Karnawał podobno sprzyja domowym imprezom i serwowaniu przystawek, piszę "podobno" bo ja od paru lat wypadłam z obiegu towarzyskiego i wszystko na to wskazuje, że jeszcze 2-3 lata do niego nie wrócę, nie to, żebym narzekała, ale ile można spędzić wieczorów zajmując się "animacją" pluszaków, w końcu zamarzy się choć kilkugodzinny shopping w jakimkolwiek CH:) Ale żeby nie rozczulać się nad swoim losem, można nawet bez okazji zrobić sobie taką przystawko-sałatkę.
Składniki na jedną porcję:
garść rukoli
1-2 plastry sera halloumi
2-3 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączonej)
cząstka cytryny
oliwa & ocet winny w proporcji 3:1
przyprawa czubrica lub inna o wyraźnym pikanym smaku
płatki suszonego chilli
sól
Jak to zrobić?
- Grillować ser halloumi na patelni grillowej z obu stron (ewentualnie usmażyć na zwykłej patelni).
- Jak ser zacznie dochodzić, w wolnym miejscu na patelni dołożyć ciecierzycę, posypać ją przyprawą.
- Smażyć wszystko jeszcze kilka chwil, mieszając ciecierzycę, aby dobrze oblepiła się przyprawą.
- Rukolę położyć na talerzu, polać octem wymieszanym z oliwą.
- Na wierzchu położyć ser, posypać ciecierzycą.
- Całość polać jeszcze odrobiną oliwy, posypać chilli i solą.
Carnival is supposed to be good period for all appetizers, I am using the word 'supposed' as I have not had much social life for the last couple of years and it seems that next few years will be similiar:) I am not complaining but if you spend evenings day by day on animating teddies, you start to dream about at least a few hours evening run in a shopping mall:) Anyway, you can make this appetizer for any occation or even without any, just to meliorate your mood.
Ingredients for one portion:
Some rocket leafs
1-2 slices of halloumi cheese
2-3 tablespoons chickpea (cooked or canned)
olive and vinegar in the proportion 3:1
Bulgarian winter savory or any other savory sasoning
dried chili flakes
a piec of lemon
salt
Method:
- Grill the cheese on a grill frying pan or just a pan both sides.
- When the cheese starts to melt, add chickpea in a free space and season with the Bulgarian winter savory.
- Continue for a while, mixing the cheakpea.
- Place the rocket on a plate, sprinkle with the mixture of olive and vinegar.
- Add cheese and chickpea.
- Season with chili flakes and some more olive oil.
Ola, ja to podziwiam Twoją energię i zapał :) Wychodzą Ci takie cuda :)))
OdpowiedzUsuńszczerze? czasem to mam wrażenie, że coraz mniej ich mam:)
Usuńchciało mi się coś, co przynajmniej z wyglądu sprawi, że poczuję się jak w restauracji, najchętniej gdzieś nad Morzem śródziemnym, a nie znów za własnym stołem:)
I udało Ci się to znakomicie :)
UsuńThat's a very interesting looking salad!
OdpowiedzUsuńThis IS my kind of salad! Beautiful and delicious!
OdpowiedzUsuńProste, śliczne, mniam! :))
OdpowiedzUsuńOla ta cieciorka wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJest świetna!
OdpowiedzUsuńZrobię sobie jutro.
Ale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Świetny zestaw składników. Ładnie wygląda i pewnie smakuje doskonale :)
OdpowiedzUsuńwell this sounds and looks ,dear Ola. and I do hope you get the time soon to make some splurge on yourself at the mall! you deserve it! have fun!
OdpowiedzUsuńa big kiss my dearest
Aż zachciało mi się zjeść to cudo :D
OdpowiedzUsuńGreat post! I'll definitely have to try this one.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam tego serka, ale mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna ta przystawka.
OdpowiedzUsuńJak pięknie podana! Bardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńI love halloumi cheese! Great appetizer!
OdpowiedzUsuńBardzo przypadła mi do gustu ta przystawka. Proste produkty, a efekt zapewne smaczny ;)
OdpowiedzUsuń