Żar się z nieba leje, gdzieś nad nami robią hałas cykady, w oddali widok na morze. My delektujemy się pod rozłożystym drzewem pysznymi, lekko topiącymi się lodami. Powoli odkrywamy w nich kolejne doznania smakowe – skórka pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady, kandyzowany imbir, a nawet migdały! Raj! Zróbmy je zimą by poczuć się tak niebiańsko, w końcu mamy w domu kaloryfery!
Składniki:
½ litra śmietanki 30%
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Ok. 30-40 dag gorzkiej posiekanej drobno czekolady
Łyżka skórki pomarańczowej
Łyżka kandyzowanego imbiru
Łyżka płatków migdałowych
Jak to zrobić?
- Do garnka o grubym dnie wlej śmietanę i dodaj cukier.
- Przekrój wzdłuż strąk wanilii, nożem do garnka wyskrob nasiona, dodaj też strąk.
- Doprowadź do wrzenia, odstaw do ostygnięcia pod przykryciem, schłodź w lodówce, najlepiej przez noc.
- Namocz przez chwilę w gorącej wodzie imbir, żeby napęczniał, posiekaj w razie potrzeby drobniej.
- W schłodzoną wedle instrukcji producenta maszynkę do lodów wlej śmietanę (poprzednio wyjąwszy strąk wanilii), zacznij kręcić lody.
- Na sam koniec dodaj bakalie. Schłodź w zamrażalniku wedle potrzeby.
Boiling hot temperature is coming down from the sky, over our heads we can hear a noise made cicadas, from the distance we may admire beautiful sea panorama. We are enjoying delicious, slightly melting ice cream under a huge tree. Step by step we are discovering new flavors – orange – peel, pieces of dark chocolate, candied ginger and even almonds! Heaven! Do not wait for your summer! Try it now!
Ingredients:
½ liter cream 30% (or more)
3 flat tablespoons of icing sugar
1 vanilla bean
App. 300-400 grams plain chocolate finely chopped
1 tablespoon orange – peel
1 tablespoon candied ginger
1 tablespoon almond flakes
Method:
- Pour the cream and sugar into a thick bottom pot.
- Cut the vanilla bean in half lengthwise, scrape out the pulp to the pot and add also the bean itself.
- Bring to the boil and leave under cover to cool down, preferably leave it in a fridge overnight.
- Soak the ginger for a while in a warm water, chop it needed.
- Pour the cream into the ice cream machine according to the producer’s instruction (remove first the bean), and start mixing ice cream.
- At the very end add the dried fruit and chocolate. Freeze in a freezer, if needed.
Lody mogę jeść o każdej porze roku. Zawsze mam w zamrażarce różne smaki. Ale takich sycylijskich nie mam. Kusisz mnie. Zjadłabym taką porcję :)
OdpowiedzUsuńSounds delicious. I love Italian icecream or Gelato 😊
OdpowiedzUsuńLody w zimie jem rzadko, ale sama nie wiem dlaczego - przecież ochotę na nie mam w każdą porę roku :D
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com
To coś dla mnie! O tak! :D
OdpowiedzUsuńVery interesting flavors you have there!
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno!! Wspaniały przepis :))
OdpowiedzUsuńSo creamy and smooth!!
OdpowiedzUsuńBrzmią nieźle, ale maszynki do lodów w domu brak :-( Nigdy nie widziałam podobnych w sprzedaży.
OdpowiedzUsuńmaszynka z allegro typu no name to koszt kolo 39 zł - polecam, działają tak samo jak markowe (ja miałam wcześniej kenwooda, w którym tuż po upływie okresu gwarancyjnego padł silnik), a uciechy z domowych lodów jest co nie miara
UsuńTaka tania maszyna do lodów? To możliwe? Też myślałam, że takie urządzenie jest po za moim zasięgiem. A bardzo lubię robić naturalne lody, tylko konsystencja wychodzi mi zbyt... kamienista :P
Usuńthe recipe is amazing, dear Ola and the photos are super inspiring and amazing! great!!
OdpowiedzUsuńwish you a lovely weekend ahead!
kisses
Ohhhhh ice cream ! I thought the temperature over there is below zero lol Still a bit cold here and I'm still recovering from my infernal coughing ugh ! Love the additipn of candied ginger in your ice cream !
OdpowiedzUsuńBoskie:)
OdpowiedzUsuńUna receta deliciosa!!!
OdpowiedzUsuńUn beso
http://cocoolook.blogspot.com.es/
Pysznie wyglądają te lody.
OdpowiedzUsuńObłędne są te lody! :D
OdpowiedzUsuńo losie, sama ten przepis skombinowalas? Chcę!!! :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne lody muszą przegonić zimę.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! te lody wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Smaka mi zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Muszą byc przepyszne! genialny przepis ♥
OdpowiedzUsuńdomowe lody są najlepsze - chętnie się skusimy :)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiemy co w nich , bo w tych sklepowych to strach... będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńdied and gone to decadent treats heaven!!!
OdpowiedzUsuń