czwartek, 27 marca 2014

Zielona zupa krem z łososia i brokułów/Green salmon and broccoli cream


Nie miałam ostatnio znów czasu na aktualizację bloga. Ale też w mojej kuchni nie działo się po prawdzie nic ciekawego. Przecież nie będę fotografować mielonych czy golonki, jakkolwiek uważam je za smaczne polskie dania domowe:) Obiecuję poprawę, a tymczasem zostawiam Was z ekspresową i pożywną zupą z łososia i brokułu. 

Składniki:

250-300 gram surowego łososia
1 brokuł
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)
50 gram startego żółtego sera
Ok. 200 ml śmietany 30%
Sól & pieprz
Masło do smażenia

Jak to zrobić?

  1. Ugotować litr wody, a następnie łososia przez ok. 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
  2. Na maśle przesmażyć cebulę i czosnek, dodać różyczki brokuła i smażyć jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliło.
  3. Łososia obrać ze skóry. 2/3 łososia z warzywami włożyć do rybnego wywaru, gotować 5-6 minut. 
  4. Dodać śmietanę, ser, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Zmiksować blednerem.
  6. Pozostałego łososia dodać w kawałkach do zupy.
 

I didn’t have time to update the blog. As a matter of fact I didn’t cook anything special. I will not make photos and publish very usual dishes that we had:) I promise to make amends and in the meantime I am leaving you with this quick and nutritious cream.

Ingredients:

250-300 grams of salmon
1 broccoli
1 onion, chopped
1 garlic clove, chopped (optional)
50 grams of grated cheese
App. 200 ml of sour cream
Salt & pepper
Butter for flying

Method:

  1. Cook one litre of water, add salmon and cook app. 10 minutes. Leave to cool down.
  2. Fry onion and garlic on butter, add (divided into parts) broccoli, fry another few minutes.
  3. Remove the skin from the salmon. Add to the fish broth 2/3 of the salmon plus the vegetables. Cook 5-6 minutes.
  4. Add cream and cheese, mix, add salt & pepper.
  5. Mix it with a blender.
  6. Decorate with the remaining salmon.

17 komentarzy:

  1. This is a beautiful creamy soup Ola!

    OdpowiedzUsuń
  2. This dish is so delicious. I like combination of salmon and broccoli..

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś i brokuły...
    Pyszne połączenie!
    Tym bardziej w zupie

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam brokułową, więc wersji z łososiem muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, dawno nic nie było, ale przecież kiedyś trzeba powtarzać sprawdzone przepisy:) Za mną też chodzi zupa rybna/z rybą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesting combination of ingredients; must try this. It looks delectable!

    OdpowiedzUsuń
  7. Two of my fave food ! I always use broccoli for stir fries and haven't actually tried broccoli soup yet :P Delicious and comforting soup , Ola !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa ta zupka :)
    A golonkę chętnie bym obejrzała, a jeszcze chętniej zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zestawienie składników tej zupki bardzo mi się podoba, a jeszcze bardziej...jej podanie w tej filiżance!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech, kwitną już drzewa, słońce świeci, to i filiżanki konwaliowe wyjęłam:)

      Usuń
  10. Zupka super wygląda w tej ślicznej wiosennej filiżance. Ja też jestem fanką mielonych i golonki, choć wcale tego nie widać na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. golonkę zjadłam pierwszy raz jakieś 2 m-ce temu, wcześniej jakoś mi nie szła:) a teraz nadrabiam zaległości, aż do przejedzenia:)))

      Usuń
  11. Tak niewiele składników a ile szczęścia na talerzu (:
    pychota ! (:

    OdpowiedzUsuń
  12. baaardzo apetyczna zupa:) takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy

    OdpowiedzUsuń
  13. Ola, this soup is very nutritious and very filling!

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo mnie zachęciłaś, będę gotować tylko po rybkę pobiegnę:)

    OdpowiedzUsuń