Po truskawkach i czereśniach jest zawsze czas na jagody. U mnie były już w postaci pierogów oraz babki, teraz racuchy. Bardzo puszyste i jak znalazł na upały. Smak lata!
Składniki:
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jagód
olej do smażenia
Jak to zrobić?
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce ubić jajko z cukrem.
- Wsypać mąkę z proszkiem, jogurt i oliwę.
- Dobrze wymieszać, na koniec dodać jagody.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Opracowane na podstawie PP.
There was time for strawberries, cherries and now it's time for berries in my kitchen. Just try these drop scones - very light and perfect for warmer days!
Ingredients:
1 egg
1,5 cup flour
200 ml Greek yogurt
4 tablespoons milk
2 tablespoons olive oil
2 teaspoons baking powder
3/4 cup berries
oil for frying
Method:
- Mix flour with baking sugar.
- In a separate pot beat egg with sugar. Add flour with baking powder, yogurt and oil.
- Mix well. At the end add berries.
- Fry on oil the both sides.
Mniam....
OdpowiedzUsuńMam na takie wielką ochotę!
Mmmm.... i gdyby jeszcze były posypane cukrem pudrem to zjadłabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńJa taka leniwa do pierogów ale poczęstowana zjadłabym całą michę:)i pierogów i racuchów:)
OdpowiedzUsuńSezon na jagody kusi, co? Jak widać, skutecznie:)
OdpowiedzUsuńOla, these scones must be very fantastic tasting with all the blueberries inside!
OdpowiedzUsuńOstatnio po Twoim wpisie zrobiłam truskawkowe:)
OdpowiedzUsuńJa chyba sobie nawiozę jutro jabłek od rodziców, więc zrobię racuchy właśnie z tymi owocami;]
OdpowiedzUsuńYummy! I wish I had any berries.. :D
OdpowiedzUsuńSoo delicious, amazing recipe!
OdpowiedzUsuńFabrizia – Cosa Mi Metto???
Świetne te racuszki! *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! :)
Pycha!
Dawno nie zrobiłam racuchów, Twoje wyglądają obłędnie i tak smakowicie bo z jagodami. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńKurcze, ja jeszcze w tym roku jagód nie jadłam. Muszę kupić w weekend.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, skorzystam w weekend, jeśli nie dorwę jagód to zastąpię borówką amerykańską, chociaż wg mnie gorzej smakuje od naszych jagódek :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe racuchy :) Zrobię je jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mamy jagód w tej chwili, bo zjadłybyśmy te racuszki na dzisiejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie racuszki!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Ola , I thought those are pancakes :D I haven't baked scones for more than a year ugh ! Love the Greek yogurt , it must be moist and very tasty !
OdpowiedzUsuńa ja chyba obejdę się smakiem w tym roku, nigdzie nie mogę ich znaleźć w Ire.
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich lubionych deserów z jagód. :)
Pozdrawiam serdecznie:)
ja bym do nich poprosiła jeszcze szklaneczkę koktajlu z jagód i byłabym w siódmym niebie
OdpowiedzUsuńOszzz... jak ja uwielbiam jagody <3 Świetny przepis, wypróbuję :) Wyglądają trochę jak pancakes.
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki z jagodmi, na słodkie śniadanie, obiad, deser, a nawet trochę za bardzo kaloryczną kolację;-)
OdpowiedzUsuńLucky you, we don't have berries here and if we do sometimes are outrageously expensive!
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na racuchy i do tego te jagody :) mmm... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszności :-) lubię takie placuszki, są super i można je robić ze wszystkimi owocami :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńI jogurt, i borówki, no rewelacja!
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuń