sobota, 26 grudnia 2015

Sałatka z kozim serem i granatem - lekko na Światecznym stole/Goat cheese and pomegranate salad



W drugi (a w zasadzie w trzeci) dzień świętowania nachodzi mnie chęć na coś lżejszego, zwłaszcza, że do stołu jeszcze z pewnością wielu z nas zasiądzie jutro. Przepis inspirowany tym, jeśli mogę coś doradzić, nie żałujcie sosu, słonawy kozi ser aż go łaknie. Ziarna granatu usprawiedliwiają obecność sałatki na świątecznym stole. 

Życzę wszystkim Wam Wesołych Świąt!


Składniki:

2 garście rukoli
2 garście roszponki
1 cykoria pokrojona na mniejsze części i z wykrojonymi białym głąbem
pomidorki koktajlowe
kozi ser pokrojony w kostkę 
ziarna granatu

Składniki na sos:

3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Sól & pieprz
ew. 1 łyżeczka musztardy

Jak to zrobić?
  1. Ułóż składniki sałatki na talerzu.
  2. W słoiku zmieszaj składniki sosu, polej sałatkę przed podaniem.


On the second (or in Poland third) day of Christmas I usually feel so full that I begin to dream about lighter food. This salad is what I need, inspired by this recipe, tasty, light and still in a Christmas mood thanks to the pomegranate seeds. If I can give you one tip - use a lot of sauce as the salty goat cheese matches very well with the sweetness of the sauce.

Merry Christmas everyone!

Ingredients:

2 bunches rocket
2 bunches lamb's lettuce
1 chicory, cut into thinner pieces, deprived of the tough interior
goat cheese cut into cubes
pomegranate seeds

Ingredients for the sauce:

3 tablespoons olive oil
1  teaspoon balsamic vinegar
1 teaspoon honey
salt & pepper
and (if you wish) 1 teaspoon mustard

Method:

  1. Compose nicely ingredients of the salad on a plate.
  2. Mix all the sauce ingredients in a jar and pour the salad just before serving.

23 komentarze:

  1. What a lovely festive salad!
    Happy Holidays!

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks like a great veggie salad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam koziego sera, ale własnie postanowiliśmy, że jutro na zakupach wrzucam do koszyka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła taką sałatke ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strzeliłaś w 10. Mniam! Granat się świetnie nada na poświąteczny rodzaj "detoksu" ;) Biegnę do sklepu po granaty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola, your salad is so beautiful! But I am sorry, I don't like goat's cheese. I suppose I could leave it out :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You can use any kind of this type of cheese, i suppose:)

      Usuń
  7. Wcale się nie dziwę, mam wrażenie, że tradycyjne dania coraz szybciej mi się przejadają.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie sałatki ;) Myślę, że po tym świątecznym obżarstwie będzie idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taką sałatkę warto zrobić na imprezę sylwestrową. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. What a gorgeous and festive salad , Ola ! Healthy and refreshing , too :D

    Happy Holidays to you and your loved ones !!!! Cheers !

    OdpowiedzUsuń
  11. After all this eating, salad is the best! I wish to you a very Happy and Prosperous New Year full of sweet and savory delicacies!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda ta sałatka :) Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie połączenia, pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. To mogłoby być coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłaś mi ochotę na sałatkę :) Wygląda świetni i smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
    Kisses
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś robiłam podobną sałatkę, więc wiem jaka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj podczas kolacji, jedna z przystawek była z kozim serem. I znowu dostałam koziego świra. Nie mam pojęcia czemu ten ser jest taki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba przez tą słoność, jaką z reguły ma w sobie:)

      Usuń
  18. you are rocking on your salds presentation dear Ola! this one is looking superb!

    OdpowiedzUsuń