Co zrobić z ostatnimi już w sezonie truskawkami? Nie są już najjędrniejsze, nachodzi nas też ochota na inne owoce... ale żal się jeszcze z nimi rozstawać. Można jakiś mus przykładowo, ale najlepiej nadają się na takie proste placki! Słodkiego weekendu życzę!
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 stopione łyżki masła lub oliwy
1,5 szklanki maślanki (ew. jogurtu naturalnego)
4 łyżki cukru pudru
4 szklanki pokrojonych truskawek
Jak to zrobić?
- W 2 oddzielnych naczyniach połączyć odpowiednio składniki suche i składniki mokre.
- Następnie starannie wymieszać zawartość obu naczyń. Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste i nie rozlewać się na patelni jak naleśnik.
- Smażyć na oleju partiami placki, zachowując odstępy, gdyż będą rosły.
- Podawać z płynnym miodem lub cukrem pudrem.
What to do with the last strawberries in this season? They are not so juicy and there are so many new fruits available...but somehow I want to prolong their good times. You may make some mousse but they are best for these simply drop scones! Have a sweet weekend!
Ingredients:
2 cups flour
2 eggs
2 full teaspoons baking powder
4 spoons melted butter or olive oil
1.5 cup buttermilk (or natural yogurt)
4 tablespoons icing sugar
4 cups of cut strawberries
Method:
- Mix in two separate pots dry and wet ingredients.
- Mix carefully wet ingredients with the dry ones. The dough should be rather thick, thicker than for pancakes.
- Fry on the olive oil, forming drop scones, reserve some space between them as they are growing during frying.
- Serve with honey or icing sugar.
I would like such breakfast :) and especially since it is with strawberries :)
OdpowiedzUsuńSuper! Wstyd się przyznać ale racuszków z truskawkami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńa ja też pierwszy raz w tym roku:)
UsuńOla, what a delicious way to use up the strawberries!
OdpowiedzUsuńSłodki poranek u Ciebie:) pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Back Taste
Takie racuchy są wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńwww.wenus-lifestyle.pl
Prezentują się znakomicie!! Przepyszne śniadanie!! ;)
OdpowiedzUsuńna jutrzejszy obiad byłyby idealne :)
OdpowiedzUsuńTo lubię. Jesienią z jabłkami a latem z truskawkami - pycha.
OdpowiedzUsuńJestem fanką słodkich placuszków, racuchy są moimi ulubionymi, tylko jest już lekki problem z truskawkami, ale np. z jagodami też mogą być dobre :)
OdpowiedzUsuńKoło mnie wczoraj jeszcze były-6zł za kg, aż żałuję, że nie kupiłam chociażby na kompot
UsuńRobiłem podobne, były cudowne! :)
OdpowiedzUsuńW sezonie truskawkowym świetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam?
OdpowiedzUsuń