W drugi (a w zasadzie w trzeci) dzień świętowania nachodzi mnie chęć na coś lżejszego, zwłaszcza, że do stołu jeszcze z pewnością wielu z nas zasiądzie jutro. Przepis inspirowany tym, jeśli mogę coś doradzić, nie żałujcie sosu, słonawy kozi ser aż go łaknie. Ziarna granatu usprawiedliwiają obecność sałatki na świątecznym stole.
Życzę wszystkim Wam Wesołych Świąt!
Składniki:
2 garście rukoli
2 garście roszponki
1 cykoria pokrojona na mniejsze części i z wykrojonymi białym głąbem
pomidorki koktajlowe
kozi ser pokrojony w kostkę
ziarna granatu
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Sól & pieprz
ew. 1 łyżeczka musztardy
Jak to zrobić?
- Ułóż składniki sałatki na talerzu.
- W słoiku zmieszaj składniki sosu, polej sałatkę przed podaniem.
On the second (or in Poland third) day of Christmas I usually feel so full that I begin to dream about lighter food. This salad is what I need, inspired by this recipe, tasty, light and still in a Christmas mood thanks to the pomegranate seeds. If I can give you one tip - use a lot of sauce as the salty goat cheese matches very well with the sweetness of the sauce.
Merry Christmas everyone!
Ingredients:
2 bunches rocket
2 bunches lamb's lettuce
1 chicory, cut into thinner pieces, deprived of the tough interior
goat cheese cut into cubes
pomegranate seeds
Ingredients for the sauce:
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon balsamic vinegar
1 teaspoon honey
salt & pepper
and (if you wish) 1 teaspoon mustard
Method:
- Compose nicely ingredients of the salad on a plate.
- Mix all the sauce ingredients in a jar and pour the salad just before serving.
What a lovely festive salad!
OdpowiedzUsuńHappy Holidays!
It looks like a great veggie salad!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam koziego sera, ale własnie postanowiliśmy, że jutro na zakupach wrzucam do koszyka!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką sałatke ! :)
OdpowiedzUsuńStrzeliłaś w 10. Mniam! Granat się świetnie nada na poświąteczny rodzaj "detoksu" ;) Biegnę do sklepu po granaty!
OdpowiedzUsuńOla, your salad is so beautiful! But I am sorry, I don't like goat's cheese. I suppose I could leave it out :)
OdpowiedzUsuńYou can use any kind of this type of cheese, i suppose:)
UsuńWcale się nie dziwę, mam wrażenie, że tradycyjne dania coraz szybciej mi się przejadają.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki ;) Myślę, że po tym świątecznym obżarstwie będzie idealna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńa little CUP of ART - ilustracje, moda, kultura, sztuka
Bardzo orzeźwiająca:)
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę warto zrobić na imprezę sylwestrową. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńWhat a gorgeous and festive salad , Ola ! Healthy and refreshing , too :D
OdpowiedzUsuńHappy Holidays to you and your loved ones !!!! Cheers !
After all this eating, salad is the best! I wish to you a very Happy and Prosperous New Year full of sweet and savory delicacies!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta sałatka :) Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia, pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTo mogłoby być coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi ochotę na sałatkę :) Wygląda świetni i smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńKisses
Monika
Obłędna! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobną sałatkę, więc wiem jaka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńWczoraj podczas kolacji, jedna z przystawek była z kozim serem. I znowu dostałam koziego świra. Nie mam pojęcia czemu ten ser jest taki pyszny :)
OdpowiedzUsuńchyba przez tą słoność, jaką z reguły ma w sobie:)
Usuńyou are rocking on your salds presentation dear Ola! this one is looking superb!
OdpowiedzUsuń