Sałatka nie jest odkrywcza, ale od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o tym zestawieniu, zwłaszcza, że w ponure dni dodaje kolorów życiu. Kiedyś największą trudność stanowiło dla mnie awokado. Podpatrzona procedura obierania poprzez nacięcie na pól, następnie pokręcenie tych połówek wokół pestki i pozbycie się w ten sposób pestki, a następnie wyjęcie miąższu łyżeczką znacząco przyczyniło się do zaprzyjaźnienia się nas z tym owocem.
Składniki:
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
Koperek
Wędzony łosoś
Sól
Pieprz
Oliwa
Zioła do doprawienia
Sałata
Sok z cytryny
Musztarda
Jak to zrobić?
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie łyżką awokado ze skórki. Pokrój w kostkę.
- Jajka przekrój na ósemki, łososia w paski.
- Przygotuj sos w słoiczku – wymieszaj łyżkę oliwy z ziołami i pół łyżeczki musztardy oraz soku z cytryny do smaku.
- Poukładaj na sałacie jajka, awokado, łososia, posyp solą i pieprzem i polej sosem.
- Na koniec posyp wszystko koperkiem.
Sałatkę trzeba mocno doprawić, bo inaczej będzie mdła.
This is a very easy salat but from time to time worth reminding. I hope you will enjoy its colors! My advice is to sprinkle it well with peper and salt – otherwise it is too insipid.
1 avocado
2 hard-boiled egg
Dill
Smoked salmon
salt
Pepper
Olive oil
Herbs – whichever you like to add to salats
Lettuce
Lemon juice
Mustard
Method:
- Cut avocado into halves, peel it and slice into cubes.
- Cut the eggs into eights and the salmon into stipes.
- Prepare sauce in a jar – mix a spoon of olive oil with herbs, add half a spoon of mustard and lemon juice – as much as you like.
- Put the eggs, avocado, salmon on the lettuce, sprinkle everything with salt and pepper and pour with the sauce.
- At the end sprinkle it with the dill.
Ano własnie, wygląda pięknie, ale składniki faktycznie wszystkie o łagodnym smaku...
OdpowiedzUsuńsól i świeżo mielony pieprz absolutnie obowiązkowy;)
OdpowiedzUsuńLooking delicious.. I am going to try!!!!
OdpowiedzUsuńwow..sounds scrumptiously tasty..
OdpowiedzUsuńjust found your space...love your space..
nice posts with great post..
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
oj tak..to lubie , ja awokado mogę jesc łyżkami..ma dla mnie wyjatkowy smak ..
OdpowiedzUsuńThanks, Girls!
OdpowiedzUsuńMona, ja kiedyś nie byłam przekonana, ale jakiś rok temu polubiłam, wkrótce nowe pomysły na awokado:)
Hey Ola!! Congratulations on the lovely new blog :) But it must be painful to post recipes in 2 languages... The salad looks absolutely fresh and yummy. Looking forward to many exciting recipes from you!
OdpowiedzUsuńSwati, thanks for joining, I got used to, I work in English mostly, anyway:)
OdpowiedzUsuń