poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Racuchy z jagodami/Drop scones with berries


Po truskawkach i czereśniach jest zawsze czas na jagody. U mnie były już w postaci pierogów oraz babki, teraz racuchy. Bardzo puszyste i jak znalazł na upały. Smak lata!

Składniki:

1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jagód
olej do smażenia

Jak to zrobić?
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce ubić jajko z cukrem. 
  3. Wsypać mąkę z proszkiem, jogurt i oliwę.
  4. Dobrze wymieszać, na koniec dodać jagody. 
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Opracowane na podstawie PP.


There was time for strawberries, cherries and now it's time for berries in my kitchen. Just try these drop scones - very light and perfect for warmer days!

Ingredients:

1 egg
1,5 cup flour
200 ml Greek yogurt
4 tablespoons milk
2 tablespoons olive oil
2 teaspoons baking powder
3/4 cup berries
oil for frying

Method:
  1. Mix flour with baking sugar.
  2. In a separate pot beat egg with sugar. Add flour with baking powder, yogurt and oil.
  3. Mix well. At the end add berries.
  4. Fry on oil the both sides.

26 komentarzy:

  1. Mniam....
    Mam na takie wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... i gdyby jeszcze były posypane cukrem pudrem to zjadłabym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja taka leniwa do pierogów ale poczęstowana zjadłabym całą michę:)i pierogów i racuchów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na jagody kusi, co? Jak widać, skutecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola, these scones must be very fantastic tasting with all the blueberries inside!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio po Twoim wpisie zrobiłam truskawkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja chyba sobie nawiozę jutro jabłek od rodziców, więc zrobię racuchy właśnie z tymi owocami;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne te racuszki! *.*
    Wyglądają bardzo apetycznie! :)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie zrobiłam racuchów, Twoje wyglądają obłędnie i tak smakowicie bo z jagodami. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze, ja jeszcze w tym roku jagód nie jadłam. Muszę kupić w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, skorzystam w weekend, jeśli nie dorwę jagód to zastąpię borówką amerykańską, chociaż wg mnie gorzej smakuje od naszych jagódek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe racuchy :) Zrobię je jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. szkoda że nie mamy jagód w tej chwili, bo zjadłybyśmy te racuszki na dzisiejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmniam! niebo w gębie!

    kocham takie racuszki!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola , I thought those are pancakes :D I haven't baked scones for more than a year ugh ! Love the Greek yogurt , it must be moist and very tasty !

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja chyba obejdę się smakiem w tym roku, nigdzie nie mogę ich znaleźć w Ire.

    To jedno z moich lubionych deserów z jagód. :)

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja bym do nich poprosiła jeszcze szklaneczkę koktajlu z jagód i byłabym w siódmym niebie

    OdpowiedzUsuń
  18. Oszzz... jak ja uwielbiam jagody <3 Świetny przepis, wypróbuję :) Wyglądają trochę jak pancakes.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam racuszki z jagodmi, na słodkie śniadanie, obiad, deser, a nawet trochę za bardzo kaloryczną kolację;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lucky you, we don't have berries here and if we do sometimes are outrageously expensive!

    OdpowiedzUsuń
  21. ale mi narobiłaś ochoty na racuchy i do tego te jagody :) mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności :-) lubię takie placuszki, są super i można je robić ze wszystkimi owocami :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń