środa, 19 lutego 2014

Sernik z dyniowym purée/Cheesecake with pumpkin purée


Dłużej mnie tu nie było, ale ilość spraw, która na mnie ostatnio spadła, trochę zaczęła mnie przerastać. Mam nadzieję, że wyjdę na prostą. Na razie pozostaje mi się cieszyć z prawie zakończonej zimy. 

Dzisiejsza propozycja jest słodka, ale nie przesłodzona. Sernik z musem z dyni. Jeśli macie jeszcze dostęp do dyni, proponuję go wypróbować. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a ciasto ma fajny, domowy smak.

Składniki na dno ciasta:
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek masła

Składniki na masę serową:
1 łyżki mąki ziemniaczanej
0,6 kg zmielonego tłustego twarogu lub sera ricotta
3 średnie jajka
1/2 szklanki cukru

plus ok. 0, 3 kg puree z dyni* zmieszanego ze szczyptą imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz 2 łyżkami miodu o wyraźnym smaku (użyłam spadziowego)

1.5 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) plus łyżka masła

Jak to zrobić?
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż pergaminem dno tortownicy o średnicy ok 25 cm. 
  2. Stop masło, zmieszaj z pozostałymi składnikami dna sernika. Dobrze dognieć do dna tortownicy. Piecz ok 15 minut, pozwól ostygnąć. 
  3. Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do masy serowej, wszystko wyłóż na upieczone dno i piecz razem jeszcze 30 - 40 min w tej samej temperaturze.
  4. Na podpieczonym spodzie połóż puree z dyni i zapiekaj jeszcze ok 40 min.
  5. Stop czekoladę z masłem.
  6. Po wystudzeniu polej ciasto czekoladą i udekoruj.
  7. Podawaj dobrze schłodzone.
* Puree z dyni można zrobić w ten sposób: na 0,3 kg użyj ok. 0.5 kg obranej i wypestkowanej dyni. Pokrój ją w kostkę. Gotuj w wodzie do miękkości. Dobrze odcedź na sicie (co najmniej 20 minut).


I have not been here for some time but I have been having so much to do lately that I felt a bit exhausted. I hope it will end up soon. So far I am happy that the winter is almost over.

Today's recipe is sweet but not too extensively. Cheesecake with pumpkin puree. If you still have an access to a pumpkin, try it. It does not take much time to prepare it but it has a good home-made flavour.

Ingredients for the bottom layer:
1 and 1/2 cup of breadcrumbs
1/4 of icing sugar
6 spoons of butter

Ingredients for the cheese layer:
1 tablespoon of potato flour
0,5 kilo of ricotta or similar creamy cheese
3 medium eggs
1/2 cup of sugar

plus 0.5 kilo pumpkin puree* mixed with a pinch of ginger, nutmeg, cinnamon and 2 tablespoons of honey of intense flavour.

1.5 chocolate bar plus a spoon of butter.

Method:
  1. Preheat the oven to 150 Celsius degrees. Cover the form with baking paper. 
  2. Melt the butter, add to the other ingredients of the bottom layer, transfer into the form. Bake app. 15 minutes and let it cool down. 
  3. Mix the eggs with sugar. Add to the cheese, transfer on to the baked layer and bake app 30 - 40 minutes more in the same temperature. 
  4. Layer the pumpkin puree over this and bake another 40 minutes. Cool down. 
  5. Melt the chocolate with butter. Decorate the cold cake. 
  6. Serve cold. 
* You can make a pumpkin puree this way: app. 0.5 kilo peeled and seeded pumpkin cut into cubes. Cook until it's soft. Strain the water from the puree through a strainer at least for 20 minutes.

 


20 komentarzy:

  1. lubię serniki. ten wygląda na bardzo słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie dla mnie był średnio słodki, może to kwestia dyni albo użytego miodu:)

      Usuń
  2. Pyszny!
    Zjadłabym z rozkoszą za rychłą wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  3. An unusual combination that I'd be willing to try because it looks so delicious. Spring cannot arrive too soon as far as I am concerned; this winter has been brutal.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takiego połączenia, brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ασυνήθιστος συνδυασμός αλλά πολύ ενδιαφέρον αυτό το γλυκό!!
    Χαιρετισμούς από Ελλάδα!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalny pomysł na spód. Z bułką tartą do sernika jeszcze nie podchodziłam;) Piękne zdjęcia, Olu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo ale to bardzo wygodny i przyznam się, że nie mój, podpatrzyłam u Anne Applebaum:) i teraz stosuję gdy brak czasu na upieczenie np. biszkoptowego ciasta na dno

      Usuń
  7. Interesting combination of flavours; would love to try one little piece.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, that's a gorgeous cheesecake! I love pumpkin flavour.

    OdpowiedzUsuń
  9. The cake looks so yummy! I am sure it tastes great too :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola , a bit warmer there already ? It's still cold out here . Your cheesecake looks delicious and the pumpkin flavor sounds wonderful ! Wouldn't mind a slice or two :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kawałek takiego sernika właśnie mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hm... chyba mamy jeszcze jeden słoik puree z dyni zachomikowany:) Sernik boski :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This is such a delicious cheesecake! I have never tried making one with pumpkin!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dyniowy sernik! O rany, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń