sobota, 7 stycznia 2012

Sałatka z awokado i łososia/Avocado and salmon salat


Sałatka nie jest odkrywcza, ale od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o tym zestawieniu, zwłaszcza, że w ponure dni dodaje kolorów życiu. Kiedyś największą trudność stanowiło dla mnie awokado. Podpatrzona procedura obierania poprzez nacięcie na pól, następnie pokręcenie tych połówek wokół pestki i pozbycie się w ten sposób pestki, a następnie wyjęcie miąższu łyżeczką znacząco przyczyniło się do zaprzyjaźnienia się nas z tym owocem. 

Składniki:

1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
Koperek
Wędzony łosoś
Sól
Pieprz
Oliwa
Zioła do doprawienia
Sałata
Sok z cytryny
Musztarda 

Jak to zrobić? 

  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie łyżką awokado ze skórki. Pokrój w kostkę. 
  2. Jajka przekrój na ósemki, łososia w paski. 
  3. Przygotuj sos w słoiczku – wymieszaj łyżkę oliwy z ziołami i pół łyżeczki musztardy oraz soku z cytryny do smaku. 
  4. Poukładaj na sałacie jajka, awokado, łososia, posyp solą i pieprzem i polej sosem. 
  5. Na koniec posyp wszystko koperkiem. 

Sałatkę trzeba mocno doprawić, bo inaczej będzie mdła.



This is a very easy salat but from time to time worth reminding. I hope you will enjoy its colors! My advice is to sprinkle it well with peper and salt – otherwise it is too insipid. 

Ingredients:
1 avocado
2 hard-boiled egg
Dill
Smoked salmon
salt
Pepper
Olive oil
Herbs – whichever you like to add to salats
Lettuce
Lemon juice
Mustard

Method: 

  1. Cut avocado into halves, peel it and slice into cubes. 
  2. Cut the eggs into eights and the salmon into stipes. 
  3. Prepare sauce in a jar – mix a spoon of olive oil with herbs, add half a spoon of mustard and lemon juice – as much as you like. 
  4. Put the eggs, avocado, salmon on the lettuce, sprinkle everything with salt and pepper and pour with the sauce. 
  5. At the end sprinkle it with the dill. 

8 komentarzy:

  1. Ano własnie, wygląda pięknie, ale składniki faktycznie wszystkie o łagodnym smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. sól i świeżo mielony pieprz absolutnie obowiązkowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Looking delicious.. I am going to try!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow..sounds scrumptiously tasty..
    just found your space...love your space..
    nice posts with great post..
    Am your happy follower now..;)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak..to lubie , ja awokado mogę jesc łyżkami..ma dla mnie wyjatkowy smak ..

    OdpowiedzUsuń
  6. Thanks, Girls!
    Mona, ja kiedyś nie byłam przekonana, ale jakiś rok temu polubiłam, wkrótce nowe pomysły na awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hey Ola!! Congratulations on the lovely new blog :) But it must be painful to post recipes in 2 languages... The salad looks absolutely fresh and yummy. Looking forward to many exciting recipes from you!

    OdpowiedzUsuń
  8. Swati, thanks for joining, I got used to, I work in English mostly, anyway:)

    OdpowiedzUsuń