piątek, 4 grudnia 2015

Sałatka z pstrągiem tęczowym/Rainbow trout salad


Jak zwykle przy sałatkach, podaję proporcję „na oko”. Fajna, lekka przekąska, a do tego kolorowa. Filet z pstrąga tęczowego można z powodzeniem zastąpić łososiem, są bardzo zbliżone w smaku. 

Składniki:

Filet z pstrąga tęczowego (lub łososia)
Pomidorki 
Sałata dębowa
Liście bazylii
Kapary
Czarne oliwki
Orzeszki piniowe
Świeżo zmielony pieprz
Oliwa
Sok z cytryny
Sól


Jak to zrobić?
  1. Lekko posolony filet z ryby grillować do utraty surowości – o tej porze roku najlepiej na patelni grillowej – z dodatkiem oliwy. Usuń skórę i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
  2. Liście sałaty podrzeć, pomidorki pokroić na połówki, liście bazylii posiekać na drobne kawałki.
  3. Orzeszki piniowe chwilę uprażyć na patelni.
  4. Wszystkie składniki położyć na półmisku, polać sosem z oliwy, soku z cytryny i soli (z solą nie przesadzamy, bo w sałatce są słone kapary).
  5. Posypać orzeszkami i liśćmi bazylii.

As always when it comes to salads, you do not have to keep the proportions as well as use all ingredients. It is a light snack and colorful as well. You can use rainbow trout but you can substitute it with a salmon filet – the flavour is very similar.

Ingredients:

Rainbow trout fillet
Tomatoes
Lettuce
Basil leafs
Capers
Black olives
Pine nuts
Freshly ground pepper
Olive oil
Lemon juice
Salt


Method:
  1. Salt lightly the fish, grill it and remove skin as well as fish bones.
  2. Tear up the lettuce, cut tomatoes and basil leafs into smaller pieces.
  3. Roast the pine nuts for a while.
  4. Put nicely the ingredients on a plate, pour the sauce made of olive oil, lemon juice and salt (do not exaggerate with the salt as the salad contains salty capers).
  5. Decorate with basil and pine nuts.

20 komentarzy:

  1. What a great way to eat fish and veggies at the same time!

    OdpowiedzUsuń
  2. amazing salad dear Ola!
    super appetizing!
    wish you a lovely weekend ahead!
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  3. Trout, capers, pine nuts! This salad is loaded with delicious ingredients!

    OdpowiedzUsuń
  4. może to i wstyd, ale pstrąga i łososia jeszcze nie miałam okazji spróbować mimo swojego wieku, u mnie na stole króluje Miruna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ale mi apetytu narobiłaś, kocham takie sałatki i pstrąga:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, your salad looks so rainbow-y...trout is my favorite fish. Cheers from Bosnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspomnienie lata... :)) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie sałatki jadłabym cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki skład, jaki wygląd super wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sporo byłoby w niej jak dla mnie nowości ale chętnie bym jej spróbowała. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno smaczna sałatka. Widzę,ze w składzie są kapary. Przez długi czas nie wiedziałam do czego tak naprawdę pasują mi kapary aż wyczytałam, że m.in. do pomidorów. Niedowierzałam ale spróbowałam i teraz na okrągło sobie dosypuję do sałatek z udziałem pomidorów, ale już niedługo, bo te coraz mniej "zjadliwe".

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie sałaty :) Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niesamowicie!! już zjadłam ją oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie przygotowałaś sałatkę.
    Święta już nadchodzą. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim Wesołych, spokojnych i szczęśliwych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dearest Ola,
    wish you a lovely, caring, delicious and peaceful Xmas!
    a big hug, Aida

    OdpowiedzUsuń
  17. May your New Year be filled with adoration, happiness, warmth, and cheer; and may you pass on these to those around you too. May your days be as glittery as diamond, may your friends be as good as gold, may your heart stay as green as emerald, and may your soul remain as pure as pearl.
    Happy 2016 my dear frind!
    x,
    Aida

    OdpowiedzUsuń