Ostatnio u mnie mocno zupowo:) Idąc za zupowym tropem przepis na pyszną fasolową z ryżem. Dużo warzyw, może być bezmięsnie i bardzo pożywnie. Oryginalny kolor zawdzięcza kurkumie.
No i wreszcie słońce zagościło u mnie:) Od razu w kuchni jaśniej i aż kusi by znów robić zdjęcia i publikować nowe przepisy.
Składniki:
1 szklanka fasoli (u mnie Jaś)
2 marchewki
2 ziemniaki
1/2 zielonej papryki (niekoniecznie)
1 szklanka ugotowanego ryżu na półtwardo
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki białej gorczycy
3 łyżki oliwy
liść laurowy, ziele angielskie
sól & pieprz
łodyga selera naciowego
ew. noga z kurczaka
Jak to zrobić?
- Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować w świeżej wodzie z liściem laurowym, selerem naciowym i zielem angielskim. Nie solić bo będzie twarda.
- W oddzielnym garnku gotujemy ok. 2 litry wody z nogą z kurczaka, z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i papryką oraz marchewkami.
- Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy ziarna gorczycy i prażymy, aż zaczną pękać.
- Wszystkie składniki oprócz selera dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą i chwilę jeszcze gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy ryż.
Opracowane na podstawie PP 2/2013.
Lately we have been eating many soups. One more soup recipe for delicious bean soup with rice. A lot of veggies, may be without meat and very nutritious. It owns it original color to the turmeric powder.
And finally we have sun:) It's much brighter in the kitchen and now I can take more shots and publish new recipes.
Ingredients:
1 cup of bean (white and preferably big)
2 carrots
2 potatoes
1/2 of green pepper (not necessarily)
1 cup of cooked rice
1/2 teaspoon of turmeric powder
1/2 teaspoon of white mustard seeds
3 spoons of olive oil
bay leaf, allspice
salt & pepper
1 stalk of celery
1 chicken leg (not necessarily)
How to make it?
- Soak the bean for 12 hours, cook it in fresh water with bay leaf, celery and allspice. Do not salt.
- In a separate pot cook app. 2 liters of water with chicken leg, peeled and chopped potatoes, pepper and carrots.
- Heat the olive oil on a frying pan and fry the mustard seeds until they start bursting.
- Add all the ingredients except of the celery to the soup, spice with turmeric, salt and pepper. Continue cooking until everything becomes soft. Add the rice at the end.
Bardzo lubię fasolę i zupy, więc Twoja propozycja mi się podoba^^ :)
OdpowiedzUsuńzatem polecam!
OdpowiedzUsuńOla this is my favourite type of soup. I will put chicken but mine is without the tumeric, mustard, bay leaf and allspice. I must try your version!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńIzydorze, a w tekście oczywiście było dobrze:)
OdpowiedzUsuńHi Ola, your comfort bean soup look delicious. Very nice combination, look inviting. YUMMY!
OdpowiedzUsuńHave a nice week ahead,regards.
Oh good ! Warmer and brighter weather at last :D Love your hearty and flavorful soup ! The spices added in this soup sounds wonderful ....
OdpowiedzUsuńLove the way the potatoes look... delicious! :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji tej zupy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńAnother delicious soup I like all these ingredients so imagine this will be very tasty. :)
OdpowiedzUsuńhealthy soup,Ola!!
OdpowiedzUsuńParticipate & win e gift vouchers in Flavors Of Cuisines-"Chinese"
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj słońce zniknęło:(
I never made bean soup with rice...I don't know why... But it makes sense, as beans and rice combined give complete protein (for vegetarians)
OdpowiedzUsuń°º✿✿
OdpowiedzUsuń°º✿ FELIZ DIA INTERNACIONAL DA MULHER!
º° ✿✿ ♫° ·.
♡
Hi dear! Great post)
OdpowiedzUsuńAnd I invite you to a new giveaway in my blog!
Shabana Khan giveaway – Win stunning earrings
The soup looks so pretty and delicious! Love the pictures... I have personally never tried this combination of beans, potatoes and rice, but I love all 3! So must give it a shot soon... and so glad ur having warm weather now :) Enjoy!
OdpowiedzUsuńz ryżem jeszcze nie jadłam, ciekawa wersja:)
OdpowiedzUsuń