Dłużej mnie tu nie było, ale ilość spraw, która na mnie ostatnio spadła, trochę zaczęła mnie przerastać. Mam nadzieję, że wyjdę na prostą. Na razie pozostaje mi się cieszyć z prawie zakończonej zimy.
Dzisiejsza propozycja jest słodka, ale nie przesłodzona. Sernik z musem z dyni. Jeśli macie jeszcze dostęp do dyni, proponuję go wypróbować. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a ciasto ma fajny, domowy smak.
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek masła
Składniki na masę serową:
1 łyżki mąki ziemniaczanej
0,6 kg zmielonego tłustego twarogu lub sera ricotta
3 średnie jajka
1/2 szklanki cukru
plus ok. 0, 3 kg puree z dyni* zmieszanego ze szczyptą imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz 2 łyżkami miodu o wyraźnym smaku (użyłam spadziowego)
1.5 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) plus łyżka masła
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż pergaminem dno tortownicy o średnicy ok 25 cm.
- Stop masło, zmieszaj z pozostałymi składnikami dna sernika. Dobrze dognieć do dna tortownicy. Piecz ok 15 minut, pozwól ostygnąć.
- Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do masy serowej, wszystko wyłóż na upieczone dno i piecz razem jeszcze 30 - 40 min w tej samej temperaturze.
- Na podpieczonym spodzie połóż puree z dyni i zapiekaj jeszcze ok 40 min.
- Stop czekoladę z masłem.
- Po wystudzeniu polej ciasto czekoladą i udekoruj.
- Podawaj dobrze schłodzone.
* Puree z dyni można zrobić w ten sposób: na 0,3 kg użyj ok. 0.5 kg obranej i wypestkowanej dyni. Pokrój ją w kostkę. Gotuj w wodzie do miękkości. Dobrze odcedź na sicie (co najmniej 20 minut).
I have not been here for some time but I have been having so much to do lately that I felt a bit exhausted. I hope it will end up soon. So far I am happy that the winter is almost over.
Today's recipe is sweet but not too extensively. Cheesecake with pumpkin puree. If you still have an access to a pumpkin, try it. It does not take much time to prepare it but it has a good home-made flavour.
1 and 1/2 cup of breadcrumbs
1/4 of icing sugar
6 spoons of butter
Ingredients for the cheese layer:
1 tablespoon of potato flour
0,5 kilo of ricotta or similar creamy cheese
3 medium eggs
1/2 cup of sugar
plus 0.5 kilo pumpkin puree* mixed with a pinch of ginger, nutmeg, cinnamon and 2 tablespoons of honey of intense flavour.
1.5 chocolate bar plus a spoon of butter.
Method:
- Preheat the oven to 150 Celsius degrees. Cover the form with baking paper.
- Melt the butter, add to the other ingredients of the bottom layer, transfer into the form. Bake app. 15 minutes and let it cool down.
- Mix the eggs with sugar. Add to the cheese, transfer on to the baked layer and bake app 30 - 40 minutes more in the same temperature.
- Layer the pumpkin puree over this and bake another 40 minutes. Cool down.
- Melt the chocolate with butter. Decorate the cold cake.
- Serve cold.
lubię serniki. ten wygląda na bardzo słodki :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dla mnie był średnio słodki, może to kwestia dyni albo użytego miodu:)
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą za rychłą wiosnę.
An unusual combination that I'd be willing to try because it looks so delicious. Spring cannot arrive too soon as far as I am concerned; this winter has been brutal.
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego połączenia, brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńΑσυνήθιστος συνδυασμός αλλά πολύ ενδιαφέρον αυτό το γλυκό!!
OdpowiedzUsuńΧαιρετισμούς από Ελλάδα!!
nice to meet you:)
UsuńKapitalny pomysł na spód. Z bułką tartą do sernika jeszcze nie podchodziłam;) Piękne zdjęcia, Olu!
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo ale to bardzo wygodny i przyznam się, że nie mój, podpatrzyłam u Anne Applebaum:) i teraz stosuję gdy brak czasu na upieczenie np. biszkoptowego ciasta na dno
UsuńInteresting combination of flavours; would love to try one little piece.
OdpowiedzUsuńOla, that's a gorgeous cheesecake! I love pumpkin flavour.
OdpowiedzUsuńThe cake looks so yummy! I am sure it tastes great too :)
OdpowiedzUsuńOla , a bit warmer there already ? It's still cold out here . Your cheesecake looks delicious and the pumpkin flavor sounds wonderful ! Wouldn't mind a slice or two :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńLooks Delicious!!!
OdpowiedzUsuńkawałek takiego sernika właśnie mi się marzy :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!! ;)
OdpowiedzUsuńhm... chyba mamy jeszcze jeden słoik puree z dyni zachomikowany:) Sernik boski :)
OdpowiedzUsuńThis is such a delicious cheesecake! I have never tried making one with pumpkin!
OdpowiedzUsuńDyniowy sernik! O rany, pycha! :)
OdpowiedzUsuń