czwartek, 11 października 2018

Murzynek na kefirze/Buttermilk chocolate cake



Chciałabym napisać, że murzynek, to smak dzieciństwa lub tym podobne, chwytające za serce historie, miłe wspomnienia, niestety murzynka jadłam chyba pierwszy raz jako osoba całkiem już dorosła, gdyż w moim rodzinnym domu ciast się raczej nie piekło. Dobrze, że choć moje dzieci będą znać ten smak, bo to taki polski ekwiwalent nowomodnego brownie, które nota bene również bardzo lubię.

Zrobienie murzynka jest szalenie proste, a ciasto smakuje z reguły i dzieciom i dorosłym. Jedynie coraz bardziej zaporowe ceny kakao mogą spowodować, że mój zapał do pieczenia murzynka może ostygnąć;-)

Szanowne Panie, idzie ciężka zima (oby jednak nie), wyciągamy foremki, nagrzewamy piekarniki i zaczynamy nadrabiać zaległości w weekendowych wypiekach!

Składniki:

350 gram mąki (pół na pół zwykłej pszennej i krupczatki)
200 gram cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół litra kefiru
2 jajka
1 szklanka oleju

Składniki na polewę:

pół kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody

Jak to zrobić?
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Osobno wymieszać składniki mokre z suchymi, następnie wymieszać.
  3. Wysmarować formę masłem i wysypać bułką tartą.
  4. Piec do suchego patyczka.
  5. Rozpuścić masło, dodać cukier puder i wodę. Dodać kakao, rozmieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Przestudzić i polać wystudzone ciasto.


I would love to write that this chcocolate cake is a flavour of my childhood but unfortunatelly in my family home my Mom did not bake as a rule any cakes. I tried this very typical Polish equivalent of a brownie being an adult. This cake is as a matter of fact called in Polish, let's say 'Black Ammerican' (ugh! Political correctness) and only constantly higher prices for cocoa can prevent me from baking it all the time. It is liked usually both by adults and kids, my older son just loves it.

As they say, heavy winter is approaching (hopefully not), so let's usue again our ovens and catch up on baking cakes!

Ingredients:

350 grams flour (half all-purpose flour and coarse ground flour)
200 grams sugar
5 tbsp cocoa powder
2 tsp baking powder
half a liter buttermilk
2 eggs
1 cup oil

Ingredients for icing:

100 grams butter
2 tbsp icing sugar
1 tbsp cocoa
1 tbsp water

Method:
  1. Preheat oven to 180 degrees Celsius.
  2. Mix all dry and all wet ingredients separately, than mix them together.
  3. Prepare the form and bake until the cake is ready.
  4. Melt butter on fire, add icing sugar and water, add cocoa but do not cook. Cool down and pour over the cake.

11 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa, kiedyś w domu rodzinnym bardzo często robiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo czekoladowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pogoda tak paskudna, że chyba pora upiec coś dobrego :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dzisiaj na weekend wymyśliłam sobie pieczenie murzynka!

    OdpowiedzUsuń