wtorek, 30 września 2014

Sałatka "Paryski romans"/'Paris romance' salad


Ostatnio najlepiej wychodzą mi sałatki;-) Tym razem znów ze śliwkami, przepis, który siedział mi w głowie już od czasu poprzedniej sałatki w stylu orientalnym (kliknij tutaj). Dziś bardziej po europejsku, z Polski (nasze dobre, poczciwe węgierki) jedziemy w stronę Francji, dzięki obecności niebieskiego sera pleśniowego i orzeszków piniowych.

Składniki:

ok. 10 węgierek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
szynka typu parmeńskiego - 5-6 plasterków
kawałek niebieskiego sera pleśniowego
mała garść orzeszków piniowych
2 garści rukoli

Sos:

3 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól & pieprz do smaku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
ew. łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)

Jak to zrobić?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W każdą połówkę śliwki włóż po małym kawałku sera.
  3. Piecz śliwki ok 5-8 minut.
  4. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni, ostrożnie, żeby się nie przypaliły.
  5. Ułóż składniki sałatki na talerzu.
  6. Zmiksuj składniki sosu (najlepiej potrząsając w zamkniętym słoiku).
  7. Polej sałatkę tuż przed podaniem, podawaj póki śliwki są ciepłe. 

Lately I do a lot of salads. This time with plums again, a recipe which I had on my mind since the last oriental style salad with plums (click here). This time a more European style, we are coming from Poland (our small plums) to France, thanks to the presence of blue cheese and pine nuts.

Ingredients:

app. 10 small plums, cut into halves, seeded
5-6 slices of ham (type Parma ham)
a piece of blue cheese
a small handful of pine nuts
2 handfuls of rocket

Sauce:

3 tablespoons olive oil
1 teaspoon liquid honey
salt & pepper
1-2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon French mustard (the one with seeds)

Method:

  1. Preheat oven to 200 Celsius degrees.
  2. Put a small piece of cheese on each plum.
  3. Bake the plums app. 5-8 minutes.
  4. Decorate the plate with the ingredients of the salad. 
  5. Mix all the sauce ingredients (preferably by shaking in a closed jar).
  6. Pour the salad with the sauce just before serving, serve when the plums are still warm.


19 komentarzy:

  1. Jak Ty to robisz, że tak pięknie Ci te dania wychodzą? To rzadka umiejętność:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super polski akcent z tymi śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. This ham looks so nice on top this salad :) looks really delicious!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny romans!
    Marzy mi się taki.
    Dzisiaj kupiłam serrano i mogę sobie zrobić romans hiszpański!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwka i ser pleśniowy...moje kubki smakowe juz szaleją:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, na pierwszy rzut oka nie rozpoznałam śliwek! ;) Fajne połączenie, szczególnie z tymi orzeszkami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się nazywa, świetnie przygotowałaś i pięknie podałaś. Naprawdę pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie sałatki mogłabym jadać codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola, that's a very pretty plate of salad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam to połączenie i bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka sałatka zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ola, such a beautiful and romantic salad...I love the roses formed out of ham. Delicious salad!

    OdpowiedzUsuń
  13. z węgierkami? biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł na sałatkę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Bez tych śliwek, dla mnie było by super :P.

    OdpowiedzUsuń
  16. no to Ci nie dogodziłam, bo w tej sałatce chodzi głównie o śliwki:)a bez nich nie za wiele zostaje...

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mnie: wygląda bardzo wykwintna :)

    OdpowiedzUsuń