sobota, 29 września 2018

Prosta szarlotka/Simple apple pie


Jesień pełną gębą. Coraz milej siedzieć w weekend w domu, nie marznąć, nie moknąć tylko piec i nadrabiać zaległości kulinarne z całego upalnego lata.

Od pewnego czasu chodziła za mną szarlotka. Szukałam przepisu na prostą klasyczną wersję tego ciasta, którą można podać z kulką lodów lub bitą śmietaną. Znalazłam kilka, ale na pierwszy ogień poszła ta receptura z książki "Owocowe ciasta siostry Anastazji", o której pisałam już wcześniej. Klasyka warta grzechu w domowym gronie. W przepisie zamieniłam margarynę na masło, pomięłam cukier waniliowy i ograniczyłam liczbę jabłek, gdyż dziesięć jabłek wg oryginalnej receptury to o wiele za dużo. Dodałam też cynamon do jabłek - jak bez tego można zrobić szarlotkę? Doprawdy nie wiem. Zamiast drugiej warstwy ciasta po prostu starłam je na tarce na jabłka. Wyszło smacznie i po domowemu, polecam.
 
Składniki:
 
4 szklanki mąki
3 żółtka
250 gram masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 6 dużych jabłek
cynamon
 
Sposób wykonania:
  1. Masło z mąką posiekać nożem.
  2. Żółtka połączyć z cukrem i śmietaną.
  3. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok pół godziny.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamonu do smaku.
  5. Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 180 stopni.
  6. W zależności od właściwości Waszego piekarnika podpieczcie najpierw w foremce dno ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta startą lub pokruszoną na wierzchu (lub ewentualnie wszystkie warstwy ciasta naraz). Czas pieczenia to ok 20 - 30 minut.
 
 
The real autumn began. The time for sitting home and baking. Lately I have been craving for an apple pie. In Internet I found so many recipes but I wanted something usual, home-made type, you know what I mean. I found one in my collection of cook books. I changed some ingredients and methods and I ended up with this recipe which satisfied me. Do you add cinnamon to an apple pie? I cannot imagine apple pie withou it.
 
Ingredients:
 
4 cups flour
250 grams butter
3 yolks
3 tbsp sour cream
2 tbsp baking powder
cinnamon
6 apples
 
Method:
 
  1. Cut butter with flour.
  2. Mix yolks with cream,
  3. Add remaining ingredienst for the pastry. Prepare pastry and let it stay app. half an hour in the fridge.
  4. Grate the apples and add cinnamon,
  5. Preheat the oven to 180 Celsius degrees.
  6. Depending on your oven, bake first the first layer of the pastry or bake everything together (pastry, apples, and grated pastry at the top). The baking time is app. 20-30 minutes.
 

14 komentarzy:

  1. Cynamon w szarlotce jest obowiązkowy również dla mnie, wspaniałe ciacho☺

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szarlotkę :3
    ale muszę przyznac że ostatnio, gdy próbowalam robic z mamą, nieszczegolnienam wychodzila, jak sie potem okazalo, dawalysmy za duzo jablek xD
    prosty przepis, aż chce się spróbowac :D
    pozdrawiam i zapraszam ♥

    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie wyobrażam sobie szarlotki bez cynamonu ;)) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. The instructions sound simple enough. I will try this when I have more time!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpyszniejsze jesienne ciasto, uwielbiam szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka prezentuje się wyśmienicie! Palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie najprostsze ciasta są najlepsze. Mnie kojarzą się z dzieciństwem i kuchnią Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka-uwielbiam. :) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie się prezentuje ;) zawsze narobisz mi smaka tymi Twoimi przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń