środa, 26 września 2012

Krokiety z bryndzą i kurkami/Croquettes with cheese and chanterelle



Lubię w ciągu tygodnia zrobić coś nieskomplikowanego. Na trzydaniowe obiady jest zawsze czas w weekend. Lubię też bezmięsne inspiracje, gdyż w okolicach czwartku potrafię wpaść w panikę pt. co by tu wymyślić postnego. Dostałam jeszcze całkiem dużą paczuszkę kurek, przepis na krokiety w stylu góralskim też chodził za mną od dłuższego czasu, słowem wypadało wreszcie go zrealizować. Było tak, jak przewidziałam, prosto i smacznie! 

Składniki (proporcję podaję orientacyjnie): 

Naleśniki 
Bryndza 
Szczypiorek 
Pieprz czarny zmielony do smaku 
Bułka tarta do obtoczenia 
Jajko 
Olej do smażenia 

Składniki na sos: 

Kurki 
Posiekana cebula 
Pietruszka 
Śmietana 
Olej/masło 

Jak to zrobić? 
  1. Posiekaną cebulę lekko posolić i przesmażyć na odrobinie oleju lub masła, dodać dobrze wymyte kurki, poczekać aż odparują, dodać śmietanę, dusić. Sos przyprawić wedle upodobań. 
  2. Bryndzę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pieprzem. 
  3. Nafaszerować naleśniki, obtoczyć w rozbitym i zmieszanym jajku, bułce tartej, smażyć na oleju aż do zarumienienia. 
  4. Podawać z sosem z kurek.




During the weekdays I like to prepare something uncomplicated. There is always time during weekends to prepare three course dinners. I like vegetarian inspirations because when it is close to Friday I can start panicking what to prepare which would be meatless. I lately got quite a big package of chanterelle mushrooms and I have been thinking about a recipe for croquets also lately for some time. Briefly speaking, I have finally managed to prepare it. It was exactly as I thought – simply and tasty! 

Ingredients (I am giving the proportion only as a rough guide): 

Pancakes 
Cottage cheese of ewe's milk 
Chives 
Black pepper 
Crumbs 
Egg 
Oil for frying 

Ingredients for sauce: 

Chanterelle mushrooms 
Chopped onion 
Parsley 
Cream 
Oil/butter 

How to prepare it? 

  1. Salt the chopped onion and fry it using a bit of oil or butter, add well washed chanterelle mushrooms, wait until the water evaporates, add cream and stew everything. Spice it the way you like it. 
  2. Mix the cheese with chopped chive and pepper. 
  3. Staff the pancakes with the cheese forming croquettes, coat in bread crumbs and egg, fry it on the oil or butter. 
  4. Serve with chanterelle mushrooms sauce.

23 komentarze:

  1. Lubię krokiety.
    Z kurkowym sosem muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego krokiecika z chęcią bym zjadała. Zazwyczaj robię z mięsem lub kapusta i grzybami, ale taki rówież do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego krokiecika z chęcią bym zjadała. Zazwyczaj robię z mięsem lub kapusta i grzybami, ale taki rówież do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja krokiety uwielbiam! Najchętnie pałaszuję te z kapustą. W wydaniu z bryndzą jeszcze nie jadłam. Chętnie kiedyś wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. 2 takie krokiety i można się najeść i to całkiem smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh these look absolutely heavenly!

    Thanks for sharing...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tak sobie patrzę na zdjęcia to dwa chyba by mi nie wystarczyły. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Very nice filling and sauce! I miss chanterelles so much! haven't had them for years!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola , this looks beautifully delicious ! Love the flavor in that dish !

    OdpowiedzUsuń
  10. thank you Girls:)
    Louisa-nice to see you here!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają po prostu pysznie! I te kurki...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają po prostu pysznie! I te kurki...

    OdpowiedzUsuń
  13. O, ciekawa kombinacja! Jako fanka naleśników, czuję, że je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wpadłabym chyba na takie nadzienie i to jeszcze do krokietów! Brawo! A jesli chodzi o mój syrop z brzoskwiń, to po prostu po brzoskwiniach z puszki, żadnych cudów;) Pobyt w Krakowie udany? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chanterelle mushrooms have a very unique and distinctive taste and aroma. these croquettes look perfect and can be made in no time!

    OdpowiedzUsuń
  16. smacznie nadziane! no i prosto i szybko, czyli tak jak lubię w kuchni :)
    cieszę się, że zapiekanka przypadła Wam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Very nice dish, love the cheese filling!

    OdpowiedzUsuń
  18. Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam,
    ale jak jest bryndza i kurki,
    to musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń