Ponieważ staram się ograniczyć jedzenie słodyczy tylko do weekendów, dlatego w sobotę czy w niedzielę, zwłaszcza jesienią czy zimą, z reguły pachnie u mnie ciastem. Wolę domowe ciasto niż podjadanie batoników czy cukierków. Czasem lenię się i jest np. tylko budyń domowy. Ale dziś takie ciasto, które robi się błyskawicznie. Tylko nie przesadźcie z ilością malin i jeżyn bo może wyjść zakalec.
Składniki:
100 gram masła
50 gram oliwy/oleju
180 gram cukru
2 jajka
300 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
3 banany
200 gram malin i jeżyn obtoczonych w mące
2 łyżki śmietany
Jak to zrobić?
- Rozgrzać piecyk do 175 stopni.
- Ubić masło z olejem i cukrem.
- Dodać 2 jajka.
- Następnie wymieszać z mąką, proszkiem i gałką muszkatołową.
- Zblendować banany, dodać do ciasta, dodać śmietanę.
- Następnie dodać owoce. Wszystko jeszcze raz dokładnie ale delikatnie wymieszać.
- Piec ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" z tego roku.
I am trying to limit myself with eating sweets only to weekends, therefore my house usually smells with a cake on Saturdays and Sundays. I much more prefer eating a home made cake or a pie than having a chocolate bar or candies. Today a very quick cake. Just do not exaggerate with the amount of berries, otherwise the cake may have a sad layer.
Ingredients:
100 grams butter
150 grams oil
180 grams sugar
2 eggs
300 grams flour
1 teaspoon baking powder
a pinch of nutmeg
3 bananas
200 grams berries and blackberries coated with flour
2 spoons cream
Method:
- Preheat oven to 175 degrees Celsius.
- Beat butter with oil and sugar.
- Add 2 eggs.
- Mix with flour, baking powder and nutmeg.
- Blend the bananas, add to the mixture.
- Add berries and mix everything delicately.
- Bake app. 50 minutes.
Wiesz, ja też bym taki chlebek zjadła zamiast... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOla, good combination of bananas and berries!
OdpowiedzUsuńJa też zdecydowanie wybrałabym ciasto. Jest tylko jedna wada domowego: nie umiem poprzestać na jednym kawałku
OdpowiedzUsuńoj, ja sobie w weekend popuszczam pasa:) np. w ten zjadłam w zasadzie sama połowę ciasta czekoladowego, nie to, żebym była z tego szczególnie dumna:)
Usuńale wychodzę z założenia, że lepsze to, niż permanentne podjadanie przez cały tydzień słodyczy, jak to kiedyś robiłam...
No dokładnie tak. Jeden kawałek to u mnie na śmiech. Jem, aż się najem. To obłęd. Uwielbiam:)
UsuńA to bananowe to tak właściwie ciasto, a nie chlebek, prawda?
Dziewczyny, jakieś przyjemności trzeba mieć:)
UsuńSłyszałam o tym chlebku, ale jeszcze nigdy go nie robiłam. Twój wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna kompozycja ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńDodatek owoców oprócz bananów bardzo mi się podoba.
Looks delicious! I would like trying adding berries to banana bread!
OdpowiedzUsuńfajny ten dodatek owoców
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!
Uwielbiam wszystko co bananowe <3
OdpowiedzUsuńOglądałam dzisiaj wypiekacz do chleba i chyba się zakochałam :) Ciekawe czy na słodko też mogłabym jakiś chleb tam upiec?
OdpowiedzUsuńwygląda super! uwielbiam wypieki z bananami! :D
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy chlebek bananowy, muszę przyznać, że jest pyszny, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do niego innych owoców, chyba najwyższy czas spróbować. :D Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńBanana bread is one of my breakfast favourites. Love addition of berries in your recipe!
OdpowiedzUsuńten chlebek na pewno jest niesamowicie pyszny! :)
OdpowiedzUsuńbananowe z malinami? pomysł zdecydowanie do sprawdzenia
OdpowiedzUsuńI started a banana cake experiment and I am still working on it! Your bread looks terrific Ola!
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam własnego chleba, ten wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTak. Ja tez dziś ograniczyłam słodycze;) Nażarłam sie czekolady:( Ciasto - super!
OdpowiedzUsuńBanan to boski owoc, więc chlebek jest dla mnie :))
OdpowiedzUsuńI love banana bread, and yours looks so good with the fresh berries!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła...
OdpowiedzUsuńChlebek smakowity :) Wyszedł znakomicie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam rewelacyjny przepis!
OdpowiedzUsuń