wtorek, 26 marca 2013

Babka z czekoladą i Recepta na miłość/Easter cake with chocolate and How to bake a perfect life



Najprzyjemniejsza informacja, którą słyszałam w radio dziś rano, dotyczyła tego, że w Lany Poniedziałek ma być już podobno +16 stopni. Oby się ziściło! 

Przed Wielkanocą z pewnością toniecie w nawale przepisów, które warto byłoby z tej okazji wypróbować. A może wręcz przeciwnie? Macie stały i uświęcony tradycją repertuar, z którego trudno zrezygnować na rzecz niesprawdzonych wcześniej przepisów? U mnie w domu rodzinnym panowała druga opcja, sama jestem z zwolenniczką tej bardziej liberalnej:) Zachęcam Was zatem do sprawdzenia przepisu na babkę z pysznymi kawałkami czekolady i do ciekawej lektury, na którą, mam nadzieję, znajdziecie trochę czasu w te Święta! 

Przy okazji składam serdeczne życzenia wesołych, ciepłych i pełnych niezwykłych smaków Świąt Wielkanocnych! 

Składniki: 

25 dag masła 
15 dag cukru 
ziarna z laski wanilii 
4 jajka 
szczypta soli 
1/2 kg mąki 
1/2 opakowania proszku do pieczenia 
200 ml mleka 
kawałki czekolady 
bułka tarta i masło do formy 

Jak to zrobić? 
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  2. Ucieramy masło z solą i z cukrem.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy. 
  4. Ucieramy dalej dosypując mąkę, proszek do pieczenia i dodając mleko. Masa będzie gęsta i ciężka, czym nie należy się zrażać, jednak można dodać zawsze więcej mleka. 
  5. Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z masą. 
  6. Dodajemy kawałki pokruszonej czekolady i wanilię. 
  7. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie. Ciasto powinno wypełniać max. 3/4 wysokości formy. 
  8. Pieczemy ok 40 minut. Najlepsze kilka dni po upieczeniu. 
A na koniec jeszcze o książce, którą chciałabym polecić. "Recepta na miłość" Barbary O'Neal Wydawnictwa Literackiego. Babskie czytadło, ale na wysokim poziomie. Wciąga tak, że jeśli nie masz czasu na lekturę, nawet nie zaczynaj, bo będziesz na pewno chciała się dowiedzieć, jak potoczyły się dalsze losy bohaterek. Nie zaczynaj też bez podręcznego opakowania chusteczek - nie jedna łezka się wyciśnie podczas lektury. W książce poczytne miejsce ma także wątek kulinarny, a raczej piekarniczo - cukierniczy - główna bohaterka bowiem prowadzi piekarnię. Jest to jej spełnienie marzeń i projektów z młodości, jednak, jak się okazuje na amerykańskim rynku wcale nie tak łatwo się z tego utrzymać, chyba, że ma się za sobą odpowiedni kapitał. Ciekawe są dla nas, miłośników kulinariów, swoiście terapeutyczne właściwości pieczenia - jeśli coś ci dolega, zwłaszcza ciężko ci na duszy, chwyć się za przygotowanie zaczynu na chleb, a potem mieszaj i wyrabiaj. Można też zacząć od upieczenia babki powyżej celem wypróbowania tych leczących właściwości:) Autorka podaje kilka ciekawych przepisów, które będę chciała w przyszłości wykorzystać, w tym przede wszystkim na bagietki i słodki chlebek z malinami. Słowem dla bloggera kulinarnego - obowiązkowa lektura, do której jeszcze kiedyś na pewno tu nawiążę:)





The nicest information which I heard today was that on Monday it is supposed to be plus 16 Celsius degrees! Let it be! I have enough of this snow. 

Before Easter you have probably plenty of recipes to try out. Or maybe the opposite? Are you a traditionalist and you keep on preparing the same dishes all the time? I come from a family in which everything must be exactly the same year after year. But I am personally more liberal:) I like to change the menu with some obligatory dishes. I would like to recommend a recipe for a Bundt Easter cake with chocolate and to some interesting lecture for which, I hope, you will find some time this Easter. 

Taking the opportunity, I would like to wish you happy and full of unusual flavors Easter!

Ingredients: 

250 grams of butter 
150 grams of sugar 
vanilla seeds 
4 eggs 
a pinch of salt 
1/2 kilo of all-purpose flour 
1/2 package of baking powder (app. 2 teaspoons) 
200 ml of milk 
pieces of chocolate 
bread crumbles and butter for buttering the form

How to prepare it?
  1. Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
  2. Mix butter with sugar.
  3. Mix with the yolks.
  4. Continue mixing with flour, baking powder and milk. The dough will be rather thick and heavy but don't worry, if you have some doubts just add some more milk.
  5. Beat the whites and mix with the rest of ingredients.
  6. Add pieces of chocolate.
  7. Transfer the cake into the buttered form covered with bread crumbles. It shouldn't be higher than 3/4 of the form.
  8. Bake app. 40 minutes. Best after a few days from baking.
At the end I would like to mention about a book which I would like to recommend. It is 'How to Bake a Perfect Life' by Barbara O'Neal. This is a very female book and better not to begin when you don't have enough time to read it as you will be interested what will happen with the women in the novel. Prepare yourself also for little crying in the meantime:) What is the most interesting for us - food lovers - it's the therapy through baking which seems to be the main idea of the book. The authors adds also some recipes to try out - my favorite ones are these for baguettes and sweet bread with raspberries. I hope I will present them soon on my blog:)



19 komentarzy:

  1. Ola , that cake is so pretty ! A delicious cake to celebrate spring ..... Hope the weather will warm up a bit in your side of the world :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na święta są stałe zestawy, więc nie buszujemy w przepisach, a jeśli chodzi o ciasta, to już na dwa tygodnie przed świętami rozpoczynamy dyskuję, kto sobie co życzy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie, jak pisałam, jest trzon stały a reszta zmienna w pewnych kanonach, np. musi być mazurek, ale już dowolnie wybrany w danym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna baba a te 16 to chyba nie u mnie:/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cake for welcoming spring...Looks great!

    OdpowiedzUsuń
  6. bądźmy dobrej myśli, może nie tylko na południu Polski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ola, that's a very pretty bundt cake. Must be very good with chocolate in it!

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczna Ci wyszła baba:) oby było tak ciepło jak mówią:D

    OdpowiedzUsuń
  9. też za to kciuki trzymam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. aach... a dostanę kawałek? chociaż w sumie szkoda kroić...

    OdpowiedzUsuń
  11. I guess the only traditional thing that I will be doing will be colored Easter eggs :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie i tradycja i nowości, do których mam ogromną słabość:)
    Radosnych i spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. Happy Easter to you!!
    And this cake looks interesting cos I have never coated with breadcrumbs for cakes.

    OdpowiedzUsuń
  14. The cake looks superb Ola! Our Easter is on 5th of May!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, what a gorgeous looking cake! Nice mould! Happy Easter to you - I hope you got your 16°c weather. It has been below freezing in London.

    OdpowiedzUsuń
  16. poszukam książki, zachęciłaś mnie ;) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń