Czy zdarza Wam się wypróbować jakiś przepis sugerowany na produkcie przez producenta? Przyznaję się bez bicia, że mnie tak:) Zaczęło się od przepisu na tiramisu z opakowania mascarpone, robiłam też kiedyś muffiny żurawinowe, był i łosoś w sosie dyniowym, dziś chleb dyniowy z opakowania Hortexu. Podaję dalej z moimi modyfikacjami, gdyż chleb okazał się udany, niewymagający i długo zachowujący świeżość.
Składniki:
350 gram dyni pokrojonej w kostkę
500 gram mąki
200 ml maślanki
Pestki z dyni
40 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Jak to zrobić?
- Dynię ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, odlej i dobrze zmiksuj blenderem.
- Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier.
- Zaczyn odstaw na 15 minut, żeby zaczął pracować.
- Dodaj mąkę, oliwę, dyniowe puree, sól.
- Wyrób ciasto i odstaw w przygotowanej formie do wyrośnięcia.
- Posyp pestkami z dyni.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swą objętość, wstaw do piekarnika na mniej więcej 30-40 minut.
Do you try out recipes printed on products? Well, I must admit I do it from time to time. It started from a recipe for tiramisu on mascarpone, I try out cranberry muffins, I made salmon in pumpkin sauce and now a recipe for pumpkin bread from a frozen pumpkin package. I am posting about it as the recipe is good, the bread is not demanding and it’s fresh for a long time.
Ingredients:
350 grams peeled pumpkin cut into cubes
500 grams flour
200 grams buttermilk
40 grams fresh yeast
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
2 tablespoons olive oil
Method:
- Cook the pumpkin in a small amount of water. Strain it well and mix with a blender for a puree.
- Warm up the buttermilk lightly and melt the yeast with a sugar.
- Let the yeast work for app. 15 minutes.
- Add flour, salt, pumpkin puree, olive oil.
- Preheat the oven to 200 degrees Celsius.
- Prepare the dough, transfer it to the prepared baking form let it grow until it’s visibly bigger. Decorate with pumpkin seeds.
- Bake app. 30-40 minutes.
Bardzo lubię dynie i wszelkie przetwory. Chlebek byłby idealny.
OdpowiedzUsuńAle fajny chlebek, mogę skubnąć kawałek? :)
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo ładnie! ;) Osobiście, rzadko korzystam z przepisów producentów.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na niespotykany chlebek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
I have tried some recipes from packages though I was pretty skeptical :) they turned out pretty good
OdpowiedzUsuńJa raz wypróbowałam przepis na ciasto cytrynowe. Wyszło doskonałe:)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek chętnie zrobię dla mojej rodzinki.
Owszem, zdarzyło mi się wypróbowywać przepisy z opakowań różnych produktów. I wiesz co? Świetne były. Gdzieś tam na marginesie skromnie wydziergane, najczęściej bez obrazka, takie niepozorne, skrótowo podane, ale genialne. Jeszcze się nie sparzyłam na takim. W przeciwieństwie do niektórych zachwalanych po różnych gazetach. Nie wiem, z czego to wynika, ale tak jest. Te przepisy się udają i nie ma się czego wstydzić, że się z nich korzysta.
OdpowiedzUsuńMiedzy nami mówiąc, coś w tym jest!
UsuńOla, I tried a recipe from a package once. It did not turn out well but I blame myself for that. I have some more frozen pumpkin in the freezer. I am bookmarking this recipe!
OdpowiedzUsuńMam dynię w lodówce, czyli będzie chlebek?:)
OdpowiedzUsuńamazing job dear Ola! this recipe is sincerely making me drooling!
OdpowiedzUsuńhave a very nice weekend ahead
kisses
Dyniowy chlebek musi dobrze smakować!
OdpowiedzUsuńZawsze piekę go bez jajek.
też często testuje takie przepisy z opakowań i jeszcze nie zdarzyło mi się, by któryś nie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńI do it from time to time and I must admit I have a couple of recie-gems from packaged goods. This is a beautifully made bread Ola!
OdpowiedzUsuńwooow.. :D cudo!
OdpowiedzUsuńprzyznaję sie bez bicia, że nie wykorzystuję, ale patrząc na Twój chlebuś to zaczęłam się zastanawiać dlaczego tego nie robię?
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł:)
Ostatnio koleżanka namawia mnie na orkiszowy i tak mysle ze w końcu zacznę piec, ale i po ten przepis chętnie sięgnę ;)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia! Koniecznie!! :)
OdpowiedzUsuńdyniowy i jeszcze ciepły z samym masełkiem zjadłabym chyba cały :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek to jest to. :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką miłośniczką domowego pieczywa-chleb wygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuńthese adorable photos and this lovely bread are making me drool!!!!
OdpowiedzUsuńkisses dear