Nie wyobrażam sobie weekendu bez wielkiego gara zupy bulgoczącego na ogniu, którą później dojadamy jeszcze w tygodniu, często w zmienionej formule, np. z rosołu powstaje pomidorowa lub jarzynowa zupa krem. Rozgrzewających właściwości zup zimową porą nie sposób przecenić. Dziś moje najnowsze odkrycie smakowe - nietypowe zestawienie, które dzięki dodaniu rzodkwi nabiera pikanterii i niesamowitego smaku. Taki „ocieplacz” na talerzu przyda nam się w nadchodzących dniach, przy zapowiadanych opadach śniegu i oziębieniu.
Składniki:
1,5 - 2 litry rosołu
2 białe duże obrane rzodkwie
2 duże obrane ziemniaki
4 duże oczyszczone z ziemi pory (białe części plus ok 2 cm zielonych)
1-2 łyżki śmietany
Sól & pieprz
masło
Jak to zrobić?
- Pokrój pory w plastry. Rozpuść masło na patelni, podduś na maśle kilka minut.
- Podgrzej rosół, dodaj pory, pokrojone na kawałki ziemniaki i rzodkiew. Gotuj aż rzodkiew będzie miękka (skosztuj plasterek, rzodkiew bowiem pozostanie dość sprężysta na widelcu, ale w smaku poczujesz.
- Zmiksuj blenderem.
- Dodaj zahartowaną śmietanę.
- Ew. dosól i dopieprz do smaku.
I cannot imagine a weekend without a huge pot of soup boiling in the kitchen. We often eat what has been left on weekdays. Sometimes on next days I change for example broth into tomato soup or vegetable cream soup. Such a warm plate of soup is indispensable in Polish climate during cold months.
Ingredients:
1,5 – 2 broth litres
2 big white radish, peeled
2 potatoes, peeled
4 clean big leeks (white parts plus app 2 cm of green parts)
1-2 cream tablespoons
Salt & pepper
Butter
Method:
- Cut leeks into slices. Melt butter on the frying pan, fry leeks for several minutes.
- Heat broth, add leeks, potatoes and radish cut into pieces. Cook until the radish becomes soft.
- Mix with a blender.
- Add cream, mix again.
- Add salt & pepper, if needed.
pyszna, rozgrzewająca zupa :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja też robię zupy w weekendy. Zimą muszę ją mieć właśnie jako posiłek rozgrzewający :)
OdpowiedzUsuńRzodkiew jadłam do tej pory tylko w surówce. Jestem ciekawa smaku takiej zupy :)
Przede wszystkim jest lekko pikantna dzięki rzodkwi
UsuńOj tak, tego nam właśnie trzeba! Zupy z rzodkwi nie jadłam, ale najwyraźniej pora to zmienić ;)) oryginalny pomysł!
OdpowiedzUsuńHello Ola. We need soup now too!!I am not sure if I can get White Radish here , but I do make Leek and Potato soup, also Moroccan Lentil.. Delicious!
OdpowiedzUsuńRzodkiew lubię, jako dodatek do surówek. Ale nie pomyślałam, że może się świetnie sprawdzić w zupie. Ile to jeszcze odkryć przed nami??? Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż sie rrochę obawiałam czy to w ogóle da radę ugotować, ale okazuje się, że się dobrze sprawdziła
UsuńŚwietna konsystencja :)
OdpowiedzUsuńMusze przyznac, ze bialej rzodkwi jeszcze nigdy nie jadam i nie spotkalam dlatego tym bardziej bylabym ciekawa takiej kombinacji.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńZiemniazano-porową uwielbiam i mam ją w planach w niedługim czasie, ale rzodkwi nigdy nie dodawałam, w ogóle jakoś mało jej w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie wykorzystałam białej rzodkwi jako dodatku do zupy. Ciekawa jestem smaku Twojej zupy ;)
OdpowiedzUsuńA nie jadłam takiego kremu z rzodkwi jeszcze. Wygląda bardzo "clean", podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Back Taste
ja bym pewnie zjadła, ale pozostałym domownikom nie pasuje taka forma niestety :(
OdpowiedzUsuńWspaniały krem, bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńSo very creamy and delicious...just what I would love in those cold winter days.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, lubię zupy-krem, zwłaszcza, jak zawierają pora :3
OdpowiedzUsuńOj ta zupa to dla mnie całkowite zaskoczenie, nawet nie myślałam, że z bialej rzodkwi można zrobić coś innego niż surówkę :-)
OdpowiedzUsuńFajne warzywa użyłaś, na pewno skosztuję. A miseczkę masz przepiękną ♥
OdpowiedzUsuńPycha, u mnie był dziś krem cebulowo-ziemniaczany:)
OdpowiedzUsuńBelieve it or not it is cold here too! I would love a bowl of this soup right now!
OdpowiedzUsuńJak zupa krem to już ją lubię :)
OdpowiedzUsuńthis is a lovely comfort food dish, looks so appetizing!
OdpowiedzUsuń