezultat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Very interesting flavors you have there!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję na pewno!! Wspaniały przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmią nieźle, ale maszynki do lodów w domu brak :-( Nigdy nie widziałam podobnych w sprzedaży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maszynka z allegro typu no name to koszt kolo 39 zł - polecam, działają tak samo jak markowe (ja miałam wcześniej kenwooda, w którym tuż po upływie okresu gwarancyjnego padł silnik), a uciechy z domowych lodów jest co nie miara

      Usuń
    2. Taka tania maszyna do lodów? To możliwe? Też myślałam, że takie urządzenie jest po za moim zasięgiem. A bardzo lubię robić naturalne lody, tylko konsystencja wychodzi mi zbyt... kamienista :P

      Usuń
  7. the recipe is amazing, dear Ola and the photos are super inspiring and amazing! great!!
    wish you a lovely weekend ahead!
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  8. Ohhhhh ice cream ! I thought the temperature over there is below zero lol Still a bit cold here and I'm still recovering from my infernal coughing ugh ! Love the additipn of candied ginger in your ice cream !

    OdpowiedzUsuń
  9. Una receta deliciosa!!!
    Un beso
    http://cocoolook.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  10. o losie, sama ten przepis skombinowalas? Chcę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie pyszne lody muszą przegonić zimę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialny przepis! te lody wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Smaka mi zrobiłaś:)
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszą byc przepyszne! genialny przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. domowe lody są najlepsze - chętnie się skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przynajmniej wiemy co w nich , bo w tych sklepowych to strach... będzie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. died and gone to decadent treats heaven!!!

    OdpowiedzUsuń