poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Sałatka z Bliskiego Wschodu/Salad from the Middle East



Sałatkę tą wypróbowałam w zeszłym tygodniu w warszawskiej Aromie. Jest to sieciówka izraelska, generalnie można powiedzieć, że nieco więcej niż kawiarnia, gdyż podaje też bogate śniadania (przez cały dzieńJ) plus zapewnia własny wypiek. Jej istnienie odkryłam dzięki Ajce. Ajka podała też przepis na swoją wersję tej sałatki, a ja oczywiście natychmiast musiałam ją wypróbować w warunkach domowychJ Moja jest „na bogato”, z chyba wszystkim składnikami z oryginalnej kawiarnianej wersji, poza cebulą.

Składniki na śniadaniową porcję dla 2 osób:

1/3 puszki cieciorki (można samemu ugotować, ale ja akurat nie miałam)
2 jajka ugotowane na twardo
Natka pietruszki
Pomidor
Ogórek
Pasta tahini
Sól
Sok z cytryny
Białe pieczywo
Oliwa

Jak to zrobić?

  1. Pomidora wypestkować, pokroić w małą kostkę.
  2. Ogórka i jajko pokroić również w małą kostkę.
  3. Przygotować tost na oliwie, pokroić w kostkę.
  4. Dodać posiekaną natkę pietruszki i cieciorkę.
  5. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę pasty tahini oraz soli i soku z cytryny do smaku. Można doprawić też oliwą.

I tried this salad last week in a Warsaw café called „Aroma”. This is a chain Israeli restaurant, briefly speaking more than a café and less than a restaurant as it serves quite reach breakfasts (all day long;-) plus they prepare their own bread and cakes. I discovered this place thanks to Ajka. Ajka also showed her recipe for this salad and I immediately had to try it out at homeJ Mine is ‘reach’ as it contains all the original ingredients as the café version except of an onion.

Ingredients for a breakfast portion for 2 people:

1/3 of a canned chickpea
2 hard boiled eggs
Parsley
Tomato
Cucumber
Tahini paste
Salt
Lemon juice
White bread
Olive oil

How to make it?


  1. Seed the tomato, cut into small squares.
  2. Cut also the cucumber and eggs into small squares.
  3. Prepare a toast on the olive oil, dice it.
  4. Add chopped parsley and chickpea.
  5. Mix it add some tahini paste and salt and lemon juice as much as you like.

22 komentarze:

  1. Pyszna!
    Dla mnie i na śniadanie i na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lecę wypróbować :)

    drawingfashiondreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. oh my Ola, this looks so yummy. I love hard boiled eggs, so you got me sold just with that ingredient.

    OdpowiedzUsuń
  4. Reminds me a little of caprese -- looks delicious. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Very refreshing and delicious salad , Ola ! Love the ingredients you've used in that lovely salad !

    OdpowiedzUsuń
  6. thak you girls:)
    Amber-a nawet na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka faktycznie "na bogato"! Bardzo ciesząca oko i z pewnościa podniebienie.;)Widzę,że gustujesz we wschodnich smakach ;) Czy pasta tahini jest pikantna?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie, wręcz przeciwnie, składa się z roztartego sezamu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie smakołyki. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha!
    Bardzo lubię bliskowschodnie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Perfectly made salad, ideal for this season!

    OdpowiedzUsuń
  12. patrząc po składnikach zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I could eat this for any meal...it looks delicious as well as beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  14. usuwasz pestki z pomidora? :) wow

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamarzyło mi się , by ktos przygotował mi taka pyszną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o cos fajnego i szybko się robi, zrobię i ja ..Pozdrawiam Olę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks like a very tasty meal. I'm going to make it today!

    OdpowiedzUsuń
  18. I am sure you are going to be satisfied:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Reminds me of the Italian Panzanella, the bread salad, which I make in the summer. Love this yummy salad!
    xo

    OdpowiedzUsuń