Dla mnie sezon truskawkowy w pełni. Część mi przepadła z powodu wyjazdu wakacyjnego, więc nadrabiam zaległości:) Nie to, że bym żałowała wyjazdu:) Bardzo proste klasyczne knedle z truskawkami. Kiedyś robiłam z sera, zapraszam po przepis tutaj.
Składniki na ok. 25 knedli:
ok. 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (robiłam ze starych)
2 szklanki mąki plus do podsypania
2 średnie jajka
szczypta soli
ok. 25 odszypułkowanych truskawek plus do podjania podczas lepienia knedli
Jak to zrobić?
- Ugnieść dobrze ziemniaki, ew. przepuścić przez maszynkę do mielenia, aby nie było grud.
- Dodać mąkę i jajka oraz małą szczyptę soli. Wyrobić ciasto.
- W ręku formować z ciasta placuszki, nakładać truskawkę, uformować knedla, przeturlać po posypanej mąką stolnicy.
- Gotować w bardzo lekko osolonym wrzątku ok 5 min od wypłynięcia.
- Podawać z cukrem, śmietaną lub wedle upodobań własnych. Dobre też odsmażane na maśle z cukrem.
We are having strawberry season in Poland now. I lost a part of it as I was on vacations but now I am taking the full benefit of it. Here you can find an easy recipe for strawberry dumplings. For version with cottage cheese, please click here.
Ingredients for app. 25 dumplings:
1 kilo peeled and cooked potatoes
App. 300 – 340 grams flour
2 medium eggs
Salt
App. 25 strawberries
Method:
- Mince the potatoes or mashed them up.
- Add flour, eggs, knead it.
- Form in your hand little pancakes, form little balls with a strawberry inside.
- Cook in boiling water app. 5 minutes from the moment the dumplings surface.
- Serve with cream, sugar or as you wish. They may also be warmed up on a frying pan with some butter.
Kurczę, to może być coś całkiem pysznego...
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle:) w tym roku jeszcze nie robiłam.....pyszne się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMam pyszne knedlowe wspomnienia z pobytu u Przyjaciółki...
OdpowiedzUsuńJakie śliczne wyszły, takie zbite i krągłe :)
OdpowiedzUsuńKasia, to wyjątkowo dobre ciasto-polecam!
UsuńLove 'knedle'...any kind, any time. With strawberries - yet to be tried!
OdpowiedzUsuńOla, this is an interesting recipe! The strawberries I get over here are quite sour.
OdpowiedzUsuńRodzicielka robiłam w miniony weekend, objadłam się takimi :D
OdpowiedzUsuńI always liked dumplings with fresh berries :) strawberries or blueberries..
OdpowiedzUsuńNever tried sweet dumplings. Looks very nice :)
OdpowiedzUsuńWyglądają i d e a l n i e ! ! !
OdpowiedzUsuńI kto mi takie knedle zrobi? :) Na mieście wczoraj widziałam boskie śliwki, zatęskniłam.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)
dziękuję za dołączenie do obserwatorów i zapraszam jak najczęściej:)
UsuńI które lepsze? te poprzednie czy te? Bo kuszą mnie bardzo jakieś knedelki.
OdpowiedzUsuńtamte bardziej w kierunku leniwych, te takie pyzowate bardziej, ciężko się zdecydować i te kuszą i te nęcą
Usuńjutro będę robiła te na modłę pyz z nadzieniem mięsnym porosołowym
Knedle kopytkowe i knedle leniwe:)
UsuńNa wykorzystanie mięsa to też dobry pomysł.
ja tez knedelki robię,aczkolwiek w tym roku tylko pierożki z truskawkami były.Ładnie te Twoje wyszły i tak jak piszesz-super obsmażone na masełku!
OdpowiedzUsuńknedle pysznie wyglądają, ja zawsze robię z dodatkiem twarogu ale może kiedyś wypróbuję z samych ziemniaków
OdpowiedzUsuńInteresting.... I made dumplings with plums but I'd like to try this recipe; look delicious.
OdpowiedzUsuń