Chwilowo cierpię na śledziowe przejedzenie poświąteczne, ale za jakiś czas z przyjemnością powrócę do tego prostego i smacznego przepisu.
Składniki
3-4 filety śledziowe
Mleko do ich namoczenia
Cebula
Szczypiorek
Olej
Sok z ½ cytryny
Czarny pieprz
Wykonanie
- Filety namocz w mleku. Ja najczęściej zostawiam je tak na pół doby.
- Cebulę posiekaj, śledzia pokrój na małe dzwonka prowadząc nóż pod skosem.
- W słoju układać przemiennie śledzia i cebulę, każdą warstwę posypując pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny. Wierzchnią warstwę powinna stanowić cebula.
- Całość zalać olejem i odstawić na 2 dni do lodówki.
- Śledzie podawać posypane szczypiorkiem. Ja dodałam jeszcze posiekaną ostrą papryczkę.
Nasza opinia:
Śledzie są naprawdę proste i niepracochłonne, przy tym jak ktoś lubi smak śledzia, w tym przepisie jest on niezabity innymi składnikami.
Ocena 4/6
Przepis pochodzi z książki „Karp i śledź na wigilijnym stole”
OMG – I did this translation:) Sorry for mistakes but I have not had many chances to translate recipes before:) I am a bit overeaten with herrings after Christmas as they are typical traditional food in Poland for this season but sooner or later I would like to come back to this recipe.
Ingredients:
3-4 herring fillets
Milk to soak them
Onion
Chive
Lemon juice
Black pepper
- Soak the filets in milk. I usually left them for half a day. Don't drink the milk after:)
- Chop the onion, slice the herring into small pieces.
- Put the herring and the onion in layers in the jar, each layer should be sprinkled with pepper and some lemon juice. The upper layer should be the onion.
- Pour oil to the jar and leave it for 2 days in the refrigerator.
- Serve the herrings with chopped chive. I add also some chopped chilli.
Good luck my friend Ola, to new blog!!!
OdpowiedzUsuńIs so...delicious, with beautiful photos!
But i can't reed the recipe. There is a problem.
Many greetings
It is lovely! Truly beautiful! I was even able to follow you in Polish. :)
OdpowiedzUsuńGirls, I am working on adding tranlator but for now the one that Google offers in unavailable
OdpowiedzUsuńsledzie uwielbiam i są bardzo zdrowe .Najbardziej lubię Matyjasy solone , jakoś nie moge się przekonac do tych całych z beczki .
OdpowiedzUsuńTradycyjny przepis sledzie po podlasku to śledz w oleju lnianym.
Melduję się na nowym blogu :)
OdpowiedzUsuńEwa
http://blog.calimera.pl/