środa, 25 czerwca 2014

Proste knedle z truskawkami/Simple strawberry dumplings


Dla mnie sezon truskawkowy w pełni. Część mi przepadła z powodu wyjazdu wakacyjnego, więc nadrabiam zaległości:) Nie to, że bym żałowała wyjazdu:) Bardzo proste klasyczne knedle z truskawkami. Kiedyś robiłam z sera, zapraszam po przepis tutaj.

Składniki na ok. 25 knedli:

ok. 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (robiłam ze starych)
2 szklanki mąki plus do podsypania
2 średnie jajka
szczypta soli
ok. 25 odszypułkowanych truskawek plus do podjania podczas lepienia knedli

Jak to zrobić?
  1. Ugnieść dobrze ziemniaki, ew. przepuścić przez maszynkę do mielenia, aby nie było grud.
  2. Dodać mąkę i jajka oraz małą szczyptę soli. Wyrobić ciasto. 
  3. W ręku formować z ciasta placuszki, nakładać truskawkę, uformować knedla, przeturlać po posypanej mąką stolnicy.
  4. Gotować w bardzo lekko osolonym wrzątku ok 5 min od wypłynięcia.
  5. Podawać z cukrem, śmietaną lub wedle upodobań własnych. Dobre też odsmażane na maśle z cukrem.



We are having strawberry season in Poland now. I lost a part of it as I was on vacations but now I am taking the full benefit of it. Here you can find an easy recipe for strawberry dumplings. For version with cottage cheese, please click here.

Ingredients for app. 25 dumplings:

1 kilo peeled and cooked potatoes
App. 300 – 340 grams flour
2 medium eggs
Salt
App. 25 strawberries

Method:
  1. Mince the potatoes or mashed them up.
  2. Add flour, eggs, knead it.
  3. Form in your hand little pancakes, form little balls with a strawberry inside.
  4. Cook in boiling water app. 5 minutes from the moment the dumplings surface.
  5. Serve with cream, sugar or as you wish. They may also be warmed up on a frying pan with some butter.


19 komentarzy:

  1. Kurczę, to może być coś całkiem pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam knedle:) w tym roku jeszcze nie robiłam.....pyszne się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pyszne knedlowe wspomnienia z pobytu u Przyjaciółki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne wyszły, takie zbite i krągłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, to wyjątkowo dobre ciasto-polecam!

      Usuń
  5. Love 'knedle'...any kind, any time. With strawberries - yet to be tried!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola, this is an interesting recipe! The strawberries I get over here are quite sour.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rodzicielka robiłam w miniony weekend, objadłam się takimi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. I always liked dumplings with fresh berries :) strawberries or blueberries..

    OdpowiedzUsuń
  9. Never tried sweet dumplings. Looks very nice :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają i d e a l n i e ! ! !

    OdpowiedzUsuń
  11. I kto mi takie knedle zrobi? :) Na mieście wczoraj widziałam boskie śliwki, zatęskniłam.

    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za dołączenie do obserwatorów i zapraszam jak najczęściej:)

      Usuń
  12. I które lepsze? te poprzednie czy te? Bo kuszą mnie bardzo jakieś knedelki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tamte bardziej w kierunku leniwych, te takie pyzowate bardziej, ciężko się zdecydować i te kuszą i te nęcą
      jutro będę robiła te na modłę pyz z nadzieniem mięsnym porosołowym

      Usuń
    2. Knedle kopytkowe i knedle leniwe:)
      Na wykorzystanie mięsa to też dobry pomysł.

      Usuń
  13. ja tez knedelki robię,aczkolwiek w tym roku tylko pierożki z truskawkami były.Ładnie te Twoje wyszły i tak jak piszesz-super obsmażone na masełku!

    OdpowiedzUsuń
  14. knedle pysznie wyglądają, ja zawsze robię z dodatkiem twarogu ale może kiedyś wypróbuję z samych ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
  15. Interesting.... I made dumplings with plums but I'd like to try this recipe; look delicious.

    OdpowiedzUsuń