Oj, rozleniwiły mnie te pierwsze ciepłe dni, gdyby nie to, że czasem choć trzeba pracować, najchętniej spędzałabym je na słońcu, wygrzewając kości, jak kot. Aż żyć się chce. Łódź już zwodowana, wkrótce zatem dolce vita na wodzie nas czeka.
Ponieważ zbliża się też nowy sezon owocowy, pora na wielkie rozmrażanie zapasów z zamrażalki. Jak je spożytkować? Na przykład robiąc ten łatwy i przyjemny w smaku sernik dla wiosennych leniwców.
Składniki na dno ciasta:
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek masła
Składniki na masę serową:
rodzynki ok. 3/4 szklanki
1 łyżka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,7 kg zmielonego tłustego twarogu lub sera ricotta
4 jajka
1 szklanka cukru
wanilia
Składniki na polewę:
1/2 szklanki wody
1 szklanka truskawek
3/4 szklanki czerwonych porzeczek
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż pergaminem dno tortownicy o średnicy ok 25 cm.
- Stop masło, zmieszaj z pozostałymi składnikami dna sernika. Dobrze dognieć do dna tortownicy. Piecz
- ok 15 minut, pozwól ostygnąć.
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Po 20 min. odcedź. Dodaj do sera.
- Utrzyj dobrze jajka, dodaj cukier i ziarna wanilii. Dodaj do masy serowej, wszystko wyłóż na upieczone dno i piecz razem jeszcze 40 - 50 min w tej samej temperaturze.
- Gotuj owoce w wodzie, odparuj a następnie porządnie zmiksuj. Możesz dodać cukier, ale chyba chodzi o to, by był kontrast między słodkim sernikiem a kwaskowatą polewą. Jeśli starczy Ci sił, możesz przetrzeć przez sito. Podawaj z sernikiem.
Przepis bazowałam na kilkakrotnie wcześniej wykorzystywanej przeze mnie książki Anny Applebaum - Sikorskiej i Daniel Crittenden "Przepisy z mojego ogrodu".
Oh, I have been feeling so lazy lately due to first sunny days and if I didn't have to work at least from time to time, I would spend the whole days just in the sun. Life is beautiful. We had already launched our powerboat so soon we are expecting some dolce vita on the water.
As new fruit season is coming, it's time to defreeze the stores. How to use them? For example by making this easy and tasty cheesecakes for spring lazybones.
Ingredients for the bottom layer:
1 and 1/2 cup of breadcrumbs
1/4 of icing sugar
6 spoons of butter
Ingredients for the cheese layer:
3/4 cup of raisins
1 tablespoon of all-purpose flour
2 tablespoon of potato flour
0,7 kilo of ricotta or similar creamy cheese
4 eggs
1 cup of sugar
vanilla seeds
Ingredients for the sauce:
1/2 cup of water
1 cup of strawberries
3/4 cup of redcurrant
How to make it?
- Preheat the oven to 150 Celsius degrees. Cover the form with baking paper.
- Melt the butter, add to the other ingredients of the bottom layer, transfer into the form. Bake app. 15 minutes and let it cool down.
- Soak the raisins in warm water, strain after app. 20 minutes, add to the cheese.
- Mix well the eggs, add sugar and vanilla seeds. Add to the cheese layer, transfer on to the baked layer and bake app 40 - 50 minutes more in the same temperature.
- Cook the fruits in water, redcurrant and mix well. You can add some sugar if you wish to have it sweet. Serve with the cheesecake.
It's based in Anna Applebaum - Sikorska and Daniel Crittended "Recipes from my garden".
Olu,
OdpowiedzUsuńna ten sernik patrzę łakomym okiem!
;-)
OdpowiedzUsuńsama kupiłam tą książkę mamie, a jeszcze z niej nie skorzystałam. Sierota ze mnie...
OdpowiedzUsuńLooks so damn good; would be afraid to make it ;-)
OdpowiedzUsuńWhat better way to celebrate spring ?!...... Your rich and decadent cheesecake looks pretty delicious ! The fruit topping itself looks so refreshing :D Very summery !
OdpowiedzUsuńJasna, why not, the only risk is just of eating it whole!:)
OdpowiedzUsuńSpring and cheesecake goes hand in hand...love the idea of adding fruits :-)
OdpowiedzUsuńLove your cheesecake, Ola!
OdpowiedzUsuńjestem wielbicielką serników, Twój wygląda obłędnie :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmiło mi!
OdpowiedzUsuń