W przypadku zupy z dyni mojej wyobraźni starczało mi dotychczas dla różnych rodzajów kremów. Ponieważ jednak starszy junior stołuje się obecnie w przedszkolu, a młodszy dostał dynię, a i owszem, w kremie warzywnym, wyprodukowanym oddzielnie dla niego, mogę powrócić do bardziej ostrych i doprawionych potraw, czytaj miksu tajszczyzny z chińszczyzną i domowa wietnamszyzną na dokładkę. Czyli coś co lubię. Dziś chińska zupa z dyni z Syczuanu, znanego z wyjątkowo ostrego pieprzu, choć oczywiście od nas zależy, jak tą zupę doprawimy.
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
450 gram dyni, obranej, wypestkowanej i pokrojonej w małą kosteczkę
1 łyżka poszatkowanych marynowanych warzyw
Ok. 15 dag zielonego liściastego warzywa (dowolnego, u mnie młody szpinak)
Sól
1 łyżeczka białego pieprzu lub syczuańskiego (w ostrzejszym wariancie).
Jak to zrobić?
- Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać dynię, gotować 4-5 minut.
- Dodać warzywa i pieprz, wymieszać,
- Dodać zieleninę, doprawić solą, gotować minutę, zdjąć z ognia.
When it comes to pumkin sopus, my creativity was so far limited to making all kinds of cream soups. As my older Junior eats dinners at the kindergarden now and the younger one eats veggie creams (including pumpkin) made especially for him by his supermom, I can fially come back to more spicy cooking which I love, namely mix of Chinese, Thai and Vietnamese dishes. Today Chinese pumpkin soup, stright from Sichuan, known for its extremally spicy pepper.
Ingredients:
1 liter chicken broth
450 grams pumpkin, seeded, peeled and finely cut into cubes
1 tbsp pickled veggetables finely chopped
App. 150 grams of green veggies (I used baby spinach)
Salt
1 tsp white or Sichuan (more spicy version) pepper
Method:
- Bring the broth into boil, add pumpkin, cook for 4-5 minutes.
- Add veggies and pepper, salt.
- Continue cooking for 1 minute.
Często sięgam do przepisów na dania chińskie. Wiadomo, że w naszych warunkach (domowych) i jeśli nie posiadamy "takich" przypraw i "takiego" smaku, jaki posiadają Chińczycy dalekie jest to od oryginału. Ale... skoro nie jemy dań oryginalnych zrobionych przez kucharza z Chin, to wszystkie zrobione przez nas po prostu nam smakują.
OdpowiedzUsuńTwoja zupa oryginalna i jestem ciekawa jej smaku.
Miłego weekendu Olu :)
U mnie cała bateria tego stoi😀Choć zapewne miejscowe byłyby lepsze nie ma jak oryginał
UsuńOh yum! One of my favorite soups is the Sichuan Hot and Sour Soup. Yours is a much easier version and I will enjoy it a lot. Two bowls please! :)
OdpowiedzUsuńI was also surprized how easy it was😀
UsuńA ja łakomym okiem patrzę ostatnio na dynie, których kształty i kolory przyprawiają o zawrót głowy. I tak się zastanawiałam, co mogłabym z nich ugotować, bo jakoś na to, co znam nie mam chwilowo ochoty. I proszę, przepis na zamówienie :)) Do tego prosty i całkowicie w moim guście. Dziekuję! Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała. 😀
Usuńnie znałam wcześniej tej zupy, ale już mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńIt looks really good, Ola! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńno, no! to brzmi całkiem nieźle :)
OdpowiedzUsuńna pewno też tak smakuje;)
UsuńMnie jednak wyobraźni starcza na krem z dyni... Jak tak patrzę na zdjęcie zupki, to od razu myśle o blenderze ;-)
OdpowiedzUsuńA niesłusznie 😀Tu dynia jest tak drobno pokrojona ze "nie przeszkadza"
Usuńjak ładnie zdrowo i zielono:D
OdpowiedzUsuńidealna na dzisiejszy ziąb :)
OdpowiedzUsuńoj tak..
UsuńNieznane mi smaki :)
OdpowiedzUsuńwhat a lovely post my dear
OdpowiedzUsuńhmmm the soup Looks so tasty
thanks for the recipe
simply love it!
lovely :)
with love your AMELY ROSE
O fajna, ja ciągle miksuję a tu proszę kawałeczki! bardzo mi się podoba tym bardziej że mam w lodówce pokrojoną dynię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupki z dynią:)
OdpowiedzUsuńI love any kind of pumpkin soup! This one looks perfect!
OdpowiedzUsuńZasiadam i częstuje się, smaczna zupa, lubię takie.
OdpowiedzUsuńTakie ostre zupki fajnie rozgrzewają, lubię :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
Usuńbardzo lubię takie ostrzejsze zupy:) A pieprzu syczuańskiego jeszcze nie próbowałam. Do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
a na piątek co będzie?:D
OdpowiedzUsuńŚwietna, smakowita i pożywna zupka :D
OdpowiedzUsuńPyszna, u mnie też dziś dyniowo:)
OdpowiedzUsuńThis pumpkin soup looks delicious!
OdpowiedzUsuń