czwartek, 28 stycznia 2016

Przystawka z halloumi/Halloumi appetizer


Karnawał podobno sprzyja domowym imprezom i serwowaniu przystawek, piszę "podobno" bo ja od paru lat wypadłam z obiegu towarzyskiego i wszystko na to wskazuje, że jeszcze 2-3 lata do niego nie wrócę, nie to, żebym narzekała, ale ile można spędzić wieczorów zajmując się "animacją" pluszaków, w końcu zamarzy się choć kilkugodzinny shopping w jakimkolwiek CH:) Ale żeby nie rozczulać się nad swoim losem, można nawet bez okazji zrobić sobie taką przystawko-sałatkę.

Składniki na jedną porcję:

garść rukoli
1-2 plastry sera halloumi
2-3 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączonej)
cząstka cytryny
oliwa & ocet winny w proporcji 3:1
przyprawa czubrica lub inna o wyraźnym pikanym smaku
płatki suszonego chilli
sól

Jak to zrobić?

  1. Grillować ser halloumi na patelni grillowej z obu stron (ewentualnie usmażyć na zwykłej patelni).
  2. Jak ser zacznie dochodzić, w wolnym miejscu na patelni dołożyć ciecierzycę, posypać ją przyprawą. 
  3. Smażyć wszystko jeszcze kilka chwil, mieszając ciecierzycę, aby dobrze oblepiła się przyprawą.
  4. Rukolę położyć na talerzu, polać octem wymieszanym z oliwą.
  5. Na wierzchu położyć ser, posypać ciecierzycą.
  6. Całość polać jeszcze odrobiną oliwy, posypać chilli i solą.



Carnival is supposed to be good period for all appetizers, I am using the word 'supposed' as I have not had much social life for the last couple of years and it seems that next few years will be similiar:) I am not complaining but if you spend evenings day by day on animating teddies, you start to dream about at least a few hours evening run in a shopping mall:) Anyway, you can make this appetizer for any occation or even without any, just to meliorate your mood.

Ingredients for one portion:

Some rocket leafs
1-2 slices of halloumi cheese
2-3 tablespoons chickpea (cooked or canned)
olive and vinegar in the proportion 3:1
Bulgarian winter savory or any other savory sasoning 
dried chili flakes
a piec of lemon
salt

Method:
  1. Grill the cheese on a grill frying pan or just a pan both sides. 
  2. When the cheese starts to melt, add chickpea in a free space and season with the Bulgarian winter savory.
  3. Continue for a while, mixing the cheakpea.
  4. Place the rocket on a plate, sprinkle with the mixture of olive and vinegar. 
  5. Add cheese and chickpea.
  6. Season with chili flakes and some more olive oil. 



19 komentarzy:

  1. Ola, ja to podziwiam Twoją energię i zapał :) Wychodzą Ci takie cuda :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze? czasem to mam wrażenie, że coraz mniej ich mam:)
      chciało mi się coś, co przynajmniej z wyglądu sprawi, że poczuję się jak w restauracji, najchętniej gdzieś nad Morzem śródziemnym, a nie znów za własnym stołem:)

      Usuń
    2. I udało Ci się to znakomicie :)

      Usuń
  2. That's a very interesting looking salad!

    OdpowiedzUsuń
  3. This IS my kind of salad! Beautiful and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, śliczne, mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest świetna!
    Zrobię sobie jutro.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Świetny zestaw składników. Ładnie wygląda i pewnie smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. well this sounds and looks ,dear Ola. and I do hope you get the time soon to make some splurge on yourself at the mall! you deserve it! have fun!
    a big kiss my dearest

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zachciało mi się zjeść to cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Great post! I'll definitely have to try this one.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie próbowałam tego serka, ale mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pięknie podana! Bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  12. I love halloumi cheese! Great appetizer!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo przypadła mi do gustu ta przystawka. Proste produkty, a efekt zapewne smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń