wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka nicejska i jak mieć styl Coco/Salad Niçoise and to have a style like Coco


W moim francuskim roku na blogu nie mogło zabraknąć tego nazwiska. Mieć styl jak Coco Chanel – to oczywiste, chyba każda kobieta chciałaby być szykowna i odróżniać się w pozytywny sposób od otoczenia. Ale czy być jak Coco Chanel? Już niekoniecznie. Niby plejada kochanków, ale jednak ten ukochany ginie w wypadku samochodowym. Romans z trzynaście lat młodszym niemieckim szpiegiem, podejrzenia o kolaborację. Wielka sława a następnie wielkie niezrozumienie dla powojennych trendów i New Look. Wieczne spory sądowe o prawa do Chanel nr 5.

Dlatego zdziwiłam się, że „Księga stylu Coco Chanel. Jak stać się elegancką kobietą z klasą” autorstwa Karen Karbo (nota bene polskiego pochodzenia) nie zawiera w zasadzie porad odnośnie ubioru. Autorka z bujnego i wyprzedającego niejako epokę stylu życia Chanel stara się wyciągnąć jakąś naukę dla współczesnych. Jest np. rozdział jak rzucić się w wir namiętności a następnie uleczyć złamane serce a la Chanel. Znajdziemy tu porady takie jak „rzucić się w wir pracy” (zgadzam się), „cieszyć się z bycia kochaną” (ok., zrozumiałe), „kupić konia” (serdecznie dziękuję, ale konie nie dość, że brzydko pachną to jeszcze ich utrzymanie kosztuje krocie), ale przede wszystkim „dziękować losowi”. Wiecie co? Mnie czytanie takich książek najlepiej motywuje do pracy. Czy to tej domowej, czy zawodowej. Takie osoby po prostu muszą inspirować i zachęcać do bardziej wydajnego życia. Oczywiście w swojej dziedzinie. Nie zacznę przecież szyć sobie żakietu a la Chanel, choć autorka biografii to w końcu zrobiła, gdyż upolowanie oryginału na e-bay'u okazało się niewykonalne:) Słowem – polecam!

A żeby było kulinarnie, dziś sałatka nicejska. Nie wiem czy jadała ją Chanel, choć miała dom na Lazurowym Wybrzeżu, w zasadzie nieopodal Nicei. Smaczna i lekka alternatywa dla obiadu w bardziej upalne dni.

Składniki (proporcje wedle uznania):

2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
¼ zielonej papryki pokrojonej w paski
¼ czerwonej papryki pokrojonej w paski
Czarne oliwki
Anchois
Duża garść ugotowanego bobu
Posiekana natka pietruszki
Pomidor pokrojony w plastry
Kila piórek cebuli
Ogórek pokrojony w cienkie plastry

Sos:

Oliwa + biały ocet winny (3:1)
Sól i pieprz

Jak to zrobić?
  1. Ułóż składniki sałatki na dużym talerzu.
  2. W słoiku wstrząśnij składniki sosu, aby się połączyły.
  3. Polej nimi sałatkę przed podaniem.




During my French Year on this blog I could not avoid mentioning this name. To have a style of Coco Chanel – it’s rather obvious. Each woman would like to be chick, be different in a positive way. But to be like Coco Chanel? Not necessarily. A myriad of lovers but the most loved one died in a car accident. An affair with 13 – year younger German spy and allegations of collaboration. Never ending court cases about the rights to Chanel No. 5.

Therefore I was rather surprised when I found out that ‘The Gospel According to Coco Chanel’ by Karen Karbo does not contain advices regarding the way we should dress up. It’s rather about a lifestyle. For example there is a chapter about passion and how to cure a broken heart afterwards. The advice is to ‘work hard’ (I agree), ‘be happy about being loved’ (understood), ‘buy yourself a horse’ (thank you very much, they cost a lot and the smell is terrible...) and ‘be greatful to the fate’. For me such books are good motivation to work harder and develop my personal skills. Read if you have a chance!

And when it comes to cooking today a Nicean salad. I do not know whether Chanel ate this salad although she had a villa very close to Nice. It’s a good and light alternative on these hot days to a full dinner.

Ingredients (proportions are up to you):

2 hard boiled eggs cut into quarters
¼ green pepper cut in stripes
¼ red pepper cut in stripes
Black olives
Anchovies
Cooked bean
Chopped parsley
Tomato cut into slices
Cucumber cut into slices
Some onion

Sauce:

Olive oil + white wine vinegar (3:1)
Salt & pepper

Method:

  1. Dispose the ingredients nicely on a big plate.
  2. Mix all sauce ingredients in a jar.
  3. Pour the salad with the sauce just before serving.


17 komentarzy:

  1. Bardzo efektowna:). Zjadłabym na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  2. One of my favourites in summer time!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola, this is a classic salad. Yours looks delicious! hah..hah...I like your comment about the horse :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nice salad! And books sounds pretty interesting! Coco was definitely a special woman :) I hope I will have a chance to read about her someday

    OdpowiedzUsuń
  5. all in one salad,filling too

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chcę taki talerz dobroci! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. znakomita sałatka... tyle pyszności na jednym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest smacznie. Jest zdrowo. Jest kolorowo. To przyciąga. Pyszna sałatka. Chętnie zjadłabym, więc myślę, że ją przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coco Chanel was a good business woman but not lucky in love ? :D I can't help but laugh re buy a horse , heck , I couldn't afford even a Chanel bag lol The books sounds interesting , Ola and I'm sure a lot of funny situation . The salad itself looks refreshing and I'm sure pretty flavorful , a wonderful dish to have during this hot weather .

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm…. wygląda tak pięknie! tak kolorowo- niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  11. I love her style and she was a true pioneer in fashion! This salad is very refreshing!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nicejską uwielbiam, zawsze przypomina mi o ukochanym francuskim południu, a że można ją serwować rok cały, tym bardziej świetnie na mnie działa :)

    OdpowiedzUsuń