Lubię w ciągu tygodnia zrobić coś nieskomplikowanego. Na trzydaniowe obiady jest zawsze czas w weekend. Lubię też bezmięsne inspiracje, gdyż w okolicach czwartku potrafię wpaść w panikę pt. co by tu wymyślić postnego. Dostałam jeszcze całkiem dużą paczuszkę kurek, przepis na krokiety w stylu góralskim też chodził za mną od dłuższego czasu, słowem wypadało wreszcie go zrealizować. Było tak, jak przewidziałam, prosto i smacznie!
Składniki (proporcję podaję orientacyjnie):
Naleśniki
Bryndza
Szczypiorek
Pieprz czarny zmielony do smaku
Bułka tarta do obtoczenia
Jajko
Olej do smażenia
Składniki na sos:
Kurki
Posiekana cebula
Pietruszka
Śmietana
Olej/masło
Jak to zrobić?
- Posiekaną cebulę lekko posolić i przesmażyć na odrobinie oleju lub masła, dodać dobrze wymyte kurki, poczekać aż odparują, dodać śmietanę, dusić. Sos przyprawić wedle upodobań.
- Bryndzę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.
- Nafaszerować naleśniki, obtoczyć w rozbitym i zmieszanym jajku, bułce tartej, smażyć na oleju aż do zarumienienia.
- Podawać z sosem z kurek.
During the weekdays I like to prepare something uncomplicated. There is always time during weekends to prepare three course dinners. I like vegetarian inspirations because when it is close to Friday I can start panicking what to prepare which would be meatless. I lately got quite a big package of chanterelle mushrooms and I have been thinking about a recipe for croquets also lately for some time. Briefly speaking, I have finally managed to prepare it. It was exactly as I thought – simply and tasty!
Ingredients (I am giving the proportion only as a rough guide):
Pancakes
Cottage cheese of ewe's milk
Chives
Black pepper
Crumbs
Egg
Oil for frying
Ingredients for sauce:
Chanterelle mushrooms
Chopped onion
Parsley
Cream
Oil/butter
How to prepare it?
- Salt the chopped onion and fry it using a bit of oil or butter, add well washed chanterelle mushrooms, wait until the water evaporates, add cream and stew everything. Spice it the way you like it.
- Mix the cheese with chopped chive and pepper.
- Staff the pancakes with the cheese forming croquettes, coat in bread crumbs and egg, fry it on the oil or butter.
- Serve with chanterelle mushrooms sauce.
Lubię krokiety.
OdpowiedzUsuńZ kurkowym sosem muszą być pyszne.
Takiego krokiecika z chęcią bym zjadała. Zazwyczaj robię z mięsem lub kapusta i grzybami, ale taki rówież do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńTakiego krokiecika z chęcią bym zjadała. Zazwyczaj robię z mięsem lub kapusta i grzybami, ale taki rówież do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńA ja krokiety uwielbiam! Najchętnie pałaszuję te z kapustą. W wydaniu z bryndzą jeszcze nie jadłam. Chętnie kiedyś wypróbuję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń2 takie krokiety i można się najeść i to całkiem smacznie:)
OdpowiedzUsuńOh these look absolutely heavenly!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing...
I'm your newest follower:)
OdpowiedzUsuńJak tak sobie patrzę na zdjęcia to dwa chyba by mi nie wystarczyły. Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
Very nice filling and sauce! I miss chanterelles so much! haven't had them for years!
OdpowiedzUsuńOla , this looks beautifully delicious ! Love the flavor in that dish !
OdpowiedzUsuńthank you Girls:)
OdpowiedzUsuńLouisa-nice to see you here!
Wyglądają po prostu pysznie! I te kurki...
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu pysznie! I te kurki...
OdpowiedzUsuńO, ciekawa kombinacja! Jako fanka naleśników, czuję, że je zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym chyba na takie nadzienie i to jeszcze do krokietów! Brawo! A jesli chodzi o mój syrop z brzoskwiń, to po prostu po brzoskwiniach z puszki, żadnych cudów;) Pobyt w Krakowie udany? ;)
OdpowiedzUsuńChanterelle mushrooms have a very unique and distinctive taste and aroma. these croquettes look perfect and can be made in no time!
OdpowiedzUsuńRenula-nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuńsmacznie nadziane! no i prosto i szybko, czyli tak jak lubię w kuchni :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zapiekanka przypadła Wam do gustu :)
hmmmm looks delicious
OdpowiedzUsuńhmmmm looks delicious
OdpowiedzUsuńVery nice dish, love the cheese filling!
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem jeszcze nie jadłam,
OdpowiedzUsuńale jak jest bryndza i kurki,
to musi być pyszne!:)