wtorek, 17 lutego 2015

Chleb dyniowy bez jajek/Pumpkin bread without eggs

Czy zdarza Wam się wypróbować jakiś przepis sugerowany na produkcie przez producenta? Przyznaję się bez bicia, że mnie tak:) Zaczęło się od przepisu na tiramisu z opakowania mascarpone, robiłam też kiedyś muffiny żurawinowe, był i łosoś w sosie dyniowym, dziś chleb dyniowy z opakowania Hortexu. Podaję dalej z moimi modyfikacjami, gdyż chleb okazał się udany, niewymagający i długo zachowujący świeżość.

Składniki:

350 gram dyni pokrojonej w kostkę
500 gram mąki
200 ml maślanki
Pestki z dyni
40 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Jak to zrobić?

  1. Dynię ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, odlej i dobrze zmiksuj blenderem.
  2. Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier.
  3. Zaczyn odstaw na 15 minut, żeby zaczął pracować.
  4. Dodaj mąkę, oliwę, dyniowe puree, sól.
  5. Wyrób ciasto i odstaw w przygotowanej formie do wyrośnięcia.
  6. Posyp pestkami z dyni.
  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swą objętość, wstaw do piekarnika na mniej więcej 30-40 minut.


Do you try out recipes printed on products? Well, I must admit I do it from time to time. It started from a recipe for tiramisu on mascarpone, I try out cranberry muffins, I made salmon in pumpkin sauce and now a recipe for pumpkin bread from a frozen pumpkin package. I am posting about it as the recipe is good, the bread is not demanding and it’s fresh for a long time.

Ingredients:

350 grams peeled pumpkin cut into cubes
500 grams flour
200 grams buttermilk
40 grams fresh yeast
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
2 tablespoons olive oil

Method:
  1. Cook the pumpkin in a small amount of water. Strain it well and mix with a blender for a puree.
  2. Warm up the buttermilk lightly and melt the yeast with a sugar.
  3. Let the yeast work for app. 15 minutes.
  4. Add flour, salt, pumpkin puree, olive oil.
  5. Preheat the oven to 200 degrees Celsius. 
  6. Prepare the dough, transfer it to the prepared baking form let it grow until it’s visibly bigger. Decorate with pumpkin seeds.
  7. Bake app. 30-40 minutes.

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię dynie i wszelkie przetwory. Chlebek byłby idealny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny chlebek, mogę skubnąć kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł bardzo ładnie! ;) Osobiście, rzadko korzystam z przepisów producentów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis na niespotykany chlebek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. I have tried some recipes from packages though I was pretty skeptical :) they turned out pretty good

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja raz wypróbowałam przepis na ciasto cytrynowe. Wyszło doskonałe:)
    Taki chlebek chętnie zrobię dla mojej rodzinki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Owszem, zdarzyło mi się wypróbowywać przepisy z opakowań różnych produktów. I wiesz co? Świetne były. Gdzieś tam na marginesie skromnie wydziergane, najczęściej bez obrazka, takie niepozorne, skrótowo podane, ale genialne. Jeszcze się nie sparzyłam na takim. W przeciwieństwie do niektórych zachwalanych po różnych gazetach. Nie wiem, z czego to wynika, ale tak jest. Te przepisy się udają i nie ma się czego wstydzić, że się z nich korzysta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola, I tried a recipe from a package once. It did not turn out well but I blame myself for that. I have some more frozen pumpkin in the freezer. I am bookmarking this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dynię w lodówce, czyli będzie chlebek?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. amazing job dear Ola! this recipe is sincerely making me drooling!
    have a very nice weekend ahead
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  11. Dyniowy chlebek musi dobrze smakować!
    Zawsze piekę go bez jajek.

    OdpowiedzUsuń
  12. też często testuje takie przepisy z opakowań i jeszcze nie zdarzyło mi się, by któryś nie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I do it from time to time and I must admit I have a couple of recie-gems from packaged goods. This is a beautifully made bread Ola!

    OdpowiedzUsuń
  14. przyznaję sie bez bicia, że nie wykorzystuję, ale patrząc na Twój chlebuś to zaczęłam się zastanawiać dlaczego tego nie robię?
    pięknie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio koleżanka namawia mnie na orkiszowy i tak mysle ze w końcu zacznę piec, ale i po ten przepis chętnie sięgnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapisuję do zrobienia! Koniecznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dyniowy i jeszcze ciepły z samym masełkiem zjadłabym chyba cały :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem wielką miłośniczką domowego pieczywa-chleb wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  19. these adorable photos and this lovely bread are making me drool!!!!
    kisses dear

    OdpowiedzUsuń