Mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale jeszcze jedna zupa dziś - tym razem chrzanowa. Nigdy jej nie robiłam, ale że sezon przedwielkanocny (choć śnieg za oknami na to nie wskazuje), chciałam ją wypróbować. Kiedyś jadłam zupę chrzanową w górach, ale w wersji góralskiej był to wybitny "cienkusz" dla cepra - sama woda z posmakiem chrzanowym:) Zupa jest banalna w wykonaniu, chyba, że ktoś chciałby ambitnie ucierać swój chrzan, ja jednak poszłam na łatwiznę i skorzystałam ze słoiczkowego. Myślę, że to świetna alternatywa dla biegło barszczu czy żurku, jeśli w porę nie nastawimy zakwasu. Smacznego!
Składniki:
3 kawałki białej surowej kiełbasy
1 cebula
klika ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
kilka suszonych grzybków
sól & pieprz
cukier
ok. 200 ml chrzanu (ilość do smaku zupy)
śmietana - 2-3 łyżki
2 łyżki mąki
jajka na twardo
Jak to zrobić?
- Gotujemy ok 2 litry wody.
- Cebulę obieramy i dodajemy do wody z grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim oraz białą kiełbasą (ponakłuwaną, żeby nie pękała). Gotujemy 30 minut.
- Kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy w plasterki.
- Wywar odcedzamy i mieszamy z chrzanem. Doprawiamy przyprawami.
- Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z łyżką wazową chłodnej zupy oraz zabielamy śmietaną.
- Podajemy z jajkami i kiełbasą.
Zmieniony przepis z PP3/2013.
I hope that you will forgive me another soup recipe - this time a horseradish one. I have never prepared it before but I tried it once in Polish mountains. This is a kind of a Polish typical Easter soup which I wanted to try out before Easter although we have more like in winter again - snow again! We usually eat sour barley soup for Easter which requires earlier preparations and this soup doesn't need it - so it's perfect proposal for all the late people.
Ingredients:
3 pieces of raw sausage (in Poland called white sausage)
1 onion
allspice
some dried mushrooms
salt & pepper
sugar
bay leaf
200 ml of ready horseradish
2 spoons of flour
2-3 spoons of sour cream
hard boiled eggs
How to make it?
- Cook app. 2 liters of water.
- Peel the onion, add with mushrooms, bay leaf and allspice and the sausages to the boiling water. Cook app. 30 minutes.
- Remove the sausage, cool it and cut into slices.
- Remove the spices and the onion, add horseradish.
- Mix the flour with some cold soup, add to the soup with cream, cook for a while.
- Serve with eggs and sausage.
Zupa chrzanowa? Jeśli chrzan nie będzie mocno szczypał w gardło, to biorę!^^
OdpowiedzUsuńYou are a true "foodie" and I love your recipes and photos. We, too, love soup,especially in the winter so I will try some of them. Have a lovely week!
OdpowiedzUsuńAgateq-zalezy ile dołożysz:) wg mnie w tej proporcji jest delikatna w smaku
OdpowiedzUsuńDelicious soup with great ingredients!
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale smak mnie zaciekawił, z chęcią zjadłabym mały talerzyk takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńVery interesting recipe...never heard of horseradish soup!
OdpowiedzUsuńIvka-szczerze polecam
OdpowiedzUsuńJasna-just try and you will probably like it:)
Nigdy jeszcze nie jadłam, ale mam ochotę ugotować i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńOla, I have never eaten horseradish. Wonder what it taste like. Soup is always good!
OdpowiedzUsuńIt's rather intense but not spicy, hard to compare with other veggies
OdpowiedzUsuńSoup is always good , Ola ! It looks hearty and delicious :) I haven't eaten horseradish though :D
OdpowiedzUsuńI like to eat horseradish sauce but whether I would like it in soup I am not sure although all your other soup recipes are delicious. :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie moze byc swietna alternatywa dla zurku! Ty wiesz, ze chyba sie skusze?:)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, ja się trochę bałam ale wyszła świetna
OdpowiedzUsuńHorseradish has a very peculiar taste. This soup sounds very interesting!
OdpowiedzUsuńsuch a good food!
OdpowiedzUsuńkss
=)
http://tupersonalshopperviajero.blogspot.com.es/
Hi Ola, your comfort soup look very appetizing. YUM YUM
OdpowiedzUsuńLove your soup bowl, very elegant!
Have a great week ahead,regards.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją na wielkanocne późne śniadanie,które u nas przeradza się w brunch.
uwielbiam chrzanową! zawsze niecierpliwie czekam na śniadanie wielkanocne, bo ta zupa pojawia się jako pierwsza
OdpowiedzUsuńz jajkiem i białą kiełbasą... ale mam smaka :)
ostatnio jem bardzo dużo zup ale ciągle mi mało :)
OdpowiedzUsuńJa zupe chrzanowa uwielbiam, robie ja dokladnie tak jak Ty Olu, jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńPolecam!
Moze jakis przepis na zakwas zapodasz, aby dobry zurek uwazyc?
Pozdrawiam:)
zakwas robi mój mąż zawsze, musiałabym go podpytać:)
OdpowiedzUsuń