Najdoskonalsze zestawienie smaków, jakie jadłam ostatnimi czasy. Bardzo dobrze doprawione, niektórzy z mojej rodziny doszli nawet do wniosku, że to już kakofonia smaków, ale cóż, widocznie nie mają serca do kuchni bliskowschodniej:) Kolejna doskonałość z książki Ottolenghi "Jerozolima" z nieco, ale zaznaczam, nieco zredukowaną ilością przypraw. Naszej wyprawy po basenie Morza Śródziemnego ciąg dalszy.
4 ½ łyżki oliwy
450 gram bobu
4 gałązki tymianku
2-3 ząbki czosnku pokrojonych w plasterki
8 dymek pokrojonych skośnie w 2 cm kawałki
2 ½ łyżki soku z cytryny
500 ml rosołu z kurczaka
Sól & pieprz
Po 1 ½ łyżeczek posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry
Składniki na klopsy:
300 gram mielonej wołowiny
150 gram mielonej jagnięciny
1 średnia cebula drobno posiekana
Bułka tarta
Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 łyżeczki przyprawy baharat (czytaj np. tu)
2 łyżeczki kaparów
1 jajko
- Ze wszystkich składników na klopsiki oraz z soli i pieprzu uformuj małe pulpeciki.
- Podgrzej łyżkę oliwy na patelni.
- Zarumień połowę klopsików z każdej strony na patelni przez ok 5 min.
- Zdejmij z patelni, dodaj jeszcze łyżkę-pół łyżki oliwy, zarumień pozostałą partię klopsików.
- Podgrzej wodę w garnku, zblanszuj bób z dużą ilością soli przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą, obierz bób ze skórek.
- Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni, dodaj tymianek, czosnek, dymkę i duś przez ok 3 minuty. Dodaj obrany bób, 1 i pół łyżki soku z cytryny, 80 ml rosołu, ¼ łyżeczki soli i dużo czarnego pieprzu. Wszystko powinno być prawie przykryte sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Dołóż klopsiki znów na patelnię, dodaj pozostały rosół, przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dopraw ew. sos do smaku, jeśli jest nadal bardzo rzadki uchyl pokrywkę i zredukuj sos. Dodaj pozostałe zioła, ew. sos z cytryny i podawaj na gorąco.
The most perfect combination of flavors that I have ever eaten. Very well spiced, some of the members of my family said even that it is too well spiced, well maybe they do not now what is good about Middle East cooking:) Another perfect recipe from 'Jerusalem' by Ottolenghi with slightly reduced amount of spices. Continuation of our Mediterranean trip.
Ingredients for the sauce:
½ tbsp olive oil
450g broad beans, fresh or frozen
4 whole thyme sprigs
2-3 garlic cloves, sliced
8 spring onions, cut at an angle into 2cm segments
2½ tbsp lemon juice
500ml chicken stock
Salt and black pepper
1 1/2 tsp chopped flat-leaf parsley, mint, dill and cilantro
Ingredients for the meatballs:
300g minced beef
150g minced lamb
1 medium onion, finely chopped
breadcrumbs
2 tbsp each chopped flat-leaf parsley, mint, dill and coriander
1 large garlic clove, crushed
4 tsp baharat spice mix (see here)
2 tsp capers, chopped
1 egg, beaten
- All the ingredients for meatballs plus salt & pepper form into small balls .
- Heat a tablespoon of olive oil in a frying pan.
- Quick - fry half the meatballs over a medium heat, turning them until they are brown all over – app. 5 minutes.
- Remove from the pan, add another half-tablespoon of oil to the pan and cook the other batch of meatballs.
- Once browned all over, remove them from the frying pan.
- Throw the broad beans into a pot with plenty of salted boiling water and blanch for two minutes. Drain, refresh under cold water, then remove and discard the skins from all the broad beans.
- Heat the remaining oil in the meatball pan, add the thyme, garlic and spring onion, and sauté over a medium heat for three minutes. Add the broad beans, one and a half tablespoons of the lemon juice, 80ml of the stock, a quarter-teaspoon of salt and plenty of black pepper. The beans should be almost covered by liquid. Pop on the lid and cook over a low heat for 10 minutes.
- Return the meatballs to the pan, add the remaining stock, cover again and simmer gently for 25 minutes. Taste the sauce and adjust the seasoning. You may remove the lid and reduce a little. Serve warm.
- Just before serving, stir in the remaining herbs, lemon juice and the shelled broad beans and serve immediately.
To musi być smakowite danie, wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bobu. Pulpety wyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńNie lubię bobu, ale danie wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMy husband is a huge fan of meatballs. This would make a great lunch for him.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, bób lubię i już nie mogę się doczekać aż się zacznie sezon w pełni. :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Doskonałe danie. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne składniki! Tylko przyprawy nnie znam, ale poszukam, kupię i zrobię! :))
OdpowiedzUsuńOh Yummy! Both meatballs and sauce sound so delicious!
OdpowiedzUsuńOla, you can't go wrong with spices and mined lamb/beef. Totally delicious!
OdpowiedzUsuńZestaw składników na sos jest w dychę! ;)
OdpowiedzUsuńLove Ottolenghi and his recipes; looks good in your presentation.
OdpowiedzUsuńHi dear Ola!
OdpowiedzUsuńthis recipe is so mouthwatering! what a great delish for this weekend!
wish you a lovely weekend
a big hug
Mmm, pyszne danie :) Niedługo wypróbuję
OdpowiedzUsuńZachęcam do udziału w naszym konkursie! :) Czekają świetne nagrody dla maluszków
http://littlehandsome.blogspot.com/
Pyszny sosik, trzeba wypróbwać :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam klopsów. Już chyba wiem, co zrobię jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńPerfectly made meatballs full of aromas Ola!
OdpowiedzUsuńO, nie wiem dlaczego myślałam, że w "Jerozolimie" dania bezmięsne są.
OdpowiedzUsuńBo tam bardzo dużo bezmięsnych przepisów jest, z połowa książki!
Usuń