wtorek, 22 września 2015

Domowe galaretki cytrynowe/Home made lemon jellies


Pamiętacie z dzieciństwa może galaretki o smaku cytrusów, wykrojone w kształt plasterków cytryn, obficie posypane cukrem? A może by tak zrobić domowe? W wolny dzień można zaszaleć, tym bardziej, że zajmie nam to na pewno mniej czasu niż upieczenie ciasta. A deser domowy na niedzielę jest? Jest, proszę bardzo i rodzina zadowolona.

Składniki:

3 średniej wielkości cytryny
½ - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodką galaretkę chcemy mieć, przy czym ½ szklanki oznacza raczej galaretkę kwaśną)
½ szklanki wrzątku
Ok. 13 g żelatyny
Wiórki kokosowe lub cukier puder do posypania

Jak to zrobić?
  1. Obrać wymyte cytryny ze skórki, przeciąć na pół, zblendować ile da radę. Następnie przetrzeć cytryny przez sitko, odzyskując jak największą ilość soku (Nie ukrywajmy, ten etap może być męcząco – upierdliwy i zaczynamy się zastanawiać, czy nie lepiej kupić gotowe w sklepie, chyba, że ktoś posiada specjalne urządzenie do efektywnego wyciskania cytryn…).
  2. Rozpuścić żelatynę we wrzątku, dodać do soku z cytryny.
  3. Wylać ostudzoną masę galaretkową do wyłożonej folią formy, schłodzić do stężenia w lodówce.
  4. Pokroić, posypać wiórkami lub cukrem pudrem.

I do not know how it was in your country but in Poland in my childhood they used to sell jellies in the form of slices of lemon or oranges. I loved them. Why not to try to do it at home? Especially if this is Sunday and your family desperately wants a dessert. It’s definitely less time consuming than making a cake and everyone is happy…

Ingredients:

3 lemons, middle size
½ - 1 cup sugar (depending whether you want to obtain sweet jelly, when ½ means rather sour)
½ cup boiling water
App. 13 grams gelatine
coconut shreds or icing sugar

Method:

  1. Wash, peel and cut lemons in halves. Blend them and liquidize throughout a strainer (this is the most annoying part, at this stage you start to think what for are you doing this unless you have a special tool to obtain lemon juice).
  2. Melt the gelatine in a boiling water, add to the lemon juice. 
  3. Cool the liquid and pour into a form layered with a food wrap. Put the form in a fridge until it is jelled. Cut in pieces and sprinkle with coconut shreds or icing sugar.




21 komentarzy:

  1. Ola, these lemon jellies are such a treat! It is very hot over here and having refreshing lemon jellies will cool me down and make me happy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam takie galaretki z cukrem :) A jak on zgrzytał w zębach ;) Ty to masz inwencję, Dziewczyno :))) Dzięki za pomysł - niby prosta rzecz, a człowiek sam na to nie wpadnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze bywają w sklepach - u mnie w warzywniaku pod domem są czasami

      Usuń
    2. jeszcze bywają w sklepach - u mnie w warzywniaku pod domem są czasami

      Usuń
  3. I think I would like it and with less sugar :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na smaczny deser. Zawsze co zrobione w domu jest lepsze niż kupione w sklepie, nafaszerowane chemicznymi dodatkami. Chętnie zjadłabym kosteczkę... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam domowych galaretek, a jestem pewna, że muszą smakować świetnie - i te kwaśne i te raczej słodkie :)


    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle galaretek robiłam a nigdy cytrynowej.

    OdpowiedzUsuń
  7. I'm not fond of jellies but the homemade one sounds delicious :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł! Słodko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello Ola, I have seen Lemon slices here but not sure they are the same as in Poland. I am not fond of Jelly either but I am sure the children would love them.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie, że pamiętam1 Świetnie, że odświeżyłaś ten smakołyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam gdzieś te galaretki, ale wydawało mi się, że z nimi więcej roboty, a tu widzę, że tak nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  12. they must be super delicoius because they look so yummi!

    OdpowiedzUsuń
  13. -`❀´-
    Interessante, conheço gelatina de limão, mas geleia não.
    Essa geleia parece doce cristalizado, lembra bala de goma (que chamamos de bala jujuba).
    Você tem receitas diferentes!!!

    Ótimo fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ❀❀ه° ·.

    OdpowiedzUsuń