Zaczynam niekulinarnie, chciałabym się najpierw pochwalić, że 5 marca zostałam mamą drugiego synka (dla chętnych zdjęcie tu). Podobno z drugim jest już o wiele lżej, ale jeśli będę tu rzadziej bywać tudzież nie będę wpadać regularnie na Wasze blogi, to proszę od razu o rozgrzeszenie, za jakiś czas na pewno nadrobię.
Dziś przepis na bardzo pożywne, ale zdrowe jedzenie – jajka zapiekane w awokado. Na przepis wpadłam czytając poradnik „Jak być glam. Przewodnik po szczęściu i urodzie” autorstwa Fleur de Force, znanej youtuberki. Truizmem chyba jest stwierdzenie, że wyglądamy tak jak jemy. Dlatego by na wiosnę poprawić sobie samopoczucie i przy okazji zacząć promienieć, zapominamy o ciężkich daniach zimowo – jesiennych, potrzebna jest nam wszystkim jakaś odmiana.
Awokado podobno nawet nie z upraw typu ‘eko’, jest jak najbardziej owocem, który powinniśmy konsumować. Dobre kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze minimalizują szkodliwy wpływ środowiska, a przy okazji przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. Dzieje się tak m.in. dlatego, że wzrasta nam produkcja kolagenu. Czego można chcieć więcej? A przy okazji jeszcze jak smakuje!
Książka „Jak być glam” to nie tylko porady o modzie i stylu, ale też właśnie różne ciekawostki żywieniowe i garść przepisów. Oprócz awokado autorka poleca oliwę, buraki, czarne jagody, mleko migdałowe (nigdy nie próbowałam, zaciekawiła mnie), tłuste ryby. Mając wzgląd na urodę na pewno nie warto smażyć, pić napojów gazowanych, rozgotowywać jedzenie (mało składników odżywczych nam zostanie), czy jeść za dużo nabiału (trądzik). Podoba mi się także klarowne wyjaśnienie przez autorkę różnic, także odżywczych, między sokiem a koktajlem, na pewno wkrótce wypróbuję przepis na sok „Więcej niż mojito";-) Podobają mi się także pomysły na lunch do pracy w słoikach.
Oczywiście warto także zajrzeć do innych rozdziałów np. o dobieraniu dodatków, o snach, o makijażu (wreszcie wiem, który pędzel kupiony dawno temu w drogerii do czego służy). Trochę takie mydło powidło, ale takie przecież jest nasze życie, a jak jeszcze do tego miło się czyta, a autorka jest sympatyczna i dobrze wygląda, to czemu nie. A więc drogie Panie i Panowie – piękniejmy na wiosnę!
Awokado zapiekane z jajkiem (porcja na 2 osoby albo 1 głodną)
Składniki:
1 awokado
2 małe lub średnie jajka
Szczypiorek
Sól & pieprz
Płatki chili
Jak to zrobić?
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę.
- W miejsce po pestce wbijamy po jajku.
- Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Zapiekamy 15-20 min do uzyskania pożądanej konsystencji jajka.
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
First I have to report that I am a proud mother of a second son born on 5th March. If you wish, you can click here to see more. Anyway forgive me if I would not be able to visit you as much as I should or publish new posts here enough often. I will try to catch up sooner or later when time permits.
Today a simple recipe that I took from a book ‘The Glam Guice’ by Fleur de Force. She is a famous youtuber who happen also to be a nice person, interested in healthy cooking. As spring is coming and we all want to be more beautiful or at least more healthy, it is worth to have a glance in her book.
Here is her recipe for healthy breakfast – avocado baked with eggs (2 persons or 1 hungry).
Ingredients:
1 avocado
2 small or medium size eggs
Salt & pepper
Chilli flakes
Spring onion
Method:
- Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
- Cut avocado into halves. Remove the stone. Crack the eggs in place of the stone.
- Slat & pepper, spice with chilli flakes.
- Bake it app. 15-20 minutes to achieve a needed consistency.
- Before serving sprinkle with chopped spring onion.
Gratuluje!
OdpowiedzUsuńMi jakos jajka z piekarnika nie zasmakowaly, ale moze w towarzystwie awokado by sie to zmienilo?
Olu, gratuluję Ci z całego serca! Dużo szczęścia Wam życzę :)
OdpowiedzUsuńA takie awokado wygląda przesmacznie :))
Congratulations, Ola! What wonderful news :) Oh, this avocado and egg is one of my favorites. I will buy avocados when I see them at the supermarket.
OdpowiedzUsuńLooks awesome....didn't try baked avocado before!
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio avokado gości regularnie w jadłospisie, ale jeszcze nigdy nie próbowałam go na ciepło. Skoro polecasz to wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNiesamowita jesteś znajdując czas na bloga będąc świeżo upieczoną mamą , tak trzymaj! Pozdrawiam gorąco :))
Na razie maluch jest nieabsorbujący, zobaczymy jak bedzie w miarę upływu czasu...:)
UsuńCongratulations again Ola! This avocado looks so inviting!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, ale jeszcze nie robiłam, kiedy mam awokado zawsze ląduje w guacamole:)
OdpowiedzUsuńGratuluję! Dla mnie awokado i jajko to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńLubię awokado. Świetnie, ładnie, pomysłowo wygląda Twoja propozycja na smaczne, zdrowe zapiekane awokado.
OdpowiedzUsuńOwszem, wtedy, kiedy już się bawią razem, to rzeczywiście jest lżej:).
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie o awokado, nei wiem, czy jajo w wersji zapiekanej u nas się przyjmie, ale pokombinuję:).
Gratuluję:) Trzymajcie się ciepło i zdrowo, przespanych nocek życzę:)
OdpowiedzUsuńpięknie to wygląda. ja za jajkiem sadzonym nie przepadam, nie lubię rozlewającego się żółtka, za to mój małżonek zdecydowanie uwielbia!
OdpowiedzUsuńale że z awokado?
Olu, gratulacje!
OdpowiedzUsuńA wiosenne awokado wygląda naprawdę rewelacyjnie ;)
O! Uwielbiam takie awokado! Sama często robię a do tego jeszcze dodaje kilka orzeszków nerkowca lub ziemnych :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję. Awokado odkryłam niedawno w kuchni i nie mogę się nim nacieszyć. Wbrew pozorom daje mnóstwo możliwości.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo lubimy awokado :)
OdpowiedzUsuńAte avocado last time and still didn't like it :( :D Maybe I'll try the way you've cooked it , with egg , it certainly looks very appetzing !
OdpowiedzUsuńGratuluję narodzin synka :) Ja po narodzinach mojego przez 2 miesiące nie miałam czasu ani głowy na robienie zdjęć na bloga :)
OdpowiedzUsuńJajko w awokado wygląda bardzo ciekawie, to miejsce po pestce jest jakby idealne na wbicie jajeczka:)
what an adorably inviting and super tasty recipe!
OdpowiedzUsuń