sobota, 4 maja 2013

Ciasteczka konstytucyjne/Contstitutional cakes



W ślad za nową świecką tradycją czekoladowego orła postanowiłam stworzyć ciasteczka konstytucyjne:) Całe wczorajsze przedpołudnie padało, więc nadrabiałam zaległości w gotowaniu, czego skutkiem była daleko posunięta ociężałość i zasłodzenie, gdy po pierwszej wyszliśmy do Kampinosu na spacer. Wybaczcie kolor zdjęć, ale nie udało mi się znaleźć nasłonecznionego miejsca w domu. Jeszcze 2 dni długiego weekendu! Mam nadzieję, że bawicie się dobrze? 

Składniki na ciastka: 

1 szklanka masła czyli ok 150-200 gram masła (w zależności od tego, ile zabierze ciasto) 
2 szklanki mąki 
1/3 szklanki cukru 
3 żółtka 
wanilia 
dżem do przełożenia (u mnie wiśniowy) 

Beza: 

3 białka 
120 gram cukru 

Jak to zrobić? 

  1. Nagrzać piekarnik do 150-160 stopni. 
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie cienko rozwałkować i wykrawać kółka. 
  3. Ubić białka na sztywno, następnie powoli dodając cukier, aż powstanie gęsta masa. 
  4. Połowę ciastek ozdobić bezą z piany. 
  5. Piec ciastka ok 40 minut. 
  6. Po przestygnięciu przekładać dżemem i zlepiać.

Yesterday was our Constitution Day - we had the second Constitution in the World which however did not protect us from loosing independence very soon for long time. Anyway, we had a day off and I was catching up with my arrears in cooking, especially as it was really rainy in the morning. The effect of this was that when we went in the afternoon to the forest for a walk, I could hardly move:) I decided to call this cake constitutional as our flag is white & red, it's hard to see it on the dark pictures (sorry for the weather) but they were supposed to be let's say pale and red:) 

Happy Easter to all Orthodox! 

Ingredients for the cake 

1 cup of butter 
2 cups of flour 
1/3 cup of sugar 
vanilla 
3 yolks 
jam (I used cherry jam) 

Meringues: 

3 whites 
125 grams of sugar 

How to prepare it? 

  1. Preheat the oven to 150 - 160 Celsius degrees. 
  2. Prepare the pastry from the above - mentioned ingredients. Roll out the pastry and cut off circle - shaped cakes. 
  3. Beat the whites well and slowly add sugar and keep mixing until the substance becomes thick and smooth. 
  4. Decorate half of the cakes with meringues. 
  5. Bake for app. 40 minutes. 
  6. Join together the cakes with the jam.
  




12 komentarzy:

  1. Ciasteczka na 3 maja?
    Jasne,że trzeba coś słodkiego zjeść w taki dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Podoba mi się ta nowa świecka i słodka! tradycja świętowania narodowych świąt, na wesoło, optymistyczne i zdecydowanie smacznie:)

    Moja 'majówka' przebiega doskonale, za nic mam pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy powód jest dobry dla wypróbowania nowych słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola , that is one delicious sandwich cookie ! The jam filling sounds great :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki Dziewczyny:)
    thank you Anne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być pyszne tak apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I guess it is nice to have day off no matter what is the occasion ;) Great that you had a chance to make these meringue treats.

    OdpowiedzUsuń
  8. tradycja wypieku tych ciastek zdecydowanie powinna się rozpowszechnić - najlepiej w skali krajowej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Happy Constitutional Day for you! Your cakes look very appropriate for the occasion!

    OdpowiedzUsuń