poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sałatka z pomarańczy, awokado i pomidora/Orange, avocado and tomato salad



Ta sałatka nie jest skutkiem postanowień noworocznych, choć zapewne mogłaby być. O tej porze roku dopada mnie negatywny skutek brak witamin. Aby przetrwać do wiosny trzeba ratować się tym, co jest dostępne i co zapewnia kolor na talerzu (w prozdrowotne właściwości pomidorów o tej porze roku nie bardzo wierzę). Proporcje jak to przy sałatkach - umowne. 

Składniki:

1 pomarańcza
1 awokado
1 pomidor
natka pietruszki
oliwki
Oliwa, sól i pieprz, sok z cytryny.

Jak to zrobić?
  1. Obrać pomarańczę, usunąć białe błonki, wykroić fileciki, ew. pokroić na mniejsze cząstki.
  2. Usunąć pestkę i skórę z awokado, pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny.
  3. Pokroić pomidora w plastry.
  4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki. 


This salad could be a result if my New Year resolutions but I am simply craving for more vitamins which in this part of the World and deep winter is not so easy to satisfy in a healthy manner. Ok, I need to use what markets are offering. Proportions are of course up to you, when it comes to salads.

Ingredients:

1 orange
1 tomato
1 avocado
Some olives
chopped parsley
Olive oil, salt & pepper, lemon juice

Method:
  1. Peel the orange, remove white parts, prepare fillets.
  2. Peel avocado, remove the seed, cut into smaller parts, sprinkle with the lemon juice.
  3. Cut the tomato into slices.
  4. Before serving season with salt & pepper and olive oil.
  5. Decorate with parsley.

23 komentarze:

  1. Such a colourful and delicious salad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolory są idealne na mroźny czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo trafnie dobrałaś składniki. Twoja sałatka wygląda i smacznie i tak kolorowo, że chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love fruits in salads and this one looks like something I would enjoy very much! Happy New Year to all of you Ola!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe czy zjadłabym taką i polubiła te smaki :) Nigdy nie jadłam avocado, wstyd :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczna, jak wszystkie Twoje sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bomba witaminowa :) Ciekawy dobór składników, jutro koniecznie spróbuje do pracy :)
    zapraszam do mnie www.jakubprzybylski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. What a beautiful, colourful combo!

    OdpowiedzUsuń
  9. That is such a beautiful plate of salad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa propozycja :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna sałatka. Pozwolę sobie spróbować. Dziękuję za komentarz na moim blogu, bo dzięki niemu odkryłam Twój blog. Właśnie go zwiedzam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda, aż chce się jeść :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. prosto się robi, ładnie wygląda, lubię takie proste przepisy, czasem takie sałatki też robię z narzeczoną

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to wygląda... zrobiłaś mi niezłego smaka! Jutro obowiązkowo na drugie śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna, kolorowa, wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka piękna sałatka, kolory wiosenne i smaki też, taka optymistyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. what a beautiful, sporing-like dish! the colours combination are amazing and the ingredients irresistible! weell done dear!

    OdpowiedzUsuń