wtorek, 1 lipca 2014

Wołowina z groszkiem cukrowym i kukurydzą/Beef with mangetout and corn



Wreszcie udało mi się kupić groszek cukrowy, a poluję na niego dokładnie od Bożego Narodzenia, kiedy był mi potrzebny do karpia po chińsku (tutaj). Cóż, lepiej późno niż wcale. Do tego jeszcze malutkie kolby kukurydzy i można robić chińszczyznę:) Na mojej liście do upolowania w najbliższym czasie został koper włoski;-)

Składniki:

2 duże plastry chudej wołowiny
duża garść groszku cukrowego
ok. 8 kolb mini kukurydzy
2 marchewki pokrojone wzdłuż w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw
1 wypestkowana papryczka chilli pokrojona w małe plasterki
2 łyżeczki oleju arachidowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru

Marynata:

2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju arachidowego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Jak to zrobić?

  1. Pokrój wołowinę w cienkie paski, zamarynuj w połączonych składnikach marynaty w lodówce na co najmniej pół godziny.
  2. Na oleju smaż ok. 3-4 minuty czosnek, imbir i pozostałe warzywa (groszek dodaj pod koniec).
  3. Zdejmij warzywa z patelni, smaż wołowinę razem z marynatą aż do miękkości (czas zależy od gatunku mięsa).
  4. Pod koniec smażenia dodaj warzywa, wymieszaj.
  5. Podawaj z ryżem.


Finally I managed to buy mangetout. I have been planning to buy it exactly from last Christmas (here). Well, better late than never. I added some baby corn and did this Chinese style dish:)

Ingredients:

2 big slices of good beef
A big handful of mangetout
App. 8 baby corncobs
2 carrots cut alongside into thin slices
1 seeded chilli cut into small slices
2 teaspoons peanut oil
2 tablespoons grated ginger
2 mashed garlic cloves

Marinade:

2 tablespoons light soya sauce
2 teaspoons peanut oil
1,5 teaspoon sugar
1 teaspoon corn flour

Method:
  1. Cut the beef into thin slices and marinate it into the mentioned ingredients for at least half an hour in a fridge.
  2. Fry on the oil garlic, ginger and the other vegetables (add mangetout at the end).
  3. Remove the vegetables from the frying pan, add beef together with the marinade and fry until it’s soft (the timing here depends on the quality of the beef).
  4. Add the vegetables, mix everything.
  5. Serve with rice.

12 komentarzy:

  1. No ślinka cieknie. Jak zwykle u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujaco sie prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola, that is a delicious dish! Colourful too.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenkuł widziałam kiedyś w jakimś supermarkecie... ale nie odważyłam się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zobaczyłam tytuł "Wolowina z groszkiem cukrowym" to pierwsze co pomyślałam to: gdzie udało Ci się go kupić:) Koper włoski widuję a groszek już raczej taki do łuskania: też pyszny ale te strączki są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w odnodze Auchan-simply market, też z raz w życiu w Biedronce widziałam ...

      Usuń
    2. Byłam w Auchan i donoszę, że widziałam koper włoski:)

      Usuń
    3. dzięki, to pewnie i koło mnie w simply będzie

      Usuń
  6. Yummy! Looks like a nice Chinese style dish :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja mam czasami problemy ,żeby dostać groszek cukrowy :))
    fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką miseczkę bym chętnie przytuliła do siebie teraz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym za to zjadła jej zawartość :))

      Usuń