środa, 17 października 2012

Mam ochotę na słodkie figi/I feel like eating sweet figs



Dziś znów wpis zainspirowany tym blogiem (kliknij tutaj). Kiedyś hurtowo obejrzałam wszystkie posty, zaznaczając sobie, co w przyszłości chciałabym zrobić. Traf chciał, że tartinki z figami powstały tuż przed wyjazdem do Wenecji i kilka z nich nawet poleciało ze mną samolotem, by następnie zostać skonsumowane, gdy czekaliśmy w porcie na vaporetto (tramwaj wodny):) Także mam bardzo miłe wspomnienia z nimi związane i wraz z widokiem nieco mlecznej wody portowej będą moim pierwszym obrazami z październikowej Italii. 

Pierwsze odczucie po spróbowaniu kremu - to smak nie dla mnie. Ricotta musiała się jednak dobrze przegryźć się z tymiankiem i miodem, bym polubiła to zestawienie. Na koniec byłam usatysfakcjonowana. Podaję więc przepis. Kruche ciasto jest według mojej receptury, gdyż na oryginalnej stronie autorka nie podaje go w tym konkretnym przypadku, a nie chciało mi się przechodzić przez inne strony w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego. 

Składniki na ciasto: 

25 dag mąki 
10 dag masła 
Jajo 
Szczypta soli 

Składniki na krem i dekorację: 

1 opakowanie ricotty 
Świeży tymianek 
2 łyżeczki miodu 
Figi 

Jak to zrobić?
  1. Podane składniki posiekać bardzo starannie na stolnicy, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. 
  2. W międzyczasie nagrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury. 
  3. Wylepić dość cienko ciastem foremki, nakłuć widelcem, upiec na rumiano. Schłodzić. 
  4. Po przestygnięciu wyjąć z foremek. 
  5. Zmieszać składniki na krem, spróbować, ewentualnie jeszcze dodać trochę miodu. Krem schłodzić, ozdobić nim babeczki, na koniec udekorować ćwiartkami fig. 


Today again a post inspired by this blog (click here). Once I went through all the posts marking what I would like to try in the future. It happened that I prepared this little tarts just before our trip to Venice and some of them even flew with us by plane to be consumed when we were waiting for a vaporetto (water tram) in the port:) Therefore I have very nice memories connected with them and together with the view of the port milky water they will be my first pictures of October Italy. 

My fist feeling after trying this cream – this flavour is not for me. Ricotta had to merge well with thyme and honey. Finalny I liked this composition. Here goes the recipe. The recipe for the cake is mine as the author did not gave her recipe and I did not feel like searching for her personal recipe that would be proper in this case. 

Ingredients for the cake: 

250 grams of all purpose flour 
100 grams of butter 
1 egg 
A pinch of salt 

Ingredients for the cream and decoration: 

1 package of ricotta 
Fresh thyme 
2 teaspoons of honey 

Figs 

How to make it?
  1. Cut the above mentioned ingredients very carefully on a breadboard. Make pastry and refrigerate it. 
  2. Preheat the oven to high temperature. 
  3. Put the pastry into small forms, bake them and let them cool down. 
  4. Remove the tarts from the forms. 
  5. Mix the ingredients for the cream, try it, maybe you need to add some more honey. Refrigerate the cream, decorate the tarts with it and with quarters of figs.


25 komentarzy:

  1. I adore figs; in any form, with cheese or without!

    OdpowiedzUsuń
  2. Figa,figa,najlepsza prosto z drzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. żeby jeszcze u nas tak rosły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam ochotę na taką babeczkę.
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznosci!:) A gdzie Ty dorwalas takie ladne, dojrzale figi?:o
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  6. o dziwo, są koło mnie w warzywniaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ostatnio polubiłam figi wiec pewnie Twoja propozycja przypadłaby mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lovely tarts, i am sure they were a great snack!

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki za komentarze/thanks for all comments

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola , please ! Throw some of that figs over here , pronto ! lol Figs here are expensive tsk tsk :P That snack/appetizer looks sensational and utterly delicious !

    OdpowiedzUsuń
  11. here are not cheap either:( like more than a half of Euro per one

    OdpowiedzUsuń
  12. can't wait to try your tempting version now..
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  13. So pretty...the fig topped with thyme is lovely! And wonderful flavors, too.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooh, so delicious! And beautiful, too!

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawe połączenie smaków, no ale są figi, więc muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ślicznie wyglądają;) ciekawe połączenie z ricottą...;)

    OdpowiedzUsuń