Dziś znów wpis zainspirowany tym blogiem (kliknij tutaj). Kiedyś hurtowo obejrzałam wszystkie posty, zaznaczając sobie, co w przyszłości chciałabym zrobić. Traf chciał, że tartinki z figami powstały tuż przed wyjazdem do Wenecji i kilka z nich nawet poleciało ze mną samolotem, by następnie zostać skonsumowane, gdy czekaliśmy w porcie na vaporetto (tramwaj wodny):) Także mam bardzo miłe wspomnienia z nimi związane i wraz z widokiem nieco mlecznej wody portowej będą moim pierwszym obrazami z październikowej Italii.
Pierwsze odczucie po spróbowaniu kremu - to smak nie dla mnie. Ricotta musiała się jednak dobrze przegryźć się z tymiankiem i miodem, bym polubiła to zestawienie. Na koniec byłam usatysfakcjonowana. Podaję więc przepis. Kruche ciasto jest według mojej receptury, gdyż na oryginalnej stronie autorka nie podaje go w tym konkretnym przypadku, a nie chciało mi się przechodzić przez inne strony w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
10 dag masła
Jajo
Szczypta soli
Składniki na krem i dekorację:
1 opakowanie ricotty
Świeży tymianek
2 łyżeczki miodu
Figi
Jak to zrobić?
- Podane składniki posiekać bardzo starannie na stolnicy, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury.
- Wylepić dość cienko ciastem foremki, nakłuć widelcem, upiec na rumiano. Schłodzić.
- Po przestygnięciu wyjąć z foremek.
- Zmieszać składniki na krem, spróbować, ewentualnie jeszcze dodać trochę miodu. Krem schłodzić, ozdobić nim babeczki, na koniec udekorować ćwiartkami fig.
Today again a post inspired by this blog (click here). Once I went through all the posts marking what I would like to try in the future. It happened that I prepared this little tarts just before our trip to Venice and some of them even flew with us by plane to be consumed when we were waiting for a vaporetto (water tram) in the port:) Therefore I have very nice memories connected with them and together with the view of the port milky water they will be my first pictures of October Italy.
My fist feeling after trying this cream – this flavour is not for me. Ricotta had to merge well with thyme and honey. Finalny I liked this composition. Here goes the recipe. The recipe for the cake is mine as the author did not gave her recipe and I did not feel like searching for her personal recipe that would be proper in this case.
Ingredients for the cake:
250 grams of all purpose flour
100 grams of butter
1 egg
A pinch of salt
Ingredients for the cream and decoration:
1 package of ricotta
Fresh thyme
2 teaspoons of honey
Figs
How to make it?
- Cut the above mentioned ingredients very carefully on a breadboard. Make pastry and refrigerate it.
- Preheat the oven to high temperature.
- Put the pastry into small forms, bake them and let them cool down.
- Remove the tarts from the forms.
- Mix the ingredients for the cream, try it, maybe you need to add some more honey. Refrigerate the cream, decorate the tarts with it and with quarters of figs.
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI adore figs; in any form, with cheese or without!
OdpowiedzUsuńme too:)
OdpowiedzUsuńFiga,figa,najlepsza prosto z drzewa:)
OdpowiedzUsuńżeby jeszcze u nas tak rosły:)
OdpowiedzUsuńA ja mam ochotę na taką babeczkę.
OdpowiedzUsuńPyszne!
Ale pysznosci!:) A gdzie Ty dorwalas takie ladne, dojrzale figi?:o
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:*
o dziwo, są koło mnie w warzywniaku:)
OdpowiedzUsuńlovely topping with figs:)
OdpowiedzUsuńJoin my ongoing EP events-Rosemary OR Sesame @ Now Serving
Bardzo ostatnio polubiłam figi wiec pewnie Twoja propozycja przypadłaby mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńLovely tarts, i am sure they were a great snack!
OdpowiedzUsuńdzięki za komentarze/thanks for all comments
OdpowiedzUsuńLooks so fresh and juicy Ola. xo
OdpowiedzUsuńOla , please ! Throw some of that figs over here , pronto ! lol Figs here are expensive tsk tsk :P That snack/appetizer looks sensational and utterly delicious !
OdpowiedzUsuńhere are not cheap either:( like more than a half of Euro per one
OdpowiedzUsuńwow yummy!
OdpowiedzUsuńgreat recipe!
www.gvozdishe.com
gvozdishe on Facebook
can't wait to try your tempting version now..
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
thank you!
OdpowiedzUsuńoh this looks mighty yummy.
OdpowiedzUsuńSo pretty...the fig topped with thyme is lovely! And wonderful flavors, too.
OdpowiedzUsuńOooh, so delicious! And beautiful, too!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków, no ale są figi, więc muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńHi dear!
OdpowiedzUsuńI invite you to a new giveaway in my blog!
www.gvozdishe.com
GIVEAWAY in my blog
Ślicznie wyglądają;) ciekawe połączenie z ricottą...;)
OdpowiedzUsuń