wtorek, 2 lutego 2016

Ciasto matchewkowo - jabłkowe/Carrot & apples cake


Ciast marchewkowych nigdy nie za wiele:) Najbardziej lubię przekładane stąd, ale do wypróbowania nowego przepisu skłoniła mnie obecność również jabłek i migdałów w wypieku. Trochę bałam się ilości sody, w przepisie jest czubata łyżka i tyle użyłam, nie jest jakoś wyczuwalna w wypieku, natomiast uważam, że i nieczubata łyżka by spokojnie wystarczyła, aby ciasto z taką ilością marchewki i jabłek wyrosło.

Składniki:

3 średniej wielkości jabłka 
25 dag marchewki
10 dag orzechów włoskich
30 dag mąki
15-20 dag cukru
czubata łyżka sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
3 jajka
120 ml oleju
8 łyżek mielonych migdałów (odpowiada w zasadzie jednemu 100 g opakowaniu płatków migdałowych, które finalnie zmiażdżyłam w moździerzu i użyłam)
tłuszcz do formy
papier do pieczenia

Dekoracja:

szklanka cukru pudru
łyżka płynnego miodu
sok z 1/2–1 cytryny
płatki migdałowe do posypania
połówki orzechów włoskich do dekoracji

Jak to zrobić?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 
  2. Obrane jabłka i marchewki ścieramy na średnich oczkach. 
  3. Uprażone na suchej patelni orzechy siekamy. 
  4. Mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon, dodajemy rozmącone jajka, olej, mikserem ucieramy ciasto. 
  5. Dodajemy jabłka i marchewkę, orzechy i mielone migdały, dokładnie mieszamy. 
  6. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, pieczemy ok. 1,5 godz. Studzimy w formie, wyjmujemy. 
  7. Z cukru pudru, miodu i soku z cytryny ucieramy lukier, smarujemy ciasto, posypujemy uprażonymi płatkami, dekorujemy połówkami orzechów.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z Mojego Gotowania.


It’s never enough of carrot cakes. I like most the one with cream from here but to taste this recipe I was persuaded by presence of apples and almonds in this bake. I was a bit afraid of this amount of baking soda because there is in the original recipe a heaped tablespoon of soda but I think that just an usual tablespoon of baking soda would be sufficient as well.

Ingredients: 

3 middle size apples 
250 grams carrot 
100 grams walnuts 
300 grams all - purpose flour 
150-200 grams sugar 
1 heaped tablespoon baking soda 
Pinch of salt 
1 teaspoon cinnamon 
3 eggs 
120 ml oil 
8 tablespoons ground almonds (I used almond flakes for that, having them crushed in a mortar first which was app. 100 grams of flakes) 
Grease for the baking form 
Baking paper

Decoration: 

1 glass icing sugar 
1 teaspoon honey 
Lemon juice of ½ or 1 lemon 
Almond flakes for decoration 
Halves of walnuts for decoration

Method: 
  1. Preheat oven to 180 Celsius degrees. 
  2. Grate peeled apples and carrots on a grater (medium size). 
  3. Roast the nuts on a dry frying pan, chop them. 
  4. Mix flour, sugar, soda, salt and cinnamon, add eggs, oil and mix with a mixer. 
  5. Add apples, carrots, walnuts and almonds, mix carefully. 
  6. Grease the baking form and cover the bottom with baking paper. Bake app. 1,5 hour. Let it cool down in a form and remove the ring. 
  7. Prepare frosting from sugar, honey and lemon juice, decorate the cake. 




22 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z marchewką, ale to wygląda apetycznie :) Chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle ciast robiłam ale marchewkowego jeszcze nie miałam okazji, też jakoś mnie nigdy nie przekonywał ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, nigdy nie robiła ciasta marchewkowego. Ba! Nigdy go nawet nie próbowałam. Twoje wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. So moist and delicious...I love the combo of apple and carrot.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto marchewkowe!!! Chyba wypróbuje ten przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Qué aspecto tan delicioso!!!!
    Un beso
    http://cocoolook.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto marchewkowe, jeszcze nie próbowałam w połączeniu z jabłkiem :). Migdały z polewą czekoladowa zawsze świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  9. I love carrot cakes too! This one looks so moist and fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione marchewkowe :) Zrobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love Carrot cake too. I am sure this would be very moist with the apples too.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię wszystkie marchewkowe ciasta, to wygląda wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować, brzmi smakowicie ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto marchewkowe jest przepyszne. Nigdy jednak nie dodawałam do niego jabłek. Pomysł godny wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  15. W ogóle większość warzyw świetnie się spisuje na słodko :) Pozdrawiam Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O, marchewkowo-jabłkowe musi być pyszne! Już sama marchewka to jedno z moich ulubionych. W ogóle to da sie zauważyć, że ludzie coraz śmielsze przepisy na ciasta wymyślają. Marchewkowe, fasolowe, szpinakowe, burakowe, jaglane... Z czego jeszcze można zrobić ciasto???

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta marchewkowe, a z jabłkami to już ideał! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasto można jeść nawet na obiad, w końcu z marchewki i jabłka :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię to ciasto i wariacje na jego temat. Z chęcią wypróbuję Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  20. it looks so beautiful that I can almost feel its lovely scent and wonderful flavour!

    OdpowiedzUsuń