Kontynuuję temat awokado – wyprawa do Makro spowodowała, że musiałam je nabyć w niemalże hurtowych ilościach, ale były takie ładne, że nie oparłam się pokusie:) Dodatkowo przepis ten znalazłam w noworocznej gazetce telewizyjnej – wiem, wiem, nie jest to szczególnie wyrafinowane miejsce pozyskiwania przepisów, ale…Tym razem zatem łatwa przekąska, która świetnie sprawdza się jako ładny dodatek na stół. W weekend postaram się opracować jakiś poważniejszy przepis – w kolejce czeka tort makowy i rosyjski mus z żurawiny.
Składniki:
Awokado
Wędzony łosoś
sól
Pieprz
Sałata
Sok z cytryny
Kawior
Szczypiorek
Wykonanie:
Wędzony łosoś
sól
Pieprz
Sałata
Sok z cytryny
Kawior
Szczypiorek
Wykonanie:
- Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Przekrój jeszcze raz na pół. Skrop sokiem z cytryny, bo przestanie być takie zieloniutkie. Posyp awokado do smaku solą i pieprzem.
- Łososia pokrój w paski.
- Na każdej cząstce łososia połóż kawałek sałaty, łososia, odrobinę śmietany, na wierzchu zaś kawior.
- Na koniec posyp wszystko szczypiorkiem.
Again about avocado. I bought them in almost in wholesale amounts last time I was in Makro but they were so beautiful that I simply could not resist:) This time an easy appetizer, which looks really pretty on the table. I will try to prepare more serious recipes – there is a poppy cake and a cranberry dessert are waiting in a queue.
Ingredients:
Avocado
Smoked salmon
salt
Pepper
Lettuce
Lemon juice
Chive
caviar
How to make it:
1) Peel avocado, cut it into halves, get rid of the stone, cut again into halves. Sprinkle it with lemon juice otherwise it won’t be that green. Sprinkle it with salt and pepper – as much as you like.
2) Cut the salmon into stripes.
3) On each avocado put a stripe of a salmon, some lettuce, some cream, and on the top a bit of caviar.
4) At the end sprinkle it with chive.
irresistable & droooolworthy..:P
OdpowiedzUsuńTasty Appetite
This looks delicious!
OdpowiedzUsuńuuu..a to juz takie eleganckie..avocado uwielbiam..chyba juz pisałam :))?
OdpowiedzUsuńdzięki! u mnie awokado na tapecie bo przy każdej wizycie w Makro nie mogę się oprzeć 4-pakowi:)
OdpowiedzUsuń