czwartek, 16 października 2014

Sałatka z pieczonymi figami/Baked figs salad


Współczesne sałatki nie są już raczej podawane w formule posiekanych warzyw z majonezem (choć ja takie bardzo lubię, nie ukrywam) ale, jak czasem mam wrażenie, mają być przede wszystkim fajną kompozycją składników na talerzu, które w dodatku pasują do siebie smakiem. Może i tak być byleby nie nazywały się z użyciem określeń typu "na puchowej kołderce" lub zgodnie z obecnie najmodniejszą nomenklaturą restauracyjną typu "figa+rukola+szynka" albo jeszcze gorzej: "5 momentów: figa";-)

Tą sałatką żegnam się z wielkim żalem i z figami (w sprzedaży coraz mniej słodkie, nie mówiąc o błyskawicznym pleśnieniu) jak i z malinami (malutkie pudełeczko u mnie w warzywniaku kosztowało w zeszła sobotę prawie 10 zł, a w niedzielę mimo przechowywania w lodówce też ponad połowa trafiła do śmieci). Cóż, takie to uroki jesieni, powoli zapominamy o owocach poza jabłkami i gruszkami, czekając cierpliwie na sezon cytrusowy. 

Składniki na 1 porcję:

1 figa
plaster szynki typu prosciutto
kilka malin
2 plastry mozzarelli 
rukola 

Sos:

2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
Sól & pieprz

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni, piecz figę w całości przez kilka minut.
  2. Przekrój figę na pół.
  3. Składniki sałatki ładnie skomponuj na talerzu.
  4. Składniki sosu połącz potrząsając je w zamkniętym słoiku.
  5. Polej wszystkie sosem tuż przed podaniem. Podawać póki figi są ciepłe.
  

The modern salads are not about chopped vegetables with mayonnaise (I like them and I kind or regret it) but about a nice composition on a plate, which is also a good combination of flavors. I can accept this fact unless the restaurant names in the menu are not: 'on a soft quilt' or "rocket+proscutto+figs' or even worse and currently very fashionable '5 moments: figs';-)

With this salad I am saying good bye to figs (not any more sweet and too quickly mildewing nowadays) and to raspberries (each day more and more expensive). Well, these are the pleasures of autumn, soon we will have to limit ourselves to apples and pears and wait for citrus season;-).

Ingredients for 1 portion:

1 fig
1 slice of prosciutto type ham
some raspberries
2 slices of mozzarella
rocket

Sauce:

2 spoons olive oil
1/2 teaspoon aceto balsamico
1/2 teaspoon liquid honey
Salt&pepper

Method:
  1. Preheat the oven to app. 180 degrees, bake the fig for several hours.
  2. Cut the fig into halves.
  3. Compose the ingredients on a plate.
  4. Shake the ingredients of the sauce in a closed jar.
  5. Pour the salad with the sauce just before serving. Serve when the figs are still warm.



24 komentarze:

  1. Świetna sałatka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola, that's a very pretty plate of salad! I have never eaten or even seen figs before.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała kompozycja smakowa!
    Olu, odnośnie pasztetu z cukinii - ja starłam 4 małe, chude :), ale przy większych 3 powinny wystarczyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! muszę się przymówić w rodzinie o dostawę cukinii z działki:)

      Usuń
  4. Idealna sałatka na spotkanie z przyjaciółkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi się zachciało:) Ale masz rację z nazewnictwem, kiedyś jak się powiedziało "sałatka", to od razu było wiadomo, o co chodzi. Że posiekane, wymieszane, z majonezem, ewentualnie innym sosem. Później doszła tzw. sałatka grecka, którą ja polewam winegretem, ale też mieszam, choć delikatnie. A to, co się teraz nazywa sałatkami... Jest pyszne, ale dla mnie to po prostu półmisek pyszności, a nazwa jest myląca. Się wypowiedziałam lingwistycznie:) Zawodowo zboczona:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co racja to racja:) i pewnie z majonezem, że to tuczące byśmy dziś powiedzieli, tylko dlaczego w tych czasach otyłość była raczej sporadyczna a nie normą społeczną?:) ech, stare dobre czasy:))

      Usuń
  6. No, no, elegancko dziś u Ciebie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie zrobiona i apetycznie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nice combination for perfect light meal!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podziwiam jak można kilka składników tak pięknie podać. Aż chce się jeść przez monitor.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tę Twoją sałatkę nazwałabym raczej ...kompozycją :) Doskonale sprawdziłaby się na elegancką kolację :) Pysznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu,
    patrzę na tę sałatkę łakomym okiem...

    OdpowiedzUsuń
  12. what an amazing salad and great presentation! drooling right now! it looks absolutely delish!
    wish you a wonderful week ahead, dearest!
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha! uwielbiam takie rzeczy, dodałabym jeszcze orzechów włoskich :)

    OdpowiedzUsuń
  14. What a delicious salad Ola! I love fruits in salads!

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepięknie podane:)

    Bardzo chętnie bym skosztowała Twojej sałatki:) zapisuje do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń