środa, 16 maja 2018

Placki z bananami/Banana pancakes

 
Niedawno dopiero zorientowałam się, że pod zakładką "placki" na moim blogu brakuje przepisu na racuchy bananowe, które zdarza mi się robić od czasu do czasu. Nawet Mąż, który kręci nosem na obiady niemięsne, potrafi zjeść ich całkiem sporą ilość, nie mówiąc o dzieciach. W moim domu nie ma raczej w zwyczaju jedzenia śniadań na słodko, więc racuchy to dla mnie taka szybka propozycja obiadowa. Napiszcie, czy jadacie śniadania na słodko czy na słono?
 
Składniki:
 
25 dag mąki
ok. 40 dag maślanki (ciasto nie powinno być zbite jak cegła, wskazana jest półpłynna konsystencja jak na naleśniki, więc maślankę dolewamy stopniowo)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
2 banany
płynny miód lub cukier puder do podania
olej do smażenia
 
Jak to zrobić?
 
  1. Masło roztapiamy na patelni, lekko studzimy.
  2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy pokrojone banany, jeszcze raz lekko mieszamy.
  3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem.
  

 
I have just discovered that I have not posted a recipe for banana pancakes. I make them from time to time and even my husband, who does not usually like meals without meat, likes them, of course kids also. In my home we do not rather eat sweat breakfast so for us it is rather a dinner dish, especially on these days when you are too busy to prepare something complicated. Please tell me do you eat sweat breakfast.
 
Ingredients:
 
250 grams flour
app. 400 grams buttermilk (the batter should not have too consistent, so add buttermilk slowly to achieve a proper consistence).
2 teaspoons baking powder
pinch of salt
2 tablespoons icing sugar
liquid honey or icing sugar for serving
oil for frying
 
Method:
 
  1. Melt the butter on a frying pan, let it cool down a bit.
  2. Mix all ingredients, add bananas cut into slices, mix gently again.
  3. Fry both sides. Serve with honey or icing sugar.
 



12 komentarzy:

  1. Robię czasem takie placuszki i bardzo je lubię. Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki z bananami muszą świetnie smakować ❤ U mnie jada się często śniadania gotowane na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. I don't usually eat a sweet breakfast, but these banana pancakes would be delicious with some bacon on the side :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie placuszki to moje ulubione danie na drugie śniadanie. Może jutro sobie zrobię ??? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja takie placuszki robię na obiad lub deser. Dzieci lubią i dorośli też:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie ;) jestem akurat w pracy więc narobiłaś mi niezłego smaka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam cię bardzo serdecznie w ten piękny majowy słoneczny dzień ale Narobiłaś mi smaka Przyznam szczerze że nie słyszałam jeszcze o placuszkach bananowych ale chętnie spróbuję twoje wyglądają mega apetycznie i Szkoda że nie można wyciągnąć przez monitor hahaha pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę przyjemnego dnia


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bananowe placuszki :D Pycha :)

    OdpowiedzUsuń