Ciast marchewkowych nigdy nie za wiele:) Najbardziej lubię przekładane stąd, ale do wypróbowania nowego przepisu skłoniła mnie obecność również jabłek i migdałów w wypieku. Trochę bałam się ilości sody, w przepisie jest czubata łyżka i tyle użyłam, nie jest jakoś wyczuwalna w wypieku, natomiast uważam, że i nieczubata łyżka by spokojnie wystarczyła, aby ciasto z taką ilością marchewki i jabłek wyrosło.
Składniki:
3 średniej wielkości jabłka
25 dag marchewki
10 dag orzechów włoskich
30 dag mąki
15-20 dag cukru
czubata łyżka sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
3 jajka
120 ml oleju
8 łyżek mielonych migdałów (odpowiada w zasadzie jednemu 100 g opakowaniu płatków migdałowych, które finalnie zmiażdżyłam w moździerzu i użyłam)
tłuszcz do formy
papier do pieczenia
Dekoracja:
szklanka cukru pudru
łyżka płynnego miodu
sok z 1/2–1 cytryny
płatki migdałowe do posypania
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Jak to zrobić?
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Obrane jabłka i marchewki ścieramy na średnich oczkach.
- Uprażone na suchej patelni orzechy siekamy.
- Mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon, dodajemy rozmącone jajka, olej, mikserem ucieramy ciasto.
- Dodajemy jabłka i marchewkę, orzechy i mielone migdały, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, pieczemy ok. 1,5 godz. Studzimy w formie, wyjmujemy.
- Z cukru pudru, miodu i soku z cytryny ucieramy lukier, smarujemy ciasto, posypujemy uprażonymi płatkami, dekorujemy połówkami orzechów.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z Mojego Gotowania.
It’s never enough of carrot cakes. I like most the one with cream from here but to taste this recipe I was persuaded by presence of apples and almonds in this bake. I was a bit afraid of this amount of baking soda because there is in the original recipe a heaped tablespoon of soda but I think that just an usual tablespoon of baking soda would be sufficient as well.
Ingredients:
3 middle size apples
250 grams carrot
100 grams walnuts
300 grams all - purpose flour
150-200 grams sugar
1 heaped tablespoon baking soda
Pinch of salt
1 teaspoon cinnamon
3 eggs
120 ml oil
8 tablespoons ground almonds (I used almond flakes for that, having them crushed in a mortar first which was app. 100 grams of flakes)
Grease for the baking form
Baking paper
Decoration:
1 glass icing sugar
1 teaspoon honey
Lemon juice of ½ or 1 lemon
Almond flakes for decoration
Halves of walnuts for decoration
Method:
- Preheat oven to 180 Celsius degrees.
- Grate peeled apples and carrots on a grater (medium size).
- Roast the nuts on a dry frying pan, chop them.
- Mix flour, sugar, soda, salt and cinnamon, add eggs, oil and mix with a mixer.
- Add apples, carrots, walnuts and almonds, mix carefully.
- Grease the baking form and cover the bottom with baking paper. Bake app. 1,5 hour. Let it cool down in a form and remove the ring.
- Prepare frosting from sugar, honey and lemon juice, decorate the cake.
Nigdy nie miałam przekonania do ciast z marchewką, ale to wygląda apetycznie :) Chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńHmm, cudowne :D
OdpowiedzUsuńtyle ciast robiłam ale marchewkowego jeszcze nie miałam okazji, też jakoś mnie nigdy nie przekonywał ;)
OdpowiedzUsuńKurcze, nigdy nie robiła ciasta marchewkowego. Ba! Nigdy go nawet nie próbowałam. Twoje wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńSo moist and delicious...I love the combo of apple and carrot.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe!!! Chyba wypróbuje ten przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńQué aspecto tan delicioso!!!!
OdpowiedzUsuńUn beso
http://cocoolook.blogspot.com.es/
Uwielbiam ciasto marchewkowe, jeszcze nie próbowałam w połączeniu z jabłkiem :). Migdały z polewą czekoladowa zawsze świetnie smakują.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
I love carrot cakes too! This one looks so moist and fluffy!
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione marchewkowe :) Zrobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńI love Carrot cake too. I am sure this would be very moist with the apples too.
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie marchewkowe ciasta, to wygląda wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, brzmi smakowicie ;))
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jest przepyszne. Nigdy jednak nie dodawałam do niego jabłek. Pomysł godny wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńW ogóle większość warzyw świetnie się spisuje na słodko :) Pozdrawiam Ola :)
OdpowiedzUsuńO, marchewkowo-jabłkowe musi być pyszne! Już sama marchewka to jedno z moich ulubionych. W ogóle to da sie zauważyć, że ludzie coraz śmielsze przepisy na ciasta wymyślają. Marchewkowe, fasolowe, szpinakowe, burakowe, jaglane... Z czego jeszcze można zrobić ciasto???
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe, a z jabłkami to już ideał! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto można jeść nawet na obiad, w końcu z marchewki i jabłka :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto i wariacje na jego temat. Z chęcią wypróbuję Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńit looks so beautiful that I can almost feel its lovely scent and wonderful flavour!
OdpowiedzUsuń