Nie miałam ostatnio znów czasu na aktualizację bloga. Ale też w mojej kuchni nie działo się po prawdzie nic ciekawego. Przecież nie będę fotografować mielonych czy golonki, jakkolwiek uważam je za smaczne polskie dania domowe:) Obiecuję poprawę, a tymczasem zostawiam Was z ekspresową i pożywną zupą z łososia i brokułu.
Składniki:
250-300 gram surowego łososia
1 brokuł
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)
50 gram startego żółtego sera
Ok. 200 ml śmietany 30%
Sól & pieprz
Masło do smażenia
Jak to zrobić?
- Ugotować litr wody, a następnie łososia przez ok. 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Na maśle przesmażyć cebulę i czosnek, dodać różyczki brokuła i smażyć jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliło.
- Łososia obrać ze skóry. 2/3 łososia z warzywami włożyć do rybnego wywaru, gotować 5-6 minut.
- Dodać śmietanę, ser, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Zmiksować blednerem.
- Pozostałego łososia dodać w kawałkach do zupy.
I didn’t have time to update the blog. As a matter of fact I didn’t cook anything special. I will not make photos and publish very usual dishes that we had:) I promise to make amends and in the meantime I am leaving you with this quick and nutritious cream.
Ingredients:
250-300 grams of salmon
1 broccoli
1 onion, chopped
1 garlic clove, chopped (optional)
50 grams of grated cheese
App. 200 ml of sour cream
Salt & pepper
Butter for flying
Method:
- Cook one litre of water, add salmon and cook app. 10 minutes. Leave to cool down.
- Fry onion and garlic on butter, add (divided into parts) broccoli, fry another few minutes.
- Remove the skin from the salmon. Add to the fish broth 2/3 of the salmon plus the vegetables. Cook 5-6 minutes.
- Add cream and cheese, mix, add salt & pepper.
- Mix it with a blender.
- Decorate with the remaining salmon.
This is a beautiful creamy soup Ola!
OdpowiedzUsuńThis dish is so delicious. I like combination of salmon and broccoli..
OdpowiedzUsuńŁosoś i brokuły...
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
Tym bardziej w zupie
uwielbiam brokułową, więc wersji z łososiem muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńO tak, dawno nic nie było, ale przecież kiedyś trzeba powtarzać sprawdzone przepisy:) Za mną też chodzi zupa rybna/z rybą.
OdpowiedzUsuńInteresting combination of ingredients; must try this. It looks delectable!
OdpowiedzUsuńTwo of my fave food ! I always use broccoli for stir fries and haven't actually tried broccoli soup yet :P Delicious and comforting soup , Ola !
OdpowiedzUsuńCiekawa ta zupka :)
OdpowiedzUsuńA golonkę chętnie bym obejrzała, a jeszcze chętniej zjadła :))
Zestawienie składników tej zupki bardzo mi się podoba, a jeszcze bardziej...jej podanie w tej filiżance!;)
OdpowiedzUsuńech, kwitną już drzewa, słońce świeci, to i filiżanki konwaliowe wyjęłam:)
UsuńZupka super wygląda w tej ślicznej wiosennej filiżance. Ja też jestem fanką mielonych i golonki, choć wcale tego nie widać na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńgolonkę zjadłam pierwszy raz jakieś 2 m-ce temu, wcześniej jakoś mi nie szła:) a teraz nadrabiam zaległości, aż do przejedzenia:)))
UsuńTak niewiele składników a ile szczęścia na talerzu (:
OdpowiedzUsuńpychota ! (:
baaardzo apetyczna zupa:) takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy
OdpowiedzUsuńOla, this soup is very nutritious and very filling!
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zachęciłaś, będę gotować tylko po rybkę pobiegnę:)
OdpowiedzUsuńsmacznego!:)
Usuń