piątek, 11 listopada 2016

Cukierki na przeziębienie/Candies for cold



Dopadł nas okres chorobowy i trzeba się ratować. Moje dzieci chorują w zasadzie non stop od ponad miesiąca, co na pewno nie wpływa dobrze na nasze morale.

Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis na cukierki. Pamiętacie z dzieciństwa, jak nasze mamy kurowały nas mlekiem z miodem i masłem? Te cukierki stanowią nieco okrojoną wersję bez mleka, ale kto nam zabroni dodać je do gorącego mleka?

Składniki:

miód i masło w proporcji 1: 2

Przygotowanie
  1. Podgrzej na średnim ogniu składniki, uważając, żeby nie powstał karmel.
  2. Wysmaruj formę (np. od mini muffinów) masłem, wlej gorący płyn. Ostudź i pozwól masłu skrzepnąć.
Przepis z "Kuchni Neli" Anieli Rubinstein




It’s a period of all sickness in this part of the World. My kids are ill for almost the whole last month which, I do not have explain why, does not causes my mood good.

It’s time to look for all alternative ways of cure. Try out this simple recipe for helthy candies. I wonder if your Moms’ also gave you milk with honey and butter when you caught cold. This candies are a version without milk but who can prevent us from serving them with hot milk?

Ingredients:

Honey and butter in a proportion 1:2

Method:
  1. Heat the ingredients on medium fire, taking care that it would not become carmelized.
  2. Butter the form (like for example for tiny muffins), pour the hot mixture into it. Cool down and let it set.
 

17 komentarzy:

  1. Pamiętam!
    Ale u mnie dodawało się jeszcze miod i sok cytrynowy .

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawy przepis:) Każdy sposób jest dobry. Jeśli jest smacznie i skutecznie to super sprawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, jestem pod wrażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam mleko z masłem i miodem z dzieciństwa, nigdy go nie lubiłam, wiec pewnie na cukierki też się nie skuszę. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja Olunia poproszę wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow *.* świetny przepis, pierwsze słyszę o takich cukierkach :P
    proste w wykonaniu, jak znajdę chwilkę to skorzystam z tego wpisu, bo i mnie choroba dopadła :/
    pozdrawiam, zapraszam :-)
    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. EXTRA! TAŃSZA WERSJA DROGICH LEKÓW ;) NA PEWNO W POTRZEBIE SKORZYSTAM Z TWOJEJ PROPOZYCJI:)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    www.jagglam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola , I'll vote for ginger and honey :D Milk and honey though sounds delish !

    OdpowiedzUsuń
  9. I hope both will be better soon! This is one reason I hate winter all the flues and colds. Your candies are the best remedy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oleńko, u mnie Jacuś cherla i właśnie szukałam czegoś takiego (bo on mnie katuje mlekiem z masłem i czosnkiem, od samego zapachu gorącego mleka z rozparzonym czosnkiem mnie robi się słabo). Ale nie rozumiem przepisu: czy to trzeba masło z MLEKIEM wymieszać, czy może z miodem i wtedy wyjdą cukierki? Jeśli "działasz" jeszcze w blogosferze i to przeczytasz, to napisz mi np. u mnie na blogu, bobym mu zrobiła takie :-) CaUski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleka w ogóle nie dodajesz, dodajesz tylko masło i miód w proporcji jak wyżej, mleko można oddzielnie sobie wypić:)

      Usuń
  11. Tak myślałam, co ino zmylił mnie ten fragment twojego przepisu, gdzie jest napisane: "mleko i masło w proporcji 1:2". I troszkie się zacukałam :-)

    OdpowiedzUsuń