Do zrobienia ciasta marchewkowego zbierałam się ruski rok dosłownie. Widziałam na blogach, które obserwuję, kusiło, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. Ba, nawet kilka razy zdołałam zgromadzić potrzebną ilość marchwi, która później rozchodziła się a to na zupę, a to na inne potrzeby. Niestety zostałam do ciasta marchewkowego nieco zrażona wersją ze Starbucks'a, którą kiedyś jadłam. Taką ilość cukru do ciasta mogą dodać tylko Amerykanie:) Aż trzeszczało w zębach:) A może to nie był cukier tylko słodzik? W każdym razie ohyda...
Zaprezentowana przeze mnie dziś wersja* jest: a) prosta b) szybka c) nie nadmiernie słodka d) z fajnym przełożeniem d) wilgotna. Same zalety:) Spróbujecie?
Składniki:
200 ml oleju
4 jajka
200 gram cukru
300 gram mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
400 gram startej marchewki
Na krem:
Na krem:
250 gram mascarpone + cukier puder do smaku
masło i bułka tarta do formy
masło i bułka tarta do formy
Jak to zrobić?
- Rozgrzać piecyk do 180 stopni.
- Dodać do mąki suche składniki.
- Następnie mokre, marchewkę i starannie wymieszać.
- Wysmarować formę masłem, posypać bułką tartą.
- Przelać ciasto, piec ok. 1 godzinę.
- W międzyczasie wymieszać mascarpone z cukrem pudrem do smaku. Krem wg mnie nie powinien być za słodki, wystarczy łyżka, dwie.
- Ciasto przestudzić, przeciąć na pół.
- Przełożyć kremem.
* Przepis zaczerpnięty z "Kuchni".
I won't even say for how long I have been planning to make a carrot cake. I saw it on blogs, it was so tempting but there were always some obstacles. Well, I even bought a few times enough carrots but then I used it for let's say a soup etc. I guess it was caused by a big disappointment that I had at Starbucks when I ate such a cake and it was so excessively sweet that I even couldn't finish my portion. Disgusting!
Today's version* is a) easy b) quick c) not so sweet d) with a nice cream d) really moist. All advantages:) Will you try?
Ingredients:
200 ml oil
4 eggs
200 grams sugar
300 grams flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon soda
2 teaspoons cinnamon
1/2 teaspoon salt
400 grams carrot, grated
For the cream:
250 grams mascarpone and icing sugar (as much as you like)
butter and breadcrumbs for the baking form
Method:
- Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
- Add to the flour all dry ingredients.
- Add the wet ones plus the carrot, mix carefully.
- Butter the form and sprinkle it with breadcrumbs.
- Transfer the dough, bake app. 1 hour.
- In the meantime mix mascarpone with sugar (not too much, 1 or 2 tablespoons should be sufficient).
- Cool down the cake, cut into halves.
- Apply the mascarpone cream, cover with the half of the cake.
* The recipe comes from a magazine "Kitchen".
B. się pyta, czy pingwin tez jadalny).
OdpowiedzUsuńJa kiedys robiłam marchewkowe z serwisu prawosławnego (danie postne) i jeszcze muffiny marchewkowe z szafranem. Wszystko jak najbardziej OK.
jadalny:)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńI jest takie puszyste.
A pingwin w komplecie?
Jak tak,to też chcę...
Hello Ola , I love Carrot cake but without any icing or cream ,, My friends have made Carrot and Walnut , delicious.
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię przesłodzonych ciast, Twój przepis jest ciekawy :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńhehe uroczy pingwinek :)
I like carrot cakes.. It looks very delicious :)
OdpowiedzUsuńOla, I have not had much success with carrot cake. Made three times and all tasted weird. Maybe your recipe will be successful!
OdpowiedzUsuńTry this one, it's very good!
UsuńJa ciasta marchewkowe lubię ale nie robię bo za pierwszym razem trafiłam na przepis w którym była pomyłka i wyszło ohydne:) potem pozbierałam kilka innych przepisów i na tym się skończyło:)))
OdpowiedzUsuńIt's been so long since the last time I made a carrot cake! You are an inspiration. This is delicious!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Twoje ciacho marchewkowe:) Osobiście przepadam za takim.
OdpowiedzUsuńOjej, ciasto marchewkowe :-) Jak ja dawno takiego nie jadłam :-(
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne z blogowego przepisu. Potwierdzam - pyszne!
OdpowiedzUsuńMoist and delicious carrot cake...'classic' recipe...similar to mine!
OdpowiedzUsuńmmmm wspaniałe! Zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńNa ciasto marchewkowe zawsze mamy ochotę:) Z przyjemnością byśmy zjadły:) Pycha.
OdpowiedzUsuńI love carrots but haven't baked carrot cake yet . Just like you I usually use it in soup and stir fries :D Yeah , most pastries at Starbucks are not worth buying :P From the look of your carrot cake , I'm sure you wouldn't buy store-brought carrot cake in the near future lol
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu na ciasto marchewkowe !
OdpowiedzUsuńNie wiem, gdzie wcisnę to w swoje kulinarne plany ;D
Miło Cię poznać:)
UsuńPuszyste ciasto! Pysznie ci wyszło!
OdpowiedzUsuń♥
OdpowiedzUsuńMarchewkowe jest przepyszne! : )
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twoja wersja! *.*
Apetyczne i kuszące... a pingwinek uroczy!
OdpowiedzUsuńW cieście marchewkowym bardzo skutecznie zniechęca mnie ten olej... kosmiczna ilość! ;)
OdpowiedzUsuńosobiście używam oliwy, jeśli lubisz ten smak:)
Usuń200 ml to na całe duze ciasto, na porcję wychodzi znacznie mniej:)
I to jest pocieszające :) nie wiedziałam, że można zamienić olej na oliwę... dziękuję!
Usuńzakochałam się w panu pingwinku:)
OdpowiedzUsuńBardzo puszyste Ci wyszło. Ciasto z marchewką już piekłam i było pyszne.
OdpowiedzUsuń