wtorek, 30 sierpnia 2016

Domowe lody morelowe/Apricot home-made ice-cream




 
Morele, obok arbuzów, brzoskwiń, malin i czereśni to moje ulubione owoce lata. Dziś zapraszam na chyba najlepsze lody, jakie zrobiłam tego lata. Ambrozja!
 
Przepis stąd, ale zwiększyłam ilość żółtek. Zaletą przepisu jest to, że nie trzeba żółtek gotować na wolnym ogniu, mogą je wykonać zatem nawet osoby początkujące. Drugim plusem tych lodów, co ma duże znaczenie przy domowych lodach, jest to, że dość łatwo je wyjąć z pojemnika na drugi dzień, bez konieczności rozmrażania przez kilka godzin.
 
Składniki:
 
6 żółtek jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru
 
Jak to zrobić?
 
  1. Na dzień wcześniej zamrażamy w zamrażalniku misę od maszynki do lodów.
  2. Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie je można rozgnieść widelcem (osobiście zblendowałam a potem przetarłam przez sitko, żeby nie było skórek. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. 
  3. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  4. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
  5. Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  6. Z masą postępujemy zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
 

     

Apricots, cherries, watermelon, peaches and raspberries are my favorite fruits of the summer. This recipe for ice cream is another good way to use them. The advantage of this recipe is no need to warm up the yellows which allows even the very bigginers to prepare them. Additionally you do not have to defroze them very long as they are quite sof (as for home-made ice cream).
 
Ingredients:
 
6 yolks
200 ml milk
200 ml sweet cream 30%
50 grams vanilla sugar
70 grams sugar
500 grams apricot (seeded) plus 2 tbsp sugar
 
Method:
  1. On the day before froze your ice cream machine bow.
  2. Pour 2 tbsp sugar into the apricots, let them stay 1 hour.
  3. Cook slowly until you will be able to mash them with a fork (personally I blended them and additionally liquidized them). Set aside until cold and put into the fridge.
  4. Beat yolks with sugar, add milk and mix well. Put into the fridge.
  5. Whip the cream separatelly.
  6. Mix yolks, cream and the apricot.
  7. Continue in accordance with the ice cream instruction.

15 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale. Na pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, domowe lody są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Póki lato trwa trzeba jeść najlepsze lody. A najlepsze są domowe. Takie właśnie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bym zjadła! Uwielbiam morele i wszelkie z nich wyroby ;)) Wstyd się przyznać, ale w tym sezonie nie zrobiłam lodów ani jeden raz... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie ekran polizałam :D do tej pory jedynymi lodami, które wykonałam były sorbety. Zrobienie coś więcej jakoś wydawało mi się strasznie trudne. Ale gdy widzi się takie pysznosci., to i chęci przybywa

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam morele, a takie domowe lody to musi być pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  7. omom wyglądają lepiej niż kupne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie, chyba się skuszę ;) Pozdrawiam i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam lody domowe, tysiąc razy lepse niż kupne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Olala....jakie super pyszności,też chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak morelowe to już mnie nimi kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I made peach once and not really that good maybe because I used Chinese peach which were a bit on a bland side :P Yours look really impressive ! I love that you made this ice cream with egg based custard , it certainly looks refreshingly-awesome :D

    OdpowiedzUsuń
  13. I love fruity ice creams! While weather permits I continue to consume them!

    OdpowiedzUsuń