Wreszcie udało mi się kupić groszek cukrowy, a poluję na niego dokładnie od Bożego Narodzenia, kiedy był mi potrzebny do karpia po chińsku (tutaj). Cóż, lepiej późno niż wcale. Do tego jeszcze malutkie kolby kukurydzy i można robić chińszczyznę:) Na mojej liście do upolowania w najbliższym czasie został koper włoski;-)
Składniki:
2 duże plastry chudej wołowiny
duża garść groszku cukrowego
ok. 8 kolb mini kukurydzy
2 marchewki pokrojone wzdłuż w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw
1 wypestkowana papryczka chilli pokrojona w małe plasterki
2 łyżeczki oleju arachidowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju arachidowego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Jak to zrobić?
- Pokrój wołowinę w cienkie paski, zamarynuj w połączonych składnikach marynaty w lodówce na co najmniej pół godziny.
- Na oleju smaż ok. 3-4 minuty czosnek, imbir i pozostałe warzywa (groszek dodaj pod koniec).
- Zdejmij warzywa z patelni, smaż wołowinę razem z marynatą aż do miękkości (czas zależy od gatunku mięsa).
- Pod koniec smażenia dodaj warzywa, wymieszaj.
- Podawaj z ryżem.
Finally I managed to buy mangetout. I have been planning to buy it exactly from last Christmas (here). Well, better late than never. I added some baby corn and did this Chinese style dish:)
Ingredients:
2 big slices of good beef
A big handful of mangetout
App. 8 baby corncobs
2 carrots cut alongside into thin slices
1 seeded chilli cut into small slices
2 teaspoons peanut oil
2 tablespoons grated ginger
2 mashed garlic cloves
Marinade:
2 tablespoons light soya sauce
2 teaspoons peanut oil
1,5 teaspoon sugar
1 teaspoon corn flour
Method:
- Cut the beef into thin slices and marinate it into the mentioned ingredients for at least half an hour in a fridge.
- Fry on the oil garlic, ginger and the other vegetables (add mangetout at the end).
- Remove the vegetables from the frying pan, add beef together with the marinade and fry until it’s soft (the timing here depends on the quality of the beef).
- Add the vegetables, mix everything.
- Serve with rice.
No ślinka cieknie. Jak zwykle u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńInteresujaco sie prezentuje...
OdpowiedzUsuńOla, that is a delicious dish! Colourful too.
OdpowiedzUsuńFenkuł widziałam kiedyś w jakimś supermarkecie... ale nie odważyłam się.
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam tytuł "Wolowina z groszkiem cukrowym" to pierwsze co pomyślałam to: gdzie udało Ci się go kupić:) Koper włoski widuję a groszek już raczej taki do łuskania: też pyszny ale te strączki są super.
OdpowiedzUsuńw odnodze Auchan-simply market, też z raz w życiu w Biedronce widziałam ...
UsuńByłam w Auchan i donoszę, że widziałam koper włoski:)
Usuńdzięki, to pewnie i koło mnie w simply będzie
UsuńYummy! Looks like a nice Chinese style dish :)
OdpowiedzUsuńja mam czasami problemy ,żeby dostać groszek cukrowy :))
OdpowiedzUsuńfajny przepis!
Taką miseczkę bym chętnie przytuliła do siebie teraz:)
OdpowiedzUsuńJa bym za to zjadła jej zawartość :))
Usuń